AW Poll: gezichtsherkenning blijkt ondanks 'onveiligheid' populair

AW Poll: gezichtsherkenning blijkt ondanks 'onveiligheid' populair

Laurence Arnold

door Laurence Arnold

Laatst geüpdatet

Gezichtsherkenning smartphones

Gezichtsherkenning als primaire manier om je smartphone te ontgrendelen zien we op Android-gebied nog niet heel erg vaak. De OPPO Find X was hierin voorloper. Deze telefoon gebruikte hiervoor diverse sensoren zoals de camera en infraroodsensor om een 3D scan van je gezicht te maken. Zo kan er meer informatie over je gezicht worden vastgelegd en is het veel moeilijker (danwel onmogelijk) om met een foto of masker je telefoon te ontgrendelen. Huawei en Samsung gebruiken op diverse (high-end) modellen zoals de Mate 20 Pro en de Galaxy Note 9 ook meerdere sensoren om het ontgrendelen met je gezicht zo veilig mogelijk te maken.

OPPO Find X gezichtsherkenning cameraBinnenkant front-facing camera OPPO Find X

Er zijn echter ook smartphones die enkel de camera aan de voorzijde gebruiken om je gezicht te scannen en vervolgens je telefoon ermee te laten ontgrendelen. Dezelfde OPPO biedt bijvoorbeeld deze functie aan op de RX17 Pro. Bij het inschakelen hiervan wordt wel gezegd dat de gebruikte implementatie van gezichtsherkenning minder veilig is dan een vingerafdruksensor en dat je hierbij ook rekening moet houden. Logisch, aangezien er maar één sensor (de camera zelf) wordt gebruikt.

Veelal zien we daarom dat gezichtsherkenning als optie naast een veiligere manier van ontgrendelen wordt ingezet, waarvan de vingerafdruksensor het beste voorbeeld is. Qua veiligheid is er daarom te concluderen dat over het algemeen de vingerafdruksensor veiliger is dan gezichtsherkenning. Met deze - toch wel redelijk open deur - kwam de Consumentenbond deze week ook aanzetten. De Consumentenbond had 110 toestellen onderzocht en concludeerde dat 42 smartphones met een goede foto te ontgrendelen waren.

AW Poll uitslag gezichstherkenning

Daarom vroegen we jullie in deze AW Poll of jullie gezichtsherkenning gebruiken of juist helemaal niet. In totaal lieten bijna 700 mensen hun stem achter op één van de 5 opties. De volledige uitslag kan je hierboven in de screenshot zien.

Hieruit kunnen we concluderen dat een groot deel van 38% gezichtsherkenning gebruikt om zijn of haar telefoon te ontgrendelen. Toch wel een aanzienlijk gedeelte en geen wonder: sommige mensen in de comments laten weten hoe makkelijk en snel het is. Bovendien werkt het ook gewoon als je handschoenen aan hebt, wel zo fijn in de winter. 23% laat weten niet gezichtsherkenning te gebruiken omdat hij of zij het te onbetrouwbaar vindt en gaat dus liever voor een veiligere manier.

Vlak daarachter met 21,5% komt de categorie waarvoor gezichtsherkenning juist onhandig is: denk bijvoorbeeld als je je scherm inschakelt om je meldingen te lezen maar door de gezichtsherkenning al naar je homescherm wordt geleid. De laatste twee plekken met een flink lager percentage dan de categorieën zijn die gezichtsherkenning wel hebben ingesteld maar het bijna nooit gebruiken, of de categorie anders.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk