Notificaties op lockscreen
Op Android zijn notificaties niks nieuws. Deze zijn er al sinds de eerste versie van Android en zijn één van de populairste functies van het besturingssysteem. Vanaf Android 2.2 (Froyo) heeft Android ook standaard ondersteuning voor push-notificaties. Hierdoor hoeft de Gmail-applicatie bijvoorbeeld niet voortdurend aan de Gmail-server te vragen of er nieuwe mailtjes zijn. Wanneer die er zijn, geeft de sérver een berichtje (push-bericht) aan de smartphone, waarna de gebruiker een notificatie krijgt.
Sinds het mogelijk is om widgets te gebruiken (sinds Android 4.2) op het lockscreen, het ontgrendelscherm van je telefoon, zijn er widgets die bijvoorbeeld het aantal ongelezen berichten laten zien. Sinds Android 4.3 kunnen applicaties zonder moeite notificaties uit de notificatiebalk uitlezen. Uiteraard dient de gebruiker daarvoor wel toestemming te geven, maar daarna is het een fluitje van een cent voor de ontwikkelaar. Het heeft dan ook niet lang geduurd tot er apps kwamen die notificaties op het ontgrendelscherm weergaven. Een voorbeeld hiervan vind je hier. In Android L heeft Google deze lockscreen-notificaties in het systeem zelf verwerkt.
Wanneer je het ontgrendelscherm tevoorschijn tovert op Android L, zie je de laatst-ontvangen notificaties. Google heeft echter wel rekening gehouden met de privacy van de gebruiker, zodat mensen niet zomaar je Tinder- en WhatsApp-notificaties kunt lezen, nog voordat jouw toestel ontgrendeld is. Deze maatregelen van Google werken twee kanten op. Ten eerste kan de ontwikkelaar instellen hoe gevoelig een bepaalde notificatie is. Daarbij kan hij kiezen uit drie mogelijkheden: publiek (niet gevoelig), privé (gevoelig) en geheim (zeer gevoelig). Bij de eerste wordt de notificatie volledig weergegeven, bij de tweede wordt alleen weergegeven dat er van een bepaalde app een notificatie is. Deze is alleen volledig te zien als het scherm ontgrendeld is. De ontwikkelaar kan hierbij wel een eigen, bijvoorbeeld gecensureerde, notificatietekst instellen. De derde mogelijkheid laat de notificatie helemaal niet zien tot het scherm ontgrendeld is. Voor de gebruiker zijn er ook mogelijkheden: hij kan instellen dat álle notificaties worden weergeven, maar ook dat er geen enkele notificatie op het ontgrendelscherm wordt gezet.
Notificaties bij full-screen-apps
Een paar weken geleden kwamen ontwikkelaars van niet-officiële Androidversies (custom ROMs) een niet-gebruikte functie in Android tegen. Het gaat om floating notifications, zwevende notificaties. Sinds Android 3.0 hoeven Androidtoestellen geen echte (al dan niet touch)knoppen aan de voorkant te hebben. Wanneer er geen navigatietoetsen aanwezig zijn, worden deze op het scherm weergegeven. Sinds Android 4.4 is het mogelijk om deze volledig te verbergen, de zogenaamde immersive mode. Op de onderstaande afbeelding zie je hoe dat werkt. Op plaats 1 is alles zichtbaar, inclusief de navigatietoetsen en systeembalk. Wanneer je op het scherm drukt, kom je op plaats 2. Daar zie je een schermpje met uitleg hoe je uit de immersive mode komt. Op plaats 3 zie je de content op volledig scherm en op plaats 4, waar je weer komt door vanaf boven- of onderaan het scherm te slepen, zie je de navigatieknoppen weer.
In de immersive mode kan het wel eens voorkomen dat je een notificatie mist. Stel je bent net een boek aan het lezen op het volledige scherm van je smartphone of tablet en je krijgt een belangrijk mailtje binnen. Als je dan het geluid uit hebt staan, is de kans groot dat je het mailtje mist. Met zwevende notificaties mis je de mail niet, deze laten een klein pop-up-schermpje zien met de nieuwe notificatie. Deze is direct weg te slepen zodat hij volledig verdwijnt, maar hij kan ook aan de kant worden gesleept zodat je ‘m later kunt bekijken. Zwevende notificaties komen ook tevoorschijn wanneer je niet in volledig-scherm-modus werkt, wanneer deze als ‘hoge prioriteit’ wordt gezien. Daarover lees je hieronder meer.
Het team van de custom ROM CyanogenMod heeft deze zwevende notificaties inmiddels ingeschakeld. Voor de rest van ons komt deze mogelijkheid in ieder geval in Android L!
Wanneer je écht niet gestoord wil worden door notificaties, kun je de nieuwe Niet storen-modus proberen. Voor media-applicaties kan voortaan een nieuw soort afspeelnotificaties worden weergeven. Hierin kunnen tot zes knoppen worden opgenomen, zoals de speel/pauze-knop en een stopknop. Dit was al mogelijk, maar de notificatie is nu duidelijker en is diep in het systeem geïntegreerd, wat weer handiger is voor ontwikkelaars. Zoals je kunt zien krijgen deze notificaties een felle achtergrond (de accentkleur voor de app) zodat ze goed opvallen en meteen duidelijk is waar de content vandaan komt en waar je moet zijn