Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OnePlus Nord N10 5G

 • POCO X3

 • Google Pixel 5

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Google I/O 2014 #5: Android TV

· 23 juni 2014

Aankomende woensdag en donderdag (25 en 26 juni) vindt in San Francisco de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie Google I/O 2014 plaats. Elk jaar kondigt Google hier nieuwe producten en diensten aan en dit jaar zal dat niet anders zijn. Wij tellen af naar Google I/O en bespreken vandaag Android TV, de aangepaste Androidversie voor televisies en set-top-boxen.

Android TV

Begin april kwam er informatie naar buiten over de opvolger van Google TV die Android TV zou gaan heten. Deze nieuwe Android-variant voor televisies en set-top-boxen zou moeten doen waarbij Google TV faalde: het veroveren van het grote scherm met Android. Android TV moet precies datgene zijn wat Google TV níet is: elegant, eenvoudig en gebruiksvriendelijk.

Waar Google TV nog een poging deed om volledige Androidapplicaties naar het grote scherm te brengen, zal Android TV een strakkere, overzichtelijke interface krijgen, die beperkter is dan die van Google TV. Vorig jaar bracht Google de Chromecast uit, een HDMI-dongle die films, muziek en foto's kan streamen van het Internet. Bij de Chromecast gebruik je je telefoon of tablet als afstandsbediening. In feite zeg je bij het afspelen van een video via de Chromecast tegen de dongle dat het een bepaalde video moet afspelen, de Chromecast doet de rest. Android TV moet wat dat betreft tussen Google TV en de Chromecast inzitten: het systeem speelt ook zelf content af en kan applicaties draaien, maar het moet wel redelijk eenvoudig blijven. 

Over de Chromecast gesproken: het is bijna zeker dat Android TV ook de 'Google Cast'-functie van de Chromecast krijgt. Zonder aanpassingen zou het systeem dan kunnen werken met apps die geschikt zijn voor de Chromecast. Momenteel werkt deze knop al met verschillende smarttv's en bijvoorbeeld de Netflix- en YouTube-apps op spelcomputers.  

Android TV

Android@Home

Het televisiebesturingssysteem lijkt te worden ontwikkeld onder de naam Android@Home. Dat zou verklaren waarom de naam Android@Home onder andere vorig jaar geregeld opdook. Het is erg aannemelijk dat de domotica-mogelijkheden die Google oorspronkelijk voor ogen had met het project Android@Home ook geïntegreerd zullen worden in een set-top-box. Een dergelijk multimedia-apparaat zou een uitstekend verzamelpunt zijn voor alle huisautomatisering. Met een eigen (Nexus)product zou Google een systeem als Android TV goed op de kaart kunnen zetten.

Lees meer: Android TV en het Android@Home-verband

Android TV

Set-top-box of tv?

Op welke manier we Android TV zullen gaan zien is nog de vraag. Het vermoeden is dat Google dezelfde strategie zal toepassen zoals bij Android Wear. Google maakt het de software en de partners maken de hardware. Het lijkt de bedoeling om Android TV als systeem op tv's te krijgen, zoals LG onlangs WebOS omarmde op zijn televisies en Samsung het eigen Smart TV heeft. In eerste instantie verwachten we set-top-boxes die door de consument aan de bestaande tv gehangen zal kunnen worden.

De eerste set-top-box die we zullen verwachten staat bekend onder de naam Molly. Zoals meer Nexus-apparaten is dit de naam van een vissoort. We weten in ieder geval dat Google aan het apparaat werkt. Wanneer Google deze week, zoals de geruchten zeggen, Android TV aan zal kondigen, zullen we ook deze Nexus-box gaan zien. We zeggen hier overigens wel 'Nexus', maar helemaal zeker is het niet dat het kastje onder de naam Nexus uitgebracht zal worden. 

We weten dat Molly gebruik maakt van chips van Marvell en NVidia. Het is goed mogelijk dat Nvidia de chipset voor het apparaat verzorgt en dat Marvell voor de connectiviteit (onder andere WiFi en Bluetooth) zorgt. We weten verder dat het apparaat geen toetsenbordblokkeerscherm (ontgrendelscherm) heeft, wat uiteraard logisch is voor een set-top-box zonder aanraakscherm. Er komt in ieder geval een speciale afstandsbediening voor Molly. De BeMote lijkt een afstandsbediening te zijn voor Molly en deze heeft onder andere ondersteuning voor spraakinvoer.

Interface

Android TV lijkt wat interface betreft tussen Chromecast en Google TV in te vallen: het is mogelijk om applicaties en games op het systeem zelf te draaien, maar de interface is een heel stuk rustiger dan die van Google TV. De interface wordt ontwikkeld onder de naam Pano UI, vermoedelijk een afkorting voor 'Panorama (User Interface)'. Het niet de bedoeling om complete apps te draaien op het platform, de interfaces van apps zullen drastisch moeten worden aangepast om te draaien op Android TV.

Het lijkt wel waarschijnlijk dat 'gewone' Android-apps aangepast kunnen worden zodat ze een Android TV-interface weer kunnen geven. Op die manier zou het niet nodig zijn om apps volledig opnieuw te ontwikkelen. We verwachten ook, zoals je op de gelekte screenshot hieronder kunt zien, dat games een grote rol gaan spelen bij Android TV. In tegenstelling tot de Chromecast is een set-top-box met redelijke chipset prima in staat om games te draaien. 

Tijdens Google I/O houdt Google wat Google Cast- en Chromecast-gerelateerde sessies, waar we verwachten de vernieuwingen in meer detail te gaan zien. 

Android TV

 

Ons volgen

Zelf zijn wij niet aanwezig in San Francisco, maar hebben we wel een gastredacteur daar. Alle artikelen over Google I/O kun je op onze Google I/O-pagina vinden. Uiteraard kun je onze verslaggeving ook volgen via TwitterGoogle+ en Facebook! Deze week zullen wij je in ieder geval meer vertellen over onder andere Android Wear, Android TV en Android voor in de auto.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (5)
Bezig met laden van reacties...