Wat is grijze import en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is grijze import en wat zijn de voor- en nadelen?

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

Een van de vragen die we krijgen van lezers is hoe het toch kan dat toestellen van merken die niet aanwezig zijn in Nederland toch hier te koop zijn. Dat noemen we 'grijze import'. We leggen uit wat dit precies betekent en wat de voor- en nadelen zijn.

Grijze import

Wanneer een smartphonemerk zijn producten wil verkopen in Nederland heeft men minimaal een distributiepartner nodig die de goederen vanuit de fabriek ontvangt en verder stuurt naar de Nederlandse en soms Belgische winkels en webshops. Daarnaast is een pr-bureau of pr-medewerker en een accountmanager wenselijk om het merk te laten groeien in het land. Toch zijn er in Nederland een aantal merken te koop die geen officiële aanwezigheid in Nederland hebben, hoe kan dit dan?

Smartphones

foto: Gazelle.com

Een dergelijke situatie noemen we grijze import. Om bepaalde smartphones toch in Nederland te kunnen verkopen moeten inkopers uitwijken naar het buitenland waar deze merken wel te koop zijn. Daar kopen ze de aantallen in en verschepen ze naar Nederland waar ze ze op de markt zetten. De bedrijven waar men deze producten inkoopt zijn meestal distributeurs, handelaren en soms ook providers. In een aantal landen treden de providers ook op als een soort distributiepartner. Er zijn verschillende redenen voor deze partijen om goederen te verkopen naar het buitenland. De eerste is natuurlijk omzet, hoe meer je verkoopt hoe hoger de winst en ten tweede kan het je van 'oude'voorraad afhelpen. Een product mag niet te lang op voorraad blijven liggen anders gaat het de distributie geld kosten en daarom moet de voorraad weg.

Voordelen en nadelen

Voor de grijs inkopende winkels zijn er een aantal voordelen. Ten eerste kan men modellen voeren die niemand anders heeft en zo een voordeel in de markt behalen. De tweede reden kan zijn dat sommige merken lagere prijzen in het buitenland hebben waardoor de inkopende partij meer marge kan pakken of lagere prijzen kan hanteren.

De merken zelf zijn vaak niet blij met deze manier van inkopen. Wanneer een merk geen aanwezigheid in Nederland heeft is er dus ook geen servicepartner. Daardoor wordt het moeilijk om iemand met een probleem te helpen in het eigen land. Hoewel men zichzelf 'verplicht' om klanten te helpen met een toestel uit een ander land dan waar de koper woont kost het vaak veel moeite om dit te regelen.

Het gebeurt ook dat een merk een volledige aanwezigheid heeft in Nederland en dat er toch grijs geïmporteerd word. Dat kan gaan om import van modellen met een goedkopere inkoopprijs of modellen die in Nederland niet officieel gevoerd worden. In beide gevallen werkt dat tegen het merk, door de lage inkoopprijzen kunnen de prijzen onder druk komen te staan. Daarnaast worden toestellen die uit het buitenland komen en in Nederland verkocht worden niet meegeteld in de omzet van de Nederlandse vertegenwoordiging van het merk.

Wat merk jij er van?

In de meeste gevallen zul je als koper niks merken van het bovenstaande. Het is mogelijk om te zien of een toestel niet officieel voor Nederland bedoeld is. Via de IMEI-nummers en vaak ook de typenummers is te achterhalen of een toestel uit een ander land komt. Doorgaans zal elke winkel of webshop ervoor zorgen dat de service die bij een toestel hoort verleend kan worden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk