Fairphone 4 krijgt ondersteuning voor Google-loos /e/OS

Fairphone 4 krijgt ondersteuning voor Google-loos /e/OS

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Fairphone en de /e/Foundation hebben /e/OS voor de Fairphone 4 aangekondigd. Een bèta voor het ‘Google-loze’ besturingssysteem is vanaf nu te flashen op de Fairphone 4. Ook is er vanaf heden een Fairphone 4 verkrijgbaar waar /e/OS op is voorgeïnstalleerd. Maar wat is /e/OS precies?

Geen Google-diensten

/e/OS is in feite een aangepaste versie van LineageOS, een opensource custom rom dat gebruikers een ‘schone’ Android-ervaring biedt, zonder bloatware maar met veel mogelijkheden. /e/OS focust zich echter meer op privacy. Het is daarbij een besturingssysteem dat speciaal ontwikkeld is voor gebruikers die een Android-ervaring op hun smartphone willen, maar daarbij geen gebruik willen maken van de Google-diensten. Meer over /e/OS lees je in onderstaand artikel.

Fairphone 4 krijgt ondersteuning voor Google-loos /e/OS

Verzamelen van data

Als je gebruik maakt van Android, dan verzamelt Google allerlei data over jou als gebruiker. En op basis hiervan maakt Google onder andere advertenties en hiermee haalt het bedrijf veel geld binnen. Hiervoor in de plaats kan jij, voor een groot gedeelte, gratis gebruik maken van de Goolge-diensten. En zeg nou zelf, deze diensten brengen gewoon heel veel gemak. Alle Google-diensten werken namelijk feilloos samen en bijvoorbeeld foto’s en documenten delen met Google Foto’s en Google Drive is eigenlijk onovertroffen. Maar weet dus wel dat Google, ondanks dat je veel trackers kunt uitzetten, veel persoonlijke data en gegevens van gebruikers verzamelt.

Gaël Duval, oprichter van /e/OS, gaf in een interview met Androidworld aan dit beangstigend te vinden: ''Ik realiseerde me dat er echt een probleem is met de manier waarop onze smartphones met privacy omgaan. Ongeveer 80 procent van de mensen gebruikt Android en het overige deel iOS, maar zowel Apple als Google verzamelen veel van onze persoonlijke gegevens. Hoe meer ik erover leerde, hoe meer het me werkelijk beangstigde.''

Gerelateerde artikelen

Alternatief

Daarom kwam hij met /e/OS. Dit besturingssysteem wil graag een privacyvriendelijke versie van Android zijn. Om dit waar te maken belooft het besturingssysteem onder andere je locatie niet te tracken en geen (persoonlijke) data te scannen. Ook belooft het besturingssysteem dat het datastromen zoveel mogelijk zal beperken en ervoor zal zorgen dat er zoveel mogelijk data op een toestel zelf blijft, en bijvoorbeeld niet wordt gedeeld met servers van onder meer Google.

Verder komt /e/ OS, middels 'microG', met opensource alternatieven voor apps als bijvoorbeeld Google Maps en Gmail. MicroG is hiermee een vervanger voor de Google Mobile Services (GMS). Gaël Duval zei hierover het volgende: ''Met /e/OS maken we gebruik van een systeem genaamd 'microG', en dat emuleert de Google-diensten in een privacyvriendelijke vorm. Zo heb je alle diensten die je nodig hebt, waaronder: locatie, pushmeldingen, en ga zo maar door." Hij noemt microG daarbij een waardig alternatief voor GMS.

Gerelateerde artikelen

Wat vind jij?

We zijn benieuwd naar jouw mening. Spreekt /e/OS jou aan en ben jij bereidt om Google-diensten te weren voor meer privacy? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

De Fairphone 4 met e/OS is overigens verkrijgbaar op de eSolutionshsop en het besturingssysteem is hier gratis te flashen. Pas wel op! Volgens de /e/Foundation is het alleen geschikt voor mensen die echt goed weten hoe flashen werkt.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk