Officieel: Google wil met Android vouwbare telefoons ondersteunen

Officieel: Google wil met Android vouwbare telefoons ondersteunen

Foldables

Gisteren was er tegelijkertijd een keynote van Google en een van Samsung voor ontwikkelaars. In beide presentaties was er één gemeenschappelijk onderwerp dat de show stal en dat waren telefoons met flexibele schermen, de vouwbare telefoons. Samsung heeft gisteren zijn vouwbare telefoon getoond, weliswaar stevig verpakt in een weinig verhullende case. Een medewerker van Google kwam ook even op het podium bij de presentatie van de Koreanen om uit te leggen hoe de twee partijen samenwerken om vouwbare telefoons vlot te laten werken binnen Android.

Google heeft gisteren op zijn presentatie aangekondigd dat er ondersteuning komt voor een nieuwe categorie van Android-telefoons genaamd de 'Foldables'. "Vouwbare telefoons brengen meer mogelijkheden", zegt Androids vice president engineering, Dave Burke. "Google zorgt er op dit moment voor dat Android de voordelen van deze nieuwe technologie naar boven haalt met zo min mogelijk werk."

Royole FlexPai

De Royole FlexPai was de eerste vouwbare telefoon voor consumenten

Ondersteuning

Op dit moment zijn er vooral richtlijnen voorzien die ontwikkelaars die met vouwbare schermen aan de slag gaan, leidt naar al bestaande toepassingen in Android. Zo wil Google het ontwikkelen van software voor telefoons met vouwbare schermen comfortabel maken. Google werkt ook nauw samen met Samsung om uit de zoeken hoe Android het beste met vouwbare schermen kan werken. Als voorbeeld werd al het uitvouwen aangehaald. Als je de vouwbare telefoon dichtklapt, gebruikt je een kleiner scherm net zoals een gewoon smartphone-scherm. Vouw je hem open, dan moet je naadloos verder kunnen in je openstaande app, en moet die tegelijk ook weergegeven worden in een vergrootte versie op het volledige scherm, zoals een tablet.

Vouwbare samsung

De telefoon van Samsung opengevouwen

Volgens Google is het de bedoeling dat Android ook echte aanpassingen krijgt op platform-niveau die een basis vormen voor ontwikkelaars. Zo kan elke OEM Android-toestellen ontwikkelen met vouwbare schermen op basis van dit bredere draagvlak. Het is belangrijk dat Google zelf de touwtjes in handen neemt om fragmentatie te voorkomen. Anders zou elke fabrikant zelf zijn eigen aanpassingen beginnen maken en dat zou de kwaliteit en toegankelijkheid niet ten goede komen, vindt Google.

Vouwbare samsung

De telefoon van Samsung dichtgevouwen

Twee vormen?

Google hint in een GIF (zie afbeelding helemaal bovenaan) voorlopig naar twee vormen van vouwbare telefoons die volledig samenvallen, met enerzijds de FlexPai van Royole die we vorige week zagen en de vouwbare Galaxy die gisteren op het podium van Samsung te zien was.

Royole FlexPai

Het eerste model vouwt met het scherm naar de buitenkant zoals de Royole FlexPai

De eerste telefoon vouwt naar de buitenkant zoals de FlexPai waardoor je overal scherm aan de buitenkant hebt. De tweede vorm die in de afbeelding van Google te zien is, gelijkt op de Samsung-telefoon. Het is een toestel dat naar binnen vouwt en een groot scherm zoals een tablet aan de binnenkant heeft. Daarnaast is er nog een klein scherm aan de buitenkant dat grofweg het formaat van een gewoon smartphone-scherm heeft.

vouwbare samsung

Het tweede model gelijkt op de vouwbare Galaxy, vouwt met het scherm naar de binnenkant, en het heeft een tweede, kleinere scherm

Schermcontinuïteit

Zo'n breder draagvlak is op dit moment nog toekomstmuziek en voorlopig zagen we enkel maar de FlexPai van Royole en de vouwbare telefoon van Samsung die netjes weggestopt zat in zijn hoes. Google moet dus roeien met de riemen die het heeft en het wil fabrikanten leiden naar een al bestaande Application Programming Interface (API) genaamd 'screen continuity' - schermcontinuïteit vertaald.

Dankzij die API die ontwikkelaars van apps kunnen gebruiken, kunnen ze ervoor zorgen dat hun applicaties herkennen wanneer de schermafmeting verandert. De API wordt gebruikt wanneer je je scherm roteert of bijvoorbeeld in Chrome OS als je apps in vensters gebruikt. Volgens Google kan je met deze API nieuwe toepassingsmogelijkheden ontwikkelen die handig zijn voor telefoons met vouwbare schermen.

Meer telefoons

Het is nog niet duidelijk wanneer de echte nieuwe aanpassingen voor Android zullen te zien zijn, want daar heeft Google nog niets over gezegd. Wel weten we dat de technologie ondertussen niet stil staat. Het startschot werd gegeven en binnenkort staan er ook onder meer toestellen van LG en Huawei op de agenda. het is nog niet duidelijk of Google ook met die fabrikanten samenwerkt.

LG vouwbare smartphone

Via: Android Developers Blog

Lees meer over:
Foldables

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties