Samsung Galaxy S25 Ultra: tot 633 euro upgrade voordeel

Er worden steeds meer boetes uitgedeeld voor smartphones in het verkeer

Laura Jenny
Laura Jenny
7 maart 2024, 18:00
2 min leestijd
Er worden steeds meer boetes uitgedeeld voor smartphones in het verkeer

Lees verder na de advertentie.

Nederlanders worden steeds vaker op de bon geslingerd voor het vasthouden van hun smartphone in het verkeer. Vooral in de auto denken mensen dat het wel even kan om een appje te lezen op het toestel, zo blijkt. Er werden in een jaar tijd zo’n 138.000 boetes gegeven aan mensen die hun handen niet van hun telefoon konden houden in de auto. Fietsers kregen er 62.000 keer een bon voor, is te lezen in een rapport van het Centraal Justitieel Incassobureau.

Smartphones in het verkeer

In 2022 werden er 180.000 bonnen uitgeschreven voor het in de hand houden van een telefoon op fiets of in de auto/vrachtwagen, terwijl dat in 2023 bijna 200.000 was. Je kunt daarbij niet de conclusie trekken dat we onze telefoon ook vaker gebruiken in het verkeer: de politie geeft namelijk ook aan dat het flink heeft ingezet op handhaving, waardoor er dus extra op gelet werd.

Tientallen mensen per jaar komen om het leven in een verkeersongeluk door het gebruik van de telefoon. Kijken we alleen naar verwondingen, dan zijn het honderden mensen die het slachtoffer worden van smartphones in het verkeer. Naast dat het voor ongelukken kan zorgen, zorgt het vasthouden van je telefoon soms vooral voor een deuk in je portemonnee. Het kost je sinds deze maand 420 euro (!) als je je smartphone achter het stuur gebruikt. Daar zou je ook de gloednieuwe Nothing Phone (2a) van kunnen kopen met een hoesje of een nieuwe Chromebook met muis.

Rij MONO: MijNieAppen

Boete voor smartphone op de fiets

Ook voor fietsers is het niet goedkoop om even een andere playlist aan te zetten op Spotify of je geliefde te appen dat de piepers op mogen: de boete is 160 euro. Daar kun je ook van naar een concert of een half jaar onbeperkt naar de bioscoop (ook een plek waar je je smartphone beter in je tas kunt laten). Gelukkig zijn er veel alternatieven om toch ‘telefoondingen’ te doen in het verkeer. Op oordopjes kun je makkelijk skippen naar een volgend nummer in je afspeellijst en met Android Auto kun je zelfs te horen krijgen wat iemand je WhatsAppt. Als je je op banden begeeft, dus lekker in je tas of zak laten, die smartphone. Het kan jou, en vooral anderen, enorm veel ellende schelen. 

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

6

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

8 maart 2024, 23:29

Een “éénzijdig ongeval door onbekende oorzaak” is in de meeste gevallen….. éénzijdig ongeval door smartphone in de hand houden..

8 maart 2024, 7:27

Ze moeten de fietsers die bellen en app’en eens wat harder aanpakken. De politie doet daar amper wat tegen.

7 maart 2024, 23:57

Gewoon rijbewijs 6 weken innemen.
En fietsers telefoon afpakken voor 6 weken

7 maart 2024, 19:06

Al die ‘smartphone hufters’ in en tijdens het verkeer een goede boete geven die ze niet kunnen betalen. Een mensenleven lijkt soms onbelangrijker dan je mobiel die voor de meeste van levensbelang is. Hou dat ding gewoon in je zak en pas eruit halen wanneer je thuis/bestemming bent.

7 maart 2024, 19:03

Nog steeds te weinig, pakkans is te klein.