Nooit (meer) opladen
Even je smartwatch vergeten op te laden? Dan heb je er helemaal niks meer aan. Fabrikanten willen de batterijduur wel verlengen, maar hebben de onderdelen daar niet voor. Chipsets die voor Wear OS-apparaten ingezet kunnen worden, zijn simpelweg niet zo zuinig. Daarnaast is de ruimte in zo’n horloge maar beperkt: een 4.000 mAh-batterij toevoegen aan een horloge, behoort helaas niet tot de mogelijkheden. In het geheim werken onderzoekers inmiddels aan een oplossing voor de kortere batterijduur van wearables. Bij de Monash-universiteit in Melbourne is een zonnepaneel ontwikkeld voor het probleem.
Onderzoekers tonen het zonnepaneel op een eerste afbeelding
Uiteraard is het wiel niet volledig opnieuw uitgevonden, zonnepanelen bestaan immers al even. Wel hebben de onderzoekers voor het eerst een volledig flexibel zonnepaneel ontwikkeld. Daarmee is het zonnepaneel geschikt voor wearables. Volgens de onderzoekers van de universiteit kan het paneel een efficiëntie van 13 procent bereiken. Wat opvalt is dat het zonnepaneel zijn efficiëntie behoudt in het geval dat het 1.000 keer is gevouwen; na 1.000 keer vouwen is 97 procent over van de efficiëntie. Indien het paneel 1.000 keer wordt uitgerekt, blijft 89 procent van de efficiëntie over.
Internet-of-Things
Onderzoekers van de universiteit in Australië, werken inmiddels samen met Japanse en Amerikaanse onderzoekers. Samen werken ze toe naar een product dat in wearables en IoT (Internet-of-Things)-apparaten gebruikt kan worden. Normaliter maken zulke apparaten gebruik van een batterij, die op een gegeven moment vervangen of opgeladen dient te worden. Een zonnepaneel zou een batterij op kunnen laden, zodat je er zelf niks meer aan hoeft te doen. Vooral IoT-apparaten die buitenshuis hangen (of staan…), kunnen hun voordeel opdoen van de flexibele zonnepanelen.
De batterijduur van smartwatches valt meestal uit op maximaal één dag
Er is inmiddels een werkend exemplaar van zo’n flexibel zonnepaneel. Het ontwikkelproces is echter nog niet achter de rug. Onderzoekers hebben niet aangegeven wanneer ze verwachten het product op de markt te kunnen brengen. Wel zouden de kosten laag blijven ‘omdat het middels een 3D-printer gemaakt kan worden’. Gaan we onze horloges in de toekomst niet meer op hoeven te laden? Het is een toekomst die volgens de onderzoekers in zicht is gekomen. Wat vind jij van zo’n oplossing? Laat het ons weten in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Mijn PowerWatch 2 heeft ook zonnepanelen icm lichaamswarmte wordt er energie geleverd.. Inmiddels al weer 6 weken geen oplader nodig gehad… Gebruik GPS en hartslagmeter ook continu
Mijn Huawei Watch GT2 gaat gewoon 14 dagen mee. Staat dag en nacht aan. 🙂
Ik heb al 20 jaar een Casio WL-S21H met een zonnepaneel in met nog steeds de eerste batterij!
35 jaar geleden had ik op school al een scientific rekenmachine Texas Instruments TI-31 SOLAR met een zonnepaneel. Ik gebruik dit nog steeds. Ik heb nooit begrepen waarom ze die dingen nog maken steeds met een batterij…
Mijn fossil gen5 gaat een dag mee en ligt, net als m’n telefoon, gewoon iedere nacht aan de lader. Ik doe ‘s-nachts toch niets met m’n watch, dus dat maakt me niet uit.
Zodra die minder als een dag meegaat, dan wordt het natuurlijk wel interessant.
Ik heb een Samsung watch 46 mm en die laad ik eenmaal per 5 dagen op. Zie en herken het probleem dus niet wat in het artikel geschetst wordt.
Mijn zenwatch 3 is inmiddels binnen 2 uur leeg
Zou fijn zijn. Heb de Galaxy watch 46; in gebruik en deze gaat in full modus met notificaties en gps aan plus wi-fi aan ruim 3.5 dagen mee op één lading .
Eerste foto: LG Watch R.
Die van mij gaat met ‘screen allways on’ nog steeds minimaal twee volle dagen mee.