Google bespreekt wat functies van Android M, wordt Android N 'Nacho'?

Google bespreekt wat functies van Android M, wordt Android N 'Nacho'?

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Android L - Lemon Meringue Pie 

Intern wordt er bij Google al tijden gesproken over LMP wanneer naar Android L verwezen wordt. Deze afkorting staat voor Lemon Meringue Pie. In principe wil dat niet zo heel veel zeggen: de vorige release (Android 4.4 - KitKat) kreeg op het allerlaatste moment nog een nieuwe naam. Daarvoor stond Android L (ook intern) bekend als Key Lime Pie.

In principe was Android 'K' wel een uitzondering: er werd op het laatste moment een (naar het schijnt eenmalige) deal gesloten met Nestlé waardoor de naam KitKat gebruikt werd. Het lijkt niet waarschijnlijk dat Google dit 'geintje' op korte termijn gaat herhalen, al hebben we wel geruchten gezien dat Android L toch Android Lion genoemd zal gaan worden. Ook Lollipop wordt nog regelmatig genoemd.

We verwachten half oktober meer te weten te komen over de naam: volgens de laatste geruchten zal de HTC Nexus 9 dan worden aangekondigd en verwachten we ook de officiële release van Android L.

Android M

De opvolger van Android L zal, je raadt het al, beginnen met de letter M. Vandaag vond Myce.com wat verwijzingen naar Android M in nieuwe code van de openbare broncode van Android. Het gaat onder andere om een voor ontwikkelaars handige functie. De applicatie die eenvoudig gezegd gebruikt wordt om onder andere fouten op te sporen in Android-apps, Logcat, krijgt gekleurde output. Normaal gesproken is deze output een brij aan monochrome tekst, maar vanaf Android M zal deze tekst ook kleuren krijgen, vermoedelijk om aan te geven op welk niveau deze foutmeldingen zich begeven.

De andere functie heeft te maken met de communicatie tussen Google-servers en applicaties, wat vooral interessant zal zijn voor ontwikkelaars. Ook interessant is dat er wordt gevraagd of die functie in 'lmp-mrX' nodig is. LMP staat daar voor Lemon Meringue Pie (Android L dus) en 'mrX' staat voor 'maintenance release x'. Zo bestond Jelly Bean uit Android 4.1, 4.2 en 4.3, waarbij 4.2 en 4.3 respectievelijk Jelly Bean MR1 en Jelly Bean MR2 waren. Ook voor andere Android-versies waren er van dit soort 'onderhoudsupdates', die eigenlijk meer waren dan dat. Als Android L versienummer 5.0 krijgt, dan zou een maintenance release het versienummer 5.0.1 of 5.1 kunnen krijgen, vooral afhankelijk van hoe groot de verschillen zijn.

Android M

Android N

Toen we gisteren schreven over nieuwe functies die we waarschijnlijk op korte termijn gaan zien op Android-toestellen met Android 2.2 en hoger via een update van Google Play services, kwamen we ook een interessant foutrapport tegen. Uit de betreffende pagina kunnen we opmaken dat Google-medewerkers nieuwe mogelijkheden wat betreft inloggen aan het testen zijn. Er blijkt een (zeldzaam) probleem op te kunnen treden en op die pagina wordt een tijdelijke oplossing aangedragen. Deze tijdelijke oplossing moet volgens dezelfde pagina in de toekomst wel worden opgelost en wel voordat 'Nacho' uitkomt.

Natuurlijk wil het helemaal niets zeggen dat de naam 'Nacho' gebruikt wordt, maar het is wel interessant om te gissen over welke termijn Google het heeft: vorig jaar kwam KitKat uit in de herfst en dit jaar herfst volgt pas de volgende grote release (L). In het verleden zagen we vaak twee relatief grote releases per jaar. Zou de oplossing voor het bovenstaande zeldzame probleem pas over twee jaar komen, of zal Google toch sneller nieuwe versies uitbrengen? Of, wat ook heel goed mogelijk is, gebruikt deze Google-medewerker de naam 'Nacho' om aan te geven 'in de toekomst'. De laatste mogelijkheid is natuurlijk dat wij er gewoon naast zitten en dat het over heel iets anders gaat.

Hoe dan ook: we hebben weer genoeg gespeculeerd. Wij wachten in ieder geval af tot de release van Android L.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk