Google Bank
Google heeft in Litouwen een licentie verkregen waarmee het, vermits toestemming, inzage kan krijgen in de bankgegevens van gebruikers. Google kan daarmee in principe betalingen verwerken, meekijken naar de rekeningen van de gebruiker of betalingen uitvoeren in zijn naam. Litouwen is natuurlijk maar een klein land, maar het is wel het eerste Europese land waarin Google een zogenaamde e-money-licentie heeft verkregen, en volgens specialisten maakt dat het voor Google gemakkelijker om zo’n licentie ook in andere landen te verkrijgen.
Het is nog onduidelijk wat Google precies van plan is met die rechten. Wil het bedrijf een eigen overkoepelende bankapplicatie lanceren? Wordt Google Bank ooit een ding? Dat lijkt natuurlijk nog ver af, maar de eerste stap is misschien wel gezet. Momenteel heeft Google ook al een betaaldienst, Google Pay waarmee je je kredietgegevens kan koppelen en contactloos kan betalen. Google Pay is nog niet beschikbaar in Nederland, maar bijvoorbeeld wel in België.
AW Poll
Wij willen graag weten wat jij ervan vindt als Google echt jouw geld zou kunnen beheren. Heb je juist meer of minder vertrouwen in Google dan in je eigen bank? Laat je stem achter in onze AW Poll. Verduidelijk ook jouw antwoord en mening in de reacties onderaan dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Heb eigenlijk weinig vertrouwen in banken in zijn algemeenheid. Het zijn graaitenten pur sang.
Als het op automatiseren aan komt zijn ze dreumesen vergeleken bij Google dus wat dat betreft kun je er alleen maar op vooruit gaan.
Google als concurrent van banken zie ik wel zitten. Maak me geen zorgen om mijn privacy. Google zal wel slim genoeg zijn om in de voorwaarden duidelijk te maken dat niet gelijk de halve wereld weet hoeveel boodschappen je per maand doet en hoeveel energie ik afneem.
Waar is Google Pay dan in Nederland?
We hangen er toch maar een beetje bij. Ook qua hardware, niet alles wordt hiergeleverd.
Iedereen met een android telefoon, daarvan weet google alles.
Belgegevens
Locaties
Apps
Zoekgegevens
Youtube gegevens
Enz.
Moet google nog het financiële plaatje van iedereen weten?
Voor mij een nee.
Ik mis toch wel een heel groot verschil in de uitleg in het artikel, namelijk het verschil van een betalingsprovider en een bank. Daar zit een wereld van verschillen tussen, en een wereld van certificeringen en controleren organisaties.
Er zijn in Nederland een aantal banken met een bank licentie, maar nog veel meer bedrijven welke een officiële betalingsprovider zijn. Adyen is geen bank, maar regelt wel betalingen tussen alle banken, PayPal net zo. Dat terwijl zij beide direct naar je bankrekening kunnen boeken. Ze hebben echter geen inzage in je bankgegevens. Bunq heeft wel een bank licentie, en heeft inzage op de accounts die je bij hen hebt. Door de banklicentie moeten ze ook IBAN maken etc, etc, etc. Er zitten veel vereisten aan.
Ik zie dus ook dat Google hun certificering voor betalingsprovider wellicht zullen aanvragen in Nederland, wellicht loopt dat traject al even. Maar daarmee zullen ze niet direct inzage hebben in je bankgegevens en transacties (welke je niet via Google hebt uitgevoerd).
Laat Google eerst maar Google pay in Nederland uitbrengen.
Ik ben ervoor om betalen makkelijker te maken a la paypal of zo, maar Google een bank licentie geven gaat wel erg ver gezien de corebusiness van Google.
Voordat je het weet worden de Algemene voorwaarden zo aangescherpt dat zodra jij akkoord gaat dat je stiekem via de kleine lettertjes ook akkoord bent dat ze je rekeningen scannen.
En los van wat zij ermee doen.. Waar wordt deze info verder opgeslagen??? Dit lijkt me erg frauduleus maar ook mogelijk doelgericht om hackers naartoe te laten zoeken. Zie bijvoorbeeld rambam van 15 gisteren. De intentie zal ongetwijfeld anders zijn maar de gevolgen kunnen rampzalig zijn.
Ik begrijp het wel als mensen hier niets van willen weten, maar de huidige financiële markt is ook niet je van het. In mijn ogen kan het, mits goed beschermd, geen kwaad om een organisatie als Google zich hiermee bezig gaat houden. Is voor de internationale markt ook beter. Ik heb nu in de landen waar ik zaken doe aparte rekeningen omdat het nog steeds omslachtig is om anders je verplichtingen te voldoen.
Geen vertrouwen in een bank van Google en naar mijn idee alleen maar bedoeld om je nog meer gepersonaliseerde advertenties voor te kunnen schotelen van producten die bij je inkomen passen. Dit gaat mij echt te ver.
Voor Google goed. En in principe denk ik dat Google het wel heel goed zou kunnen. Maar ben toch liever van meerdere partijen afhankelijk dan dat daadwerkelijk mijn hele leven afhankelijk is van 1 partij
Integratie met Google Assistent zou heel handig zijn! Gewoon effe zeggen van: “Hey Google, schrijf 50 euro zakgeld over naar mijn kind!”. Of: “Hey Google, bestel mij die nieuwe Nokia 9 op Bol.com”. Of: “Hey Google, schrijf 90 euro over naar Telenet op het rekeningnummer ****”. Nu is het altijd een gedoe om dat bakje erbij te nemen, je kaart erin te steken, een hele proces overlopen om in te loggen, bedrag & rekeningnummer intypen en dan nog eens heel proces overlopen om het bedrag door te storten. Ik zie het volledig zitten…
SLECHT; google weet al VEEL te VEEL van ons.
Wellicht interessant voor de mensen die altijd zeggen dat ze niets te verbergen hebben en dan terugdeinzen als je de pincode vraagt. Nu kan je het eigendom van je leven volledig overdragen aan Google. Het laatste stukje van je totale nu ook voor Google openbaar. En het mooie is, je hoeft je pincode niet te geven. Dankzij het privacy schendende systeem van de banken kunnen ze er schijnbaar zo bij.
Ik ga meteen preventief mijn betaalgegevens van mn account halen
Geef mij maar een gewone bank. Daar is de waarde van het bedrag dat op de rekening staat gegarandeerd tot €100.000, door land waar de bank is gevestigd. ‘k denk niet dat Trump dit zal willen doen. Google weet al veel te veel over mij trouwens, mijn bankzaken moeten ze niet weten.
Of het goed of slecht idee is kan je moeilijk weten. De tijd zal het leren. Maar ik ben geen voorstander omdat dit de financiële markt verstoort. Anderszins meer keuze, meer innovaties enz, maar ook meer risico’s. Als Apple dit ook zou doen gaat de weg ook open voor andere grote electronicabedrijven.