Als je een Gmail-account aanmaakt, dan moet je je identiteit vaak verifiëren via een sms-code. Maar dergelijke tweestapsverificatie wordt veelal als zwak gezien, omdat die codes gemakkelijk te onderscheppen zijn. Voortaan wil Google gebruikmaken van QR-codes.

Lees verder na de advertentie.
Google stapt op over op QR-codes
Ook al gaat het in het bijzonder om Gmail, dit geldt natuurlijk voor Google-accounts in het algemeen. In een interview met Forbes laat het bedrijf weten af te willen stappen van sms-codes voor tweestapsverificatie.
Lees verder na de advertentie.
De Amerikaanse advertentiegigant wil gaan kijken hoe het in het vervolg alsnog telefoonnummers kan verifiëren. Als je dat via de oude sms-methode doet, dan gaat dat als volgt. Zodra je ergens een account aanmaakt, kom je op een gegeven moment uit bij een veld waar je je smartphonenummer moet invullen. Vervolgens stuurt een geautomatiseerd systeem een code naar dat nummer toe, zodat je dat kunt invullen in een nieuw veld op de aanmaakpagina. Meestal bestaat die code uit vier tot zes cijfers.
QR-codes scannen
Maar in de toekomst verandert dit dus, in elk geval bij het aanmaken van Google- of Gmail-accounts. Tijdens het aanmaken krijg je op een gegeven moment een QR-code te zien. Die dien je te scannen met de camera van je telefoon. Zodoende wil Google de identiteit van gebruikers gaan verifiëren. Dit moet volgens de Android-platformhouder en Gmail-uitbater het risico op phishing verminderen. Daarnaast wil de aanbieder ervoor zorgen dat het voor malafide partijen moeilijker wordt om accounts aan te maken die ze kunnen gebruiken voor spam en dergelijke.
Lees verder na de advertentie.
Vooralsnog lijkt het er niet op dat tweestapsverificatie helemaal gaat verdwijnen. Ook blijft de Google-prompt bestaan. Dit is een beveiligingsmelding op een ander Android-apparaat, waarmee je moet bevestigen dat je zojuist ingelogd bent op een nieuw of ander toestel. De QR-codes werken daarnaast ook weer net even anders dan passkeys. De veranderingen worden in elk geval de komende maanden doorgevoerd.
Wat vind jij van deze aanpassing? Laat het weten in de commets.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten