AW Poll: dit zijn de belangrijkste features voor een midrange-telefoon van 300 euro

AW Poll: dit zijn de belangrijkste features voor een midrange-telefoon van 300 euro

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Waar voor je geld

Eerder deze week stelde Poco, het nieuwe dochtermerk van Xiaomi, zijn eerste smartphone voor, de Pocophone F1. Het is een high-end toestel geworden, maar dan met een opmerkelijk laag prijskaartje. Een duurdere midrange die voor 400 euro een Qualcomm Snapdragon 845 brengt in combinatie met 6GB aan RAM. De Pocophone F1 heeft met 399 euro een prijskaartje dat zelfs een bekende prijsvechter als OnePlus het nakijken geeft.

Toestellen als de Pocophone F1, de Huwei P Smart+ die op twee druppels water op de Huawei P20 lijkt en een heleboel functies overneemt, en telefoons van sterke Chinese merken als Xiaomi, Oppo en OnePlus, zorgen ervoor dat de druk op fabrikanten toeneemt. Wil je het verschil maken? Doe er dan een schepje bovenop.

Al die knappe midrange-toestellen met krachtige chipsets zoals de nieuwe Qualcomm Snapdragon 670 deden bij ons de vraag ontstaan: “Wat verwacht de consument?” Juist omdat de term ‘midrange’ in zo’n ontzettend ruime context gebruikt wordt, vroegen we je specifiek naar de kenmerken die jij in een telefoon van 300 euro wil zien.

 Pocophone F1

Essentiële kenmerken

De resultaten zijn binnen en laat ons dus eerst even de populairste features bekijken. Weinig verrassend stond de vingerafdrukscanner bovenaan met 266 stemmen. Het is dan ook een vaste waarde op elke recente midrange van 300 euro.

AW Poll midrange

Interessant is dat ‘Minstens 4GB RAM’ op de tweede plaats staat met een luttele vier stemmen minder. Als we kijken naar telefoons die met Android Oreo gelanceerd zijn, om en bij de 300 euro kosten en minder dan 4GB-werkgeheugen aanbieden, dan stellen we vast dat er nog een handvol toestellen zijn die deze verwachting niet inlossen. Enkele voorbeelden zijn: de LG Q7 (349 euro, 3GB RAM), de Samsung Galaxy A6 Plus (2018) (322 euro, 3GB RAM), de Sony Xperia XA2 (299 euro, 3GB RAM) en de Samsung Galaxy A6 (2018) (279 euro, 3GB RAM).

Met 241 stemmen volgt de usb-c-poort, zoals ook al uit jullie reacties bleek bij de recensie van de Huawei P Smart+ die een adviesprijs van 350 euro kreeg. Als we bekijken welke andere recente telefoons er tegen de lamp lopen, merken we dat de lijst korter is. Toestellen die tegen de lamp lopen, zijn de Samsung Galaxy A6 (2018) en de Plus-versie. De Huawei P Smart+ behoort tot de uitzonderingen in die prijsklasse, ook bij Huawei-telefoons, die het zonder usb-c moet doen.

AW Poll: dit zijn de belangrijkste features voor een midrange-telefoon van 300 euro

Onbelangrijke kenmerken

Als we de functies bekijken die jullie het minst van al verwachten, dan staat gezichtsherkenning helemaal onderaan de lijst met slechts 54 stemmen. Dat terwijl we de functie wel steeds vaker in voordelige toestellen zien. De Samsung Galaxy A6 (2018) bijvoorbeeld, die het zonder 4GB RAM moet doen, kan wel ontgrendelen door je gezicht te herkennen.

Andere minder belangrijke functies zijn waterbestendigheid, een feature dat we ook nog steeds erg weinig terugzien bij midrange-telefoons, behalve bij onder andere bepaalde toestellen van Samsung, maar ook 18:9- of 19:9-beeldschermverhoudingen en dual camera’s. Die laatste twee zijn erg interessant, omdat het weglaten ervan de prijs van een toestel voor fabrikanten kan doen dalen, waardoor er bijvoorbeeld wel budget is voor net iets meer pk’s. Een goede camera is bovendien voor die prijs wel een vereiste, maar het hoeft volgens jullie duidelijk geen dual camera te zijn met telelenzen, dieptelenzen of monochrome sensors.

Waterdicht bij Sony

Conclusie

Midrange-toestellen zijn rijk aan features en voor veel fabrikanten is het ongetwijfeld moeilijk om alle verwachtingen van consumenten in te lossen. Het is dan ook belangrijk dat er vooral aandacht geschonken wordt aan features die voor de gebruiker belangrijk zijn. Al leert de praktijk ons dat smartphone-makers daar helaas niet altijd in slagen.

Vingerafdrukscanners zijn gelukkig alomtegenwoordig, maar dat kan nog niet altijd gezegd worden over een stevige portie RAM en evenmin over een krachtige SoC of een usb-c-aansluiting. Laat dus de minder belangrijke features links liggen als je daarmee voor hetzelfde geld features in je toestel kan stoppen waar consumenten wel wakker van liggen.

Ben jij het eens met de uitslag van de poll? Denk je dat fabrikanten een sterkere SoC en meer RAM in hun telefoons kunnen stoppen als ze andere zaken achterwege laten, of weegt dat niet op?

Nokia 6.1 Plus

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk