AW Poll: Meer dan de helft interesseert het niet dat Google altijd zijn locatie weet

AW Poll: Meer dan de helft interesseert het niet dat Google altijd zijn locatie weet

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Locatiegeschiedenis

Het uitschakelen van je locatiegeschiedenis in Google is niet meer dan een illusie, dat ontdekten onderzoekers van het persagentschap AO en wetenschappers van de universiteit van Princeton. Google slaat hoe dan ook je gegevens op in ‘Mijn activiteit’. De onderzoekers van AP konden aan de hand van locatiemarkers probleemloos een hele route nagaan die iemand al wandelend heeft afgelegd terwijl locatie en locatiegeschiedenis uitstonden op zijn Android-toestel.

Verder is er geen manier om het tracken van locatiedata in Android te stoppen. Je kan alleen manueel gegevens wissen uit Mijn activiteit en dat doe je op deze manier. Met de hele controversie rond locatiegeschiedenis in zowel Android als iOS vroegen we ons af in welke mate je je zorgen maakt om je privacy. Is het een zorgwekkend fenomeen? Leggen we er ons bij neer of gaan we vooral ons best doen om ons zoveel mogelijk onvindbaar te maken? We nemen de resultaten erbij.

AW Poll locatiegeschiedenis

‘Niet zorgwekkend’

Een duidelijke meerderheid van de stemmers ligt er niet van wakker dat Google altijd weet waar je bent, want de nee-stemmers die zich geen zorgen maken, waren samen goed voor 64 procent van de totale stemmen. De kleinste groep van die nee-stemmers is het eens met de manier waarop Google communiceert over het volgen van zijn gebruikers.

Google locatiegeschiedenis verwijderen

Al is het vooral opmerkelijk te noemen dat de overgrote meerderheid van de nee-stemmers het niet eens is met die redenering. 47 procent vindt dat Google duidelijk moet maken waar het op staat. Met andere woorden: “Als je ons volgt, wees er dan duidelijk over en leg uit waarom.” Die reactie slaat mogelijk op een bericht op Googles Support-pagina dat luidt: “Je kan je locatiegeschiedenis op elk moment uitschakelen. Met locatiegeschiedenis uit worden de plaatsen die je bezoekt niet langer opgeslagen.”

‘Zorgwekkend’

Verder noemt 36 procent van de stemmers in onze poll de acties van Google wel een schending van de privacy, een zorgwekkend iets. In onze poll konden de ja-stemmers op twee manieren reageren. Ofwel ondernemen ze actie en proberen ze zich zo veel mogelijk onvindbaar te maken, ofwel accepteren ze de situatie en doen ze geen verdere moeite om hun privacy alsnog te beschermen. Uit de poll blijk dat 23 procent zich onvindbaar wil maken, tegenover 12 procent die het erbij laat.

Conclusie

Het is opmerkelijk dat slechts 36 procent van de lezers het vreemd vindt dat Google je als gebruiker altijd volgt, ook al zet je het tracken uit in je instellingen en ook al communiceert Google er anders over. Een meerderheid van 64 procent heeft vertrouwen in Google en vindt het niet zorgwekkend te noemen.

Al is de belangrijkste conclusie die we uit deze test kunnen nemen, dat Google dringend spraakzamer moet worden over hun nieuwsgierigheid naar onze locatie. Zelfs de overgrote meerderheid van de stemmers die het fenomeen niet zorgwekkend vinden, wil wel meer uitleg zien. Anderzijds, als de meerderheid dan toch het volgen van gebruikers accepteert (64 procent van de stemmers), dan zou het eigenlijk voor Google ook geen probleem mogen zijn om ons die duidelijkheid te geven. Wordt mogelijk nog vervolgd?

Verbergen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk