Samsung Galaxy Note 3
De Samsung Galaxy Note 3 is een onderdeel van de phablet-serie van Samsung. Phablet staat voor phone & tablet, dat de Note-serie te danken heeft aan het formaat. Toen Samsung met de Samsung Galaxy Note kwam, verklaarden velen het bedrijf voor gek, maar nu, twee jaar later, is de phablet-categorie erg populair. Sterker nog, Samsung lijkt heer en meester in deze grote toestellen, maar houden ze dat vol met de Samsung Galaxy Note 3? Wij gaan het uitvinden.
Design
De Samsung Galaxy Note 3 heeft een licht afwijkend design ten opzichte van zijn voorgangers. De hoeken zijn iets minder rond en het toestel is natuurlijk dunner dan de Note II, wat mij betreft absoluut een vooruitgang. Aan de voorkant vinden we vooral scherm, 5,7 inch aan scherm om precies te zijn. De bezels (randen) om het scherm zijn een stuk kleiner geworden, dus de schermdiagonaal is groter geworden, maar het toestel zelf niet. Verder zien we aan de voorzijde de welbekende home-knop en bovenaan het Samsung-logo, speaker, frontcam, sensors en het notificatie-lampje.
De achterzijde bestaat uit een leatherlook paneel, dat gemaakt is van een, wanneer je het loshaalt, redelijk fragiel lijkend klepje, maar dat toch best wel tegen een stootje kan. De achterzijde heeft een leerachtige afwerking, waarbij er ook stiksels te zien zijn langs de rand. Samsung is er in geslaagd om de leatherlook ook echt op leer te laten lijken. Een leuk detail, maar voor mij hoeft het niet per se. Echter, dat is meer persoonlijke smaak. Verder vinden we aan de achterzijde ook het Samsung-logo en natuurlijk de 13 megapixel-camera met flitser. Aan de onderzijde (links) zien we de S Pen zitten die daarin netjes opgeborgen wordt.
Over de zijkanten lopen rondom een aantal strepen en zijn er natuurlijk de nodige knoppen en aansluitingen te vinden. Deze groeven zouden volgens de designers een gesloten boek moeten voorstellen, maar we zijn blij dat we het gelezen hebben, anders hadden we het niet herkend. Aan de rechterkant de aan- en uitknop, boven de 3,5 mm jack-aansluiting, links de volumetoetsen en aan de onderzijde microUSB-aansluiting, speaker en S-Pen. Interessant om te melden is dat de Samsung Galaxy Note 3 gebruik maakt van een microUSB 3.0-aansluiting voor het opladen van de accu. Deze stekker ziet er anders uit (is breder) maar is wel nog steeds compatible met de reguliere microUSB-aansluiting. Voordeel is dat deze sneller op kan laden met de meegeleverd 2A-adapter. Dit neemt niet weg dat je ook gewoon kunt laden met andere laders, alleen duurt het iets langer. Wel heb ik gemerkt dat niet alle microUSB-kabels aangesloten kunnen worden.
Al met al, de Samsung Galaxy Note 3 ziet er goed uit: het heeft een prachtig scherm en mooie details.
Specificaties
Als je op papier een smartphone moest uitkiezen door alleen naar de specificaties te kijken, dan zou de Note 3 wel eens als winnaar uit de bus kunnen komen. Onder de motorkap vinden we een Snapdragon 800-chipset, geklokt op 2,3 GHz in combinatie met 3GB aan RAM-geheugen. De Snapdragon 800-chipset is in januari 2013 al aangekondigd tijdens de CES in Las Vegas, maar is nu pas sinds kort verkrijgbaar in consumenten-toestellen. Op dit moment is het één van de snelste chipsets beschikbaar. Een ander belangrijk element is het scherm, waar de schermresolutie een kritiekpuntje was bij de Samsung Galaxy Note II, is het bij de Samsung Galaxy Note 3 een enorme verbetering. Hierover later meer. Het scherm heeft een afmeting van 5,7 inch (1080 x 1920), maar het toestel is niet groter geworden dan zijn voorganger en is daarnaast ook nog eens een stukje dunner.
Om foto’s en video’s te maken heeft de Samsung Galaxy Note 3 een 13-megapixelcamera aan boord, uiteraard met flits en de mogelijkheid om foto’s te maken van 4128 bij 3096 pixels. Alle specificaties van de Samsung Galaxy Note 3 zijn hier terug te vinden.
Prestaties
Zoals we hierboven genoemd hebben draait de Samsung Galaxy Note 3 op dit moment op één van de snelst beschikbare chipsets voor mobiele toestellen. De in Nederland en België verkrijgbare Note 3 draait op de Snapdragon 800, op 2,3 GHz. Hierin vinden we vier Krait 400-kernen die het tot een quad-core maken. Als we kijken naar de grafische chip, hier heeft de Samsung Galaxy Note 3 een Adreno 330 GPU meegekregen. Qua geheugen is er 3GB aanwezig, iets dat we nog niet vaak hebben gezien in smartphones. Tot op heden was de limiet 2GB, maar zoals we ook al vaker in de Hangout besproken hebben, is op dit moment het verschil in 2GB of 3GB nog niet zo groot, 3GB is ruim, maar dan ook ruim voldoende voor dergelijke toestellen.
Het testen van smartphones als het gaat om prestaties doen we vaak met zogenaamde benchmarks. Nu zijn deze de laatste tijd in opspraak geraakt omdat fabrikanten ervoor zorgen dat, als er een benchmark gestart wordt, de kernen in de chipset maximaal gaan draaien. Op deze manier kunnen er hogere scores in benchmarks gehaald worden, die niet eerlijk vergeleken kunnen worden met andere, gelijkwaardige toestellen. Ook bij de Samsung Galaxy Note 3 zijn dergelijke aanwijzingen gevonden in de systeemsoftware. Dat gezegd hebbende, hebben we een aantal bekende benchmarks gedraaid.
Benchmarks
Nu zijn benchmarks natuurlijk enerzijds een indicatie voor de prestatie van toestellen, maar het gevoel bij een smartphone is ook altijd erg belangrijk. Hoe voelt dit aan, reageert deze snel, zijn grafische zware games goed te spelen en soortegelijke indicators. Om met de benchmarks te beginnen, hier presteert de Samsung Galaxy Note 3 simpelweg goed. Bij de toonaangevende 3D-Mark benchmark, waar grafische prestaties getest worden, behaalt de Samsung Galaxy Note 3 in ‘Ice Storm Unlimited’ een score van 19.036, een zeer hoge score. Deze score behaalde wij tijdens eigen tests, het gemiddelde komt uit op ruim 17.500. Zo zitten de Sony Xperia Z1 en Sony Xperia Z1 Ultra (met dezelfde chipset) hier net onder.
Voor de algemene prestaties hebben we een tweetal benchmarks gebruikt, de welbekende AnTuTu en CF Bench. Bij AnTuTu behaalt de Samsung Galaxy Note 3 een bijna monsterlijke score van 36.632. Ook hier staat het toestel aan de top van de markt, maar hierbij moeten we wel rekening houden dat AnTuTu een zeer bekende tool is, dus ook hier geldt dat Samsung software-aanpassingen gedaan kan hebben zodat deze beter draait. Bij CF Bench komt er een score van uit, waarbij we wederom moeten concluderen dat de Samsung Galaxy Note 3 het erg goed doet.
Natuurlijk is het gevoel ook belangrijk, hoe snel starten apps op, zijn er vertragingen merkbaar. Inmiddels loop ik een tweetal weken rond met de Samsung Galaxy Note 3 en moet ik zeggen dat er praktisch geen sprake is van vertraging. Apps en games starten snel op, het navigeren gaat enorm snel en ook het spelen van grafisch zware games is geen enkel probleem voor de Samsung Galaxy Note 3. Wat dat betreft is deze phablet één van de beste smartphones die ik tot op heden getest heb.
Scherm
Het scherm met een grootte van 5,7 inch is voor sommigen te groot, anderen willen nooit meer een kleiner formaat. Los daarvan, is het scherm met een resolutie van 1080×1920 wat mij betreft een groot pluspunt. Het Super AMOLED-scherm geeft mooie, heldere en diepe kleuren weer, waarbij als je het toestel de eerste keer aanzet een klein ‘wauw-momentje’ kan ontstaan. Door het grote scherm is het aantal pixels per inch (PPI) niet extreem hoog, 338, maar zelf ben ik wel erg te spreken over het scherm.
