Maak in Android Q van je smartphone een pc met de desktopmodus

Maak in Android Q van je smartphone een pc met de desktopmodus

Android Q-desktopmodus

Eerder deze week kwam de allereerste bèta uit van Android Q, dat is de nog onaangekondigde, nieuwe versie van Android. Eerder bespraken we al de nieuwe functies die deze testversie voor ontwikkelaars met zich meebrengt, en we legden je uit hoe je ermee aan de slag kan als bijvoorbeeld je nog een oude Pixel-telefoon hebt liggen die je aan het werk wil zetten.

Naast de eerder besproken functies, is er nog meer te vinden als je wat dieper graaft in de ontwikkellaarsopties erbij neemt. Dat zijn de experimentele functies die je op deze manier kan ontgrendelen. De afgelopen maanden was er uit een lek van een vroege Android Q-versie al bekend geraakt dat in de ontwikkelaarsopties een desktopmodus te vinden was. Dat is een speciale software-omgeving die aangepast is voor gebruik met een externe monitor als je je toestel aansluit via de usb-c poort. Samsung en Huawei introduceerden zelf al zo'n functie respectievelijk genaamd Samsung DeX en EMUI Desktop. In onze review van de Galaxy Tab S4 probeerden we Samsung DeX al uitgebreid uit.

In de gelekte vroege build van Android Q werkte de functie nog niet, maar nu is ze toch aan de praat gekregen door Twitter-gebruiker Michael Younch (@shad0wKn1ght93) zoals je in onderstaande tweet kan zien. Tik op de tweet om hem te openen.

Screenshots en tweet van de desktopmodus in Android

Uitgerekte Android-interface

De desktopmodus van Android ziet eruit alsof hij nog volledig in zijn kinderschoenen staat en we verwachten niet dat hij plots deel zal uitmaken als een volwaardige functie in de stabiele versie van Android Q, maar wie weet? Het toont alvast dat Google interesse heeft voor een desktopomgeving in Android, ook al heeft het eigenlijk al Chrome OS die een gelijkaardige rol vervult.

Screenshots en tweet van de desktopmodus in Android

De interface lijkt op het eerste gezicht op een uitgerekte Android-omgeving waarbij dezelfde navigatiebalk en de notificatiebalk simpelweg worden weergeven op een groter scherm. Verder maakt Google gebruikt van de vensterweergave van apps die al beschikbaar is sinds Android 7.1 Nougat en die ook gebruikt wordt in Chrome OS voor het draaien van Android-apps. De nieuwe functie is nog heel beperkt in vergelijking met wat Samsung al wist klaar te spelen met DeX, maar we hopen dat ze de komende maanden nog sterk wordt verbeterd.

Screenshots en tweet van de desktopmodus in Android

Desktopmodus testen met ADB

Om de desktopmodus toch alvast uit te testen moet je daarvoor wel meer doen dan een Pixel-telefoon die op Android Q draait, verbinden via een monitor. Desktopmodus werkt alleen als je de Android Debug Bridge (ADB) op je pc hebt geïnstalleerd waarmee je commando's vanuit je pc kan uitvoeren op je telefoon.

ADB is in principe een tool voor ontwikkelaars om hun apps te testen, maar iedereen kan ermee aan de slag. Al is voorzichtig wel aangewezen. Voer alleen commando's uit waarvan je precies weet wat ze doen. Hier kan je meer lezen over hoe ADB werkt en hieronder vind je links naar de downloadbestanden van de software voor Android Debug Bridge.

> Download ADB voor Windows (Rechtstreekse downloadlink!)

> Download ADB voor MacOS (Rechtstreekse downloadlink!)

> Download ADB voor Linux (Rechtstreekse downloadlink!)

Je kan vervolgens onderstaand ADB-commando gebruiken nadat je de optie 'Forceer experimentele desktopmodus' hebt geactiveerd vanuit de ontwikkelaarsopties:

adb shell am start -n "com.google.android.apps.nexuslauncher/com.android.launcher3.SecondaryDisplayLauncher"

Lees meer over:
Android Q

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties