Nachtfunctie
Donkere thema’s zijn erg populair bij telefoongebruikers, en in het bijzonder bij de Androidworld-lezers. Android 10 kreeg een systeembrede donkere modus die ’s nachts bij alle apps het licht uit doet. Smartphonefabrikanten spelen verder in op die trend door functies zoals ‘Nachtverlichting’ waarmee je naast de donkere thema’s nog meer blauw licht filtert en een een gele schijn op je scherm tovert.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat de blootstelling aan blauw licht ’s avond mensen kan wakker houden, maar Britse onderzoekers stellen nu dat blauw licht minder schadelijk is voor je slaapritme dan wat eerder werd gedacht. Uit een onderzoek met muizen bleek dat geel licht juist sterker het slaapritme van de dieren verstoort.
Het donkere thema van Gmail
Combinatie van kleuren in licht
“Licht bestaat bijna altijd uit meerdere kleuren, en wat het effect van blauw licht op slaap is lijkt af te hangen van hoe het is gecombineerd met andere kleuren en welke kegeltjes dus worden gestimuleerd”, dat zegt Marijke Gordijn, chronobioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen tegen NU.nl. Ook het licht dat gebruikt werd in het Britse muizenonderzoek was niet volledig blauw of geel”, zegt Gordijn.
De Twilight-app gebruikt een rode schijn als Nachtverlichting in plaats van de gele tint bij Pixels
Wat is het beste voor mijn nachtrust?
Wetenschappers voeren nog volop onderzoek naar het effect van bepaalde samenstellingen van licht op onze nachtrust, maar waar onderzoekers het wel over eens zijn is dat blootstelling aan fel licht ’s nachts ons bioritme kan verstoren. Het is daarom aangewezen om ’s nachts kunstverlichting te dimmen, en ook het gebruik van de automatische helderheidsfunctie van je telefoon die je scherm ’s nachts dimt, is een aanrader.
AMOLED-schermen die zwart weergeven gebruiken helemaal geen licht, en ook een donker thema bij je apps gebruiken, is dus voor ’s nachts bij zo’n schermen altijd beter dan een licht thema. Al is het dus niet zeker of de gele schijn waar de Nachtverlichting-functie voor zorgt eveneens een positief effect heeft op je slaap.
Gebruik jij donkere thema’s en nachtverlichting om blauw licht te filteren? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Bij beeldschermen zet ik altijd eerst het contrast naar beneden. Op mijn Oneplus heb ik alles zoveel mogelijk in de donkere modus ingesteld en als de zon onder is staat automatisch de nachtmodus aan. Al met al vind ik dit het prettigst voor m’n ogen. PS Ik heb een leesbril.
er zijn 2 technieken,
donker modes = maakt scherm donker en text in lichte kleuren
nachtlicht modes = maakt het scherm dimmer of dmv een fluorescerende kleurfilter.
persoonlijk vind ik donkermodes beter werken dan een nightlite. je wil namelijk dat text beter leesbaar, dan heeft filter op delen waar je oog niet op focust weinig effect.
Mobiel aan of niet, maakt geen fluit uit
Het is allemaal flauwekul.
Het effect van licht op je slaap is niet meetbaar. Het gaat er om wat je hebt gedaan op je telefoon.
Ik heb een amoled scherm en donkere modus aan, dat betekent zo weinig mogelijk licht. Ik denk dat het veel beter werkt dat een bepaalde kleur te filteren. Ik dim het ook nog eens omdat het anders veel te fel is. Geen slaapproblemen hier.
Donkere modus is makkelijker voor mensen met oog afwijking vooral als je ouder word. Ogen gaan achteruit als je ouder word.
Ik slaap sowieso slechts als ik mijn mobiel gebruik. ??
Wetenschapper A zegt dit, wetenschapper B zegt dat. Kijk wat voor jezelf werkt.
Ik heb sinds twee weken een Google pixel 3a XL en heb in een donkere modes ingesteld en dat bevalt heel goed.
Doe nooit wat met nachtmodus. Ook niet voor het slapen en slaap prima.
Ik word juist gek van al dat geel. Dus donkere modus zonder blauw licht filter gaat mijn voorkeur naar uit.