Google denkt met Pixel 7 ook aan blinde mensen: introduceert Guided Frame

Google denkt met Pixel 7 ook aan blinde mensen: introduceert Guided Frame

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Heb je een visuele beperking, dan zijn vanzelfsprekende dingen ineens veel minder makkelijk om te doen. Hoe maak je bijvoorbeeld een goede selfie? Je kunt jezelf op een gegeven moment wel de perfecte houding aanmeten (dat doen mensen zonder visuele beperking immers ook), maar dat moet toch makkelijker kunnen. Google dacht dat ook en komt daarom met ‘Guided Frame’.

Guided Frame

Guided Frame (vrij vertaald 'Gegidst kader') is een nieuwe mogelijkheid die op Pixel 7 en Pixel 7 Pro te vinden is. Hierbij word je bij het maken van een selfie gegidst, want de telefoon kijkt mee of je goed in beeld bent. De telefoon geeft je via audio-instructies in hoe je je telefoon het beste kunt vasthouden, maar biedt ook haptische feedback om je snel bij het perfecte plaatje te brengen. Denk aan je telefoon dichterbij houden, of iets meer naar rechts of links moet bewegen. Guided Frame neemt zelfs de foto al voor je, zodat je zelf bij het foto maken niet je hand verplaatst en je weer uit het kiekje verdwijnt.

Guided Frame tijdens de presentatie van Google.

Guided Frame in het echt.

Dit heeft Google kunnen maken dankzij TalkBack, de schermleestechnologie waarbij tekst en afbeeldingen hardop worden uitgesproken. Het voordeel is dat dit bovendien niet alleen voor blinden of slechtzienden een goede mogelijkheid is: ook als je bijvoorbeeld in de felle zon een selfie wil maken en je telefoon amper ziet, dan kun je voordeel halen uit deze mogelijkheid. En, eerlijk is eerlijk, als je selfievaardigheden niet fantastisch zijn, dan is het ook niet slecht. Ook een goede tip dus voor mensen die er meer als Ursula de Zeekheks uitzien op de gemiddelde selfie.

Toegankelijkheidsopties van Google

Het is nog onbekend of Guided Frame ook naar andere Android-toestellen komt. Google schijnt de mogelijkheid wel te onderzoeken. Sowieso zet Google hoger dan de gemiddelde gadgetmaker in op toegankelijkheid. Het kwam al met Lookout, een app waarmee mensen met een visuele beperking makkelijker etiketten op etenswaren kunnen lezen of objecten in een kamer kunnen vinden. Ook is er Project Relate, waarmee mensen met spraakproblematiek makkelijker kunnen communiceren met hun medemens.

Gerelateerde artikelen

Zou jij wel wat Guided Frame-hulp kunnen gebruiken, of vind je bijvoorbeeld dat Google andere toegankelijkheidsopties zou moeten implementeren? Laat het nu achter in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk