Onderzoekers stellen vast: 'Google houdt je locatie bij, ook al schakel je de functie uit'

Onderzoekers stellen vast: 'Google houdt je locatie bij, ook al schakel je de functie uit'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Onduidelijke communicatie?

Er heerst verontwaardiging nadat onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van Princeton hebben vastgesteld dat Google hoe dan ook je locatiegegevens bewaart zelfs als je de functie op je telefoon hebt uitstaan. Volgens de onderzoekers communiceert Google helemaal niet duidelijk over de manier waarop het je locatiedata bewaart.

lo

Natuurlijk heeft het wel degelijk nut om locatiegegevens te bewaren. Stel, er vindt ergens een ernstig ongeval of een moordpoging plaats, dan kan de politie via Google te weten komen welke toestellen in de buurt waren. Anderzijds, als je je locatiegegevens bewust uitschakelt, meent Google dat je data niet bewaard wordt. Op Googles support-pagina betreffende het onderwerp is te lezen: “Je kan je locatiegeschiedenis op elk moment uitschakelen. Met locatiegeschiedenis uit worden de plaatsen die je bezoekt niet langer opgeslagen.”

Gebruikerservaring verbeteren

De onderzoekers van Princeton hebben vastgesteld dat Google toch locatiemarkers opslaat, en persbureau AP heeft de data van een Princeton-onderzoeker bekeken, en was zo in staat om letterlijk de route te bepalen die hij heeft afgelegd. Dat bleek niet eens zo moeilijk te zijn. “Als je gebruikers een functie als ‘locatiegeschiedenis’ laat uitzetten, dan zouden alle plaatsen die je bezoekt niet opgeslagen moeten worden”, zegt Jonathan Mayer, onderzoeker van Princeton.

lo

Een woordvoerder van Google stelt dat het bedrijf wel duidelijk communiceert over locatiegegevens: “Er zijn verschillende manieren waarop Google je locatie gebruikt om de gebruikerservaring te verbeteren, waaronder: locatiegeschiedenis, web en webactiviteit en door locatieservices op toestellen. We geven duidelijke omschrijvingen van die tools en er zijn handige manieren waarmee ze kunnen worden in- en uitgeschakeld, en waarmee geschiedenis kan worden verwijderd.”

Het is niet de eerste keer dat Google kritiek krijgt omdat het ongewild gegevens van gebruikers verzamelt. In november vorig jaar bleek ook al dat het de locatie van gebruikers bewaart. Ben je al die nieuwsgierigheid van Google beu? Kijk dan in dit artikel hoe je je locatiegeschiedenis verwijdert.

Via: AP

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk