Het gebruik van slimme apparatuur neemt steeds sneller toe, onder andere gedreven door lagere kosten van zulke slimme apparatuur en de algehele bekendheid van de apparatuur binnen de samenleving. Welke smarthome-apparatuur de Androidworld-lezer gebruikt? In de AW Poll-uitslag kom je het allemaal te weten.
Smarthome-apparatuur
Een huis ‘slim inrichten’ begint vaak met een pakket met slimme lampen en eindigt bij gordijnen die op commando geopend kunnen worden zonder zelf een actie uit te hoeven voeren. Alles wat je zou kunnen ‘verslimmen’, lijkt inmiddels wel in slimme vorm beschikbaar te zijn. Bedrijven waar je geen slimme producten van verwacht, bieden deze daarnaast steeds vaker aan. Neem bijvoorbeeld Hema of Action, waar je tegenwoordig voor nog geen 10 euro een slimme lamp van Tuya kan aanschaffen.
Hoewel het assortiment van zulke winkels niet per se uniek is, zorgen lage prijzen van de producten er wel voor dat het inrichten van een huis met smarthome-producten toegankelijker wordt. Wat eveneens aan de intrede van slimme producten in huis bijdraagt, is het bedieningsgemak. Vanaf de telefoon of met een spraakcommando in huis kun je in één keer je actie uit laten voeren zonder uit de zetel te hoeven komen.
Nadelen van slimme apparatuur
Smarthome-producten kunnen daarnaast steeds meer taken automatisch doen zonder zelf ook maar een commando te hoeven geven. Tot zover klinkt het ‘hemels’ maar zulke producten zijn niet zonder nadelen. Neem bijvoorbeeld de privacy- en beveiligingsaspecten waar vraagtekens bij gezet worden, vooral bij goedkopere producten. Tegelijkertijd zegt de prijs van een product niet per se iets over de bescherming van je persoonsgegevens.
Een ander nadeel van smarthome-producten is de onzekere levensduur. Veel producten gebruiken je wifi-verbinding om via de servers van de fabrikant acties uit te kunnen voeren. Als een bedrijf de ondersteuning voor een product stopzet of zelf omvalt – bijvoorbeeld bij een faillissement – dan is de slimmigheid er vanaf. Dit kun je voorkomen door producten aan te schaffen met ondersteuning van bijvoorbeeld Zigbee of Zwave, die kan je namelijk blijven bedienen als je een losse Zigbee-hub aanschaft, zoals de Homey.
AW Poll: wat heb jij in huis?
Elk jaar vragen wij in onze AW Poll naar jullie favoriete smarthome-apparatuur. Afgelopen dinsdag is de smarthome-editie van 2021 uitgestuurd en ditmaal zal ik jullie meenemen door de uitslag van de AW Poll. Vergelijkbaar met eerdere jaren staat de Chromecast op de eerste plaats, 15,7 procent van de lezers zegt gebruik te maken van de Chromecast of vergelijkbare apparatuur. Slimme verlichting staat op de tweede plaats met 12,6 procent van de stemmen, en blijft een populaire categorie. Ook de slimme speakers als de Nest Audio blijven populair, met 11,4 procent van de lezers die zegt een slimme speaker in huis te hebben staan.
Een derde en vierde plek zijn vergeven aan respectievelijk slimme schakelaars als KlikAanKlikUit of de WeMo-schakelaars (9,7 procent) en de slimme thermostaten als de Nest Thermostat (8 procent). Het slimme deurslot blijft een categorie die flink achterblijft ten opzichte van andere smarthome-producten, met slechts 0,9 procent van de lezers die gebruikmaken van zo’n slim deurslot.
Wat is jouw favoriete slimme product in huis? En welke slimme producten ben jij nog van plan om te introduceren in jouw ‘slimme huis’? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan het artikel. Wil je met andere Androidworld-lezers discussiëren over smarthome-apparatuur? Surf dan direct naar Telegram en neem deel aan de smarthome-groep van en voor Androidworld-lezers.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
1 Philips Hue, IKEA Tradfry lampen, Diverse
Smartplugs
2 Video deurbel
3 Google Chromecast
4 Internet tuner
5 Samsung robot stofzuiger