Facebook tolereert nu doodsbedreigingen tegen Poetin in deze landen

Facebook tolereert nu doodsbedreigingen tegen Poetin in deze landen

Facebook en Instagram versoepelen tijdelijk hun beleidsregels rond het toestaan van haatdragende berichten en oproepen tot geweld tegen Rusland en zijn president. Dat doen de sociale media-apps voor alle duidelijkheid niet in Nederland, maar wel in Oekraïne en in veel Oost-Europese landen.

Meta wijzigt beleid

De oorlog woedt volop in Oekraïne maar tegelijk oefenen westerse landen sancties uit op Rusland. We zien ook steeds meer reacties van bedrijven die hun commerciële activiteiten in Rusland stopzetten. Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, stopte eerder al met de verkoop van advertenties in Rusland en nu reageert het bedrijf ook op een andere manier.

In een e-mail die Reuters kon inkijken omschrijft Meta hoe het zijn beleidsregels op Instagram en Facebook met betrekking tot haatdragende content en oproepen tot geweld versoepelt in een aantal landen waaronder Oekraïne.

Haat en oproepen tot geweld

Het is in die landen nu toegestaan om de Russische president Vladimir Poetin of de Wit-Russische president Alexander Lukashenko dood te wensen. Dat mag als er geen andere individuen in een bericht worden genoemd. Daarnaast mogen ze ook Russische militairen dood wensen zolang ze zich niet richten op specifieke individuen. "We staan nog steeds geen geloofwaardige berichten toe die oproepen voor geweld tegen Russische burgers", verduidelijkt Meta in de e-mail.

Dat is Meta's beleid wat betreft het oproepen tot geweld. Wat algemene haatdragende berichten betreft, is het wel toegestaan om te schijven over "de Russen" in algemene zin. Tenminste als het in een context gebeurt waarin het duidelijk gaat over het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

Rusland verwerpt de beslissing

De nieuwe beleidsregels zijn volgens Meta van tijdelijke aard en ze gaan in in de landen: Armenië, Azerbeidzjan, Estland, Georgië, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Rusland, Slovakije en Oekraïne. Rusland heeft de beslissing van Meta al verworpen en stelt dat het niet aan dergelijke platformen is om een standpunt in te nemen bij een conflict tussen landen.

Heel wat westerse bedrijven hebben zich intussen teruggetrokken uit Rusland. Apple en Google namen onder meer al stappen en ook Samsung stopte met de verkoop van telefoons en chips in dat land. tegelijk eiste Rusland al dat Google content over de militaire acties in Oekraïne van YouTube zou verwijderen.

Afbeelding: "Vladimir Putin - World Economic Forum Annual Meeting Davos 2009" door World Economic Forum, CC BY-NC-SA 2.0.

Lees meer over:
Instagram Facebook Meta

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties