AW Poll: jullie telefoons draaien voornamelijk op Android 10

AW Poll: jullie telefoons draaien voornamelijk op Android 10

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

AW Poll: Android-versie

Google brengt elk jaar ten minste één Android-versie uit. Nadat de nieuwste software verschijnt, is het aan de smartphonefabrikanten om de software uit te rollen. Dat is echter het probleem waar de zoekgigant al jaren mee vastloopt: fabrikanten willen maar voor een beperkte duur updates naar de telefoons uitrollen. Voor midrange en low-end telefoons geldt meestal dat er slechts één update zal verschijnen. High-end telefoons hebben een iets langere houdbaarheid, met twee of drie updates, in een tijdsbestek van respectievelijk twee of drie jaar. In de tussentijd bieden fabrikanten meestal de belangrijke beveiligingsupdates met kleine aanpassingen.

Project Treble Android updates

Met de komst van Project Treble zou het makkelijker zijn om Android-upgrades uit te voeren

Google, Samsung en Android One-fabrikanten - zoals Nokia (HMD Global) en Motorola - zijn juist de uitzondering op de ‘regel van het midrange-segment’. Let wel, bij Samsung verschilt het meestal per telefoon of er één of meerdere Android-updates beschikbaar komen. Nu de uitrol van Android 10 op zijn einde begint te lopen, is de uitrol van Android 11 juist weer onderweg. Verwacht wordt dat de Android 11-update in september wordt uitgerold, aan het einde van het derde kwartaal. Momenteel is Google bezig met de Developer Preview-updates, waarna in mei de eerste Developer Bèta ‘voor consumenten’ zal volgen.

Android 10-uitrol

Android 10 kwam in september 2019 beschikbaar voor alle Google Pixel-apparaten. Uit de recente AW Poll blijkt dat veel van jullie de Android 10-update alvast in ontvangst hebben genomen. Van de 1.077 stemmen die zijn uitgebracht, kwamen er 668 binnen voor Android 10 (62,0 procent). Op de tweede plaats staat Android 9.0 Pie, met 279 stemmen (25,9 procent). Op een derde plaats staan de Android 8.0 en 8.1 Oreo-updates, met slechts 56 stemmen (5,2 procent). Claudia nam de Android 11 update alvast mee, zodat de lijst volledig is. Opvallend is dat er alvast 14 lezers zijn die Android 11 op hun telefoons hebben geïnstalleerd.

AW Poll Android-versie

Bij de recente AW Poll was Android 10 duidelijk de populairste Android-versie

Oudere Android-versies, zoals Android 4.4 KitKat, worden nog nauwelijks gebruikt, zo blijkt uit deze AW Poll. Mocht je nog zo’n oude telefoon hebben liggen, dan is het verstandig om deze niet meer te gebruiken. Er worden immers geen beveiligingspatches meer uitgerold, dus ben je kwetsbaar voor beveiligingsaanvallen van buitenaf. Gelukkig worden telefoons tegenwoordig sneller voorzien van belangrijke updates, door de komst van Project Treble. Middels Project Treble is het makkelijker om nieuwe Android-versies aan te leveren. Firmware-updates worden namelijk losgekoppeld van de upgrades voor de nieuwe Android-versie.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk