Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Z Flip

 • Samsung Galaxy Note 10 Lite

 • Realme X2 Pro

 • Samsung Galaxy S20 Ultra

 • Moto G8 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Dream comes true!

Dit maak je allemaal mee als je voor het eerst naar IFA in Berlijn gaat

· 09 september 2017

Vorige week mocht ik met het team van Androidworld mee naar de IFA in Berlijn. Hier worden de nieuwste producten van talloze fabrikanten getoond. Nu had ik, net als veel van jullie lezers, nog nooit een dergelijke beurs meegemaakt. Ik kende IFA alleen maar vanaf m’n laptop. Maar hoe is het om de eerste keer zo’n grote techbeurs mee te maken?

IFA in Berlijn

IFA in een grote techbeurs in Berlijn. Hier komen diverse fabrikanten zoals Samsung, LG, Sony, Philips, Teufel, Sennheiser en noem het maar op bijeen. Kortom, een soort hemel voor mij, als tech-nerd die van nieuwe smartphones al helemaal enthousiast kan worden.

Toen ik werd gevraagd om voor Androidworld verslag te doen voor IFA zei ik dan natuurlijk ook meteen ‘ja.’ Normaal zit ik op m’n laptop naar de livestreams en YouTube-filmpjes van hands-on sessies te kijken, en me te verwonderen hoe het daar echt zou zijn. Nu kreeg ik de kans om daar achter te komen, en ik wil jullie als lezer graag meenemen hoe het daadwerkelijk op IFA is. Want het is wellicht een stuk anders dan je denkt!

IFA in het algemeen

Het eerste dat je moet weten is dat IFA een beurs voor consumenten is, en niet alleen voor de pers. Alleen de eerste twee dagen zijn er persconferenties uitsluitend voor de pers. Daarna gaat de beurs open voor het publiek die ook naar de LG V30, de Moto X4 of OLED-tv’s van LG willen kijken. Op dinsdag vertrokken we met de auto naar Berlijn, en natuurlijk moesten er die dag ook artikelen worden geschreven. Dat werd in de auto tikken, terwijl we over de Autobahn raasden! Woensdag werden de eerste persconferenties gehouden, terwijl er nog meer plaatsvonden op donderdag. Op vrijdag ging de beurs open voor de consumenten. 

IFA 2017 ervaringen

Er zijn diverse stands van fabrikanten, die hun net aankondigde producten willen laten zien. Dat er nog druk werd gewerkt om alles in gereedheid te brengen blijkt wel als je op IFA rondloopt. De stands zijn pas op vrijdag klaar, dus je loopt als het ware door een bouwkeet heen. Dat dit ook tot andere problemen kan leiden kwamen Sander en ik later nog achter.

Persconferenties

Ik noemde ze net al even: de persconferenties. Hier geeft een fabrikant een flitsende presentatie in een ruimte met talloze journalisten met nog veel meer camera’s en mensen die van elke slide een foto maken om op Twitter, Facebook of Instagram te zetten. Klinkt gezellig, toch?

IFA 2017 ervaringen

Ondertussen is het vaak al wel zo dat de fabrikant een persbericht heeft verstuurd, waardoor je het artikel over de aangekondigde producten al wel kan voorbereiden. Toch krijg je niet alle informatie in één klap, bijvoorbeeld over beschikbaarheid of regionale specificaties. Snap je nu dat er soms bij een artikel onderaan staat dat het artikel nog wordt bijgewerkt?

IFA 2017 ervaringen

Voordat een persconferentie begint moet je natuurlijk wel eerst een plekje in de zaal zoeken. Soms is het zo druk dat de zitplaatsen al bezet zijn, terwijl jij nog in de rij buiten staat. Dan is het een kwestie van staan! Of in mijn geval werd ik bij Sony pardoes op de eerste rij neergezet, naast allerlei mensen in pak. Zat ik daar in m’n korte broek en t-shirt, verslag te doen voor Androidworld. Hopelijk heeft het nog leuke Instagram-kiekjes opgeleverd!

De persconferenties vinden dikwijls buiten het gebouw van IFA plaats. Fabrikanten huren een bijvoorbeeld eigen gebouw of hotel af, en daar moet je dan heen om de persconferentie te volgen. In het geval van Lenovo was er een oude fabriek omgebouwd, om een beetje sfeer aan het gehele evenement te geven, en Alcatel had een hands-on sessie in een luxe 5-sterren hotel. Bijzonder om een keer te zien!

Hands-on

Na de persconferentie is het tijd om een hands-on sessie te doen. Er is meestal een tafel met het net aangekondigde product, zoals de Moto X4 of de drie nieuwe Sony-smartphones. Deze ruimte gaat open zodra de persconferentie is afgelopen. De fanatieke journalisten racen er meteen op af om de eerste beelden vast te kunnen leggen, met soms hele grote camera’s.

IFA 2017 ervaringen

Een goede strategie is om gewoon even af te wachten tot de drukte over is, tot je zelf je beelden kan maken. Deze beelden komen vervolgens in de hands-on artikelen die je op onze site leest. 

Mediacentrum

Als je even geen persconferentie hebt kun je artikelen schrijven in het mediacentrum. Dit is een grote ruimte met tafels en stopcontacten waar veel journalisten zitten. Ben je niet in de buurt van het mediacentrum maar moet je toch echt meteen iets toevoegen aan een artikeltje? Tsja, dan moet je op de grond aan de slag.

In het mediacentrum zitten natuurlijke talloze journalisten, waar soms ook wel eens een bekend gezicht tussen zit. Ook dat is een leuke kant van IFA: het spreken van mensen die je voorheen alleen online kende. Zo heb ik zelf nog een selfie weten te scoren met één van m’n favoriete YouTubers nadat ik hem spotte, uit het oog verloor, en daarna pardoes weer tegen het lijf liep.

IFA 2017 ervaringen

Ben je lekker aan het werk in het mediacentrum, dan moet je jezelf ook wel van energie blijven voorzien. En tsja, dat gaat niet altijd op de meest gezonde manier…

Verdwalen op IFA

Een ander punt is dat IFA niet één gebouw is. Het zijn in totaal dik 20 losse gebouwen met allerlei verdiepingen die op één of andere onlogische manier met elkaar in verbinding staan. Er zijn ook verschillende in- en uitgangen, en je weet nooit precies waar je heen moet. Hal 23 kan zomaar langs hal 5 liggen bijvoorbeeld.

IFA 2017 ervaringen

Zoals ik net noemde wordt IFA de eerste twee dagen nog volop opgebouwd. Dit had als nadeel dat diverse uitgangen afgesloten waren. Toen Sander en ik naar de persconferentie van Lenovo gingen, duurde het 40 minuten stevig doorlopen voordat we een uitgang hadden bereikt. Hoe verdwalen op IFA eruit ziet had Google Fit haarfijn voor me vastgelegd.

IFA 2017 ervaringen

Ondertussen was de geregelde bus al weg, en hebben we een taxi moeten aanhouden. Uiteindelijk bleek dat Lenovo de persconferentie een halfuur had verlaat. Zucht. Maar we waren in ieder geval wel op tijd!

Een fantastische ervaring

Het was al met al een fantastische ervaring, waar ik ontzettend veel leuke tech heb gezien en net zoveel artikelen heb geschreven. Ook was het leuk om het team van Androidworld een keer in het echt te ontmoeten en samen de beste content voor jullie, de lezers, te maken. Ik hoop dat jullie nu een beetje doorhebben hoe IFA eraan toegaat. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan vooral in de comments!

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (8)
Bezig met laden van reacties...