Accu
De Samsung Galaxy Note 3 beschikt over een 3200 mAh-accu, een stevig formaat voor de huidige smartphone. Deze 3200 mAh is dan ook geen overbodige luxe, het grote scherm vraagt natuurlijk veel energie. Neemt niet weg dat ik tijdens het testen van de Samsung Galaxy Note 3 over het algemeen redelijk goed het einde van de dag haalde. Dus, rond 7.30 uur van de lader af en tussen 23.00 en 0.00 uur weer aan de lader. Het is niet vaak voorgekomen dat ik tussentijds moest bijladen, dus wat dat betreft doet de Note 3 het beter dan een aantal concurrenten.
Foto’s en video
Net als de overige software op de Samsung Galaxy Note 3, is ook de camerasoftware erg uitgebreid. Zo zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om groepsfoto’s te maken, waarbij je voor iedereen afzonderlijk de beste look kunt kiezen. Natuurlijk kun je er zelf ook opstaan, zet het toestel neer en roep ‘cheese’, ‘smile’, ‘capture’ of ‘shoot’ en hij maakt automatisch een foto. Dit is één van de vele functies van de camerasoftware van de Samsung Galaxy Note 3. Het enige nadeel van de positie van de camera van de Note 3 is dat erg regelmatig een foto van mijn vinger gemaakt werd.
Fotokwaliteit
De kwaliteit van de gemaakte foto’s met de 13-megapixelcamera is erg goed, vooral als de foto’s genomen zijn bij voldoende licht. Het maken van de foto’s en het daarbij behorende scherpstellen is voor de Samsung Galaxy Note 3 geen probleem. Ik ben persoonlijk erg te spreken over de fotokwaliteit bij goed licht, bij slechter licht, worden de foto’s ook veel minder van kwaliteit. Dit is iets dat we vaak zien bij smartphonecamera’s en de Samsung Galaxy Note 3 is hier geen uitzondering op. Dit neemt niet weg dat ik erg tevreden ben met de camera van de Note 3, hieronder een aantal (verkleinde) voorbeeldfoto’s.
Software
Samsung gebruikt een eigen laag over Android heen, TouchWiz genaamd. Deze grafische schil zorgt voor een ander uiterlijk van het toestel, maar bevat ook vele extra toevoegingen die nuttig kunnen zijn voor de gebruiker. Omdat ook de S Pen aanwezig is in de Note 3, is er ook hier speciale software voor aanwezig, maar hierover later meer.
Samsung heeft de gewoonte een toestel vol te proppen met allerlei extra’s, ook qua software. Inmiddels is TouchWiz al vrij ver doorontwikkeld en ook in de versie die op de Note 3 draai zijn veel, heel veel extra’s aanwezig. Sterker nog, naar mijn smaak iets teveel extra’s. Na het installeren van het toestel waren er zelfs bepaalde zaken die ik niet direct terug kon vinden, dus de complexiteit maakt het niet altijd makkelijker. Eén van deze punten was het weghalen van de mapjes uit de appdrawer, hier ben ik letterlijk een minuut of vijf mee bezig geweest om dit uit te vinden. Nu kan dat aan mijn smartphone-capaciteiten liggen, maar ik sta op en ga naar bed met Android, dus de Androidvaardigheden zijn wel aanwezig. Ook zijn er erg veel apps aanwezig, zo hebben we natuurlijk S Health, S Voice, S Translator, spraakrecorder, actiememo, Knox, story album, Group Play, Samsung link, WatchOn en nog veel meer…
Samsung heeft in ieder geval een (over)compleet aanbod van applicaties en mogelijkheden toegevoegd aan de Samsung Galaxy Note 3. De basis van de software is Android 4.3, waardoor de Samsung Galaxy Note 3 dus ook over Bluetooth Low Energy (BLE) beschikt. Dit is noodzakelijk voor het efficiënt communiceren met bijvoorbeeld smartwatches of andere gadgets.
S Pen
De S Pen is flink verbeterd ten opzichte van de vorige versie die we in de Note 2 zagen. De S Pen is de meegeleverde en geïntegreerde stylus voor de Samsung Galaxy Note 3.
Zodra deze uit het apparaat wordt gehaald (standaard-instelling) dan wordt er automatisch een cirkel met opties geopend. Van hieruit is het mogelijk de meest voorkomende functies te gebruiken. Hierin is onder andere te vinden: Actiememo, plakboek, schrijven op scherm, S Finder en het penvenster.
Actiememo
Met Actiememo is het mogelijk om notities te maken, zoals bijvoorbeeld het snel opschrijven van een telefoonnummer, e-mailadres of andere notitie. Deze gegevens zijn door de handschriftherkenning ook weer te gebruiken in andere applicaties. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk een geschreven telefoonnummer met naam direct toe te voegen aan contacten, of een geschreven e-mailadres direct een mail te sturen. De handschriftherkenning werkt vrij goed, zelfs voor mijn niet altijd even leesbare handschrift.
Plakboek
Plakboek, de naam geeft het eigenlijk al aan, heeft de mogelijkheid stukjes scherm of websites te plakken in een notitieboek. Zo selecteer je een gedeelte van Androidworld.nl door er een cirkel omheen te trekken met de S Pen, waarna dit in het Plakboek gezet wordt. Een handige functie om later interessante informatie nog eens terug te zoeken.
Schrijven op het scherm
Dit is eigenlijk een screenshotfunctionaliteit, waarbij het na het nemen van de screenshot de mogelijkheid geboden wordt aantekeningen te maken op het scherm met de S Pen. Deze is vervolgens natuurlijk weer te delen, of op te slaan.
S Finder
S Finder is de centrale zoek-applicatie van Samsung, die direct geopend kan worden via het S Pen-menu. Hiermee is het hele toestel doorzoekbaar, van contacten, tot apps, tot bestanden die bijvoorbeeld in Google Drive staan. Hierbij worden bijvoorbeeld ook de handschrift-notities doorzoekbaar.
Penvenster
Ook het Penvenster is vanaf elke locatie te openen. Hierbij wordt er een nieuw scherm geopend, dat de afmeting heeft van het door jou getekende vierkant/rechthoek en hier staan een aantal veel gebruikte standaard-applicaties die je bovenop de geopende app of site kunt openen. Hierbij is onder andere calculator, klok, YouTube, Telefoon, Contacten, Chaton, Hangouts, Internet en WhatsApp te gebruiken.
S Pen toegevoegde waarde?
Of de S Pen echt toegevoegde waarde heeft? Absoluut, echter niet voor mij persoonlijk. De functies die ermee gebruikt kunnen worden, doe ik al jaren op een andere manier. Daarnaast tik ik sneller op een smartphonetoetsenbord dan ik kan schrijven. Ook het maken van screenshots of notities kan op andere manieren. Aan de andere kant, S Pen centraliseert al deze functies en kan me goed voorstellen dat er gebruikers zijn die de Note 3 specifiek aanschaffen voor de S Pen. Samsung heeft in ieder geval stappen gemaakt als het gaat om de evolutie van de S Pen.
Overstappen van Note 2?
Het grote verschil met de Samsung Galaxy Note 2 is wat mij betreft het scherm. Dit was dan ook één van de minpunten van dit toestel, maar Samsung heeft met de opvolger meer dan goed gemaakt. Persoonlijk zou ik de overstap van de Note 2 naar de Note 3 zeker maken, het toestel is sneller, heeft een veel beter scherm en voelt een stuk beter en dunner aan. Mocht je twijfelen, dan adviseer ik je de Note 3 gewoon eens te bekijken in een winkel, hoe voelt deze aan en hoe ziet het scherm eruit. Dan is de beslissing snel gemaakt, als het budget beschikbaar is natuurlijk. De Note 3 heeft natuurlijk wel een stevige prijs.
Conclusie
De Samsung Galaxy Note 3 is een mooi, doordacht toestel van Samsung. In deze categorie is dit op het moment van schrijven de beste keuze. Het scherm ziet er erg goed uit, de snelheid is ruim voldoende en ook de software is in overvloede aanwezig, soms misschien iets te veel. De S Pen heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt, de accu gaat lang mee, kortom, ik ben enthousiast over de Samsung Galaxy Note 3.
Pluspunten
Minpunten
Beschikbaarheid en prijs
De Samsung Galaxy Note is verkrijgbaar in het zwart, wit en roze voor een consumentenadviesprijs van € 749.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten