Ban Huawei opgeheven: handel met Amerikaanse bedrijven weer mogelijk

Ban Huawei opgeheven: handel met Amerikaanse bedrijven weer mogelijk

Laurence Arnold

door Laurence Arnold

Laatst geüpdatet

President Trump heeft tijdens de G20 top aangegeven dat Huawei weer met bedrijven uit de Verenigde Staten mag samenwerken. Dit houdt in dat de ban die was ingegaan nu grotendeels is opgeheven. Het lijkt te gaan om een tijdelijk besluit.

Huawei handelsverbod opgeheven

President Trump van de Verenigde Staten heeft tussen neus en lippen door tijdens de G20 top in Osaka een belangrijke mededeling gedaan. Hij vermeldde namelijk dat bedrijven uit de Verenigde Staten weer handel mogen drijven met Huawei. Volgens Trump hebben we het hier wel over apparatuur dat geen 'nationaal beveiligingsrisico' met zich meebrengt. Hieruit kan je dus afleiden dat netwerkapparatuur dus nog wel op een zwarte lijst staat maar zaken als Android-software of Qualcomm-chipsets mogen weer worden afgenomen door Huawei. Deze informatie komt onder andere van Reuters.

Een eerder report stelde zelfs dat Huawei in 2018 in totaal 11 miljard dollar uitgaf aan onder andere Intel (voor de laptops van Huawei) en Qualcomm. De ingestelde ban had daarom ook een groot effect op deze grote Amerikaanse bedrijven en mede onder deze druk heeft Trump de ban daarmee weer grotendeels ongedaan gemaakt. Het lijkt erop dat deze beslissing voorlopig tijdelijk is.

[readmore articles="200157,200419"]

Huawei is namelijk nog steeds wel te vinden op de zogenoemde 'entity list' waar bedrijven op staan waar Amerikaanse bedrijven geen handel mee mogen drijven. Een formele beslissing is nog niet gemaakt of naar buiten gecommuniceerd. Voor nu moeten we het dus doen met het woord van president Trump. Het verbod op handel met Huawei houdt ook verband met de huidige handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Uit recente onderhandelingen blijkt dat de VS voorlopig geen nieuwe importheffingen gaat hanteren op producten uit China. Trump had hierover een persoonlijk overleg met president Xi van China. Eerder noemde Trump al dat Huawei onderdeel van een deal tussen deze twee landen zou kunnen worden omtrent de handelsoorlog. Pas als deze handelsoorlog de komende weken volledig is besproken kunnen de opgeheven maatregelen tegen Huawei officieel worden gemaakt.

[readmore articles="200467,200311"]

Hoe snel Huawei nu weer volledig normaal zaken kan doen is nog afwachten. Eerder bleek namelijk al wel dat Huawei de nodige verkopen misliep door de ban maar dat deze daarna weer herstelden. Ook heerste er de nodige onduidelijkheid over welke smartphones nou een update naar Android Q zouden krijgen en of Android R überhaupt nog wel mogelijk was op huidige Huawei-smartphones. Hopelijk kan het Chinese bedrijf zich nu weer richten op hun normale gang van zaken.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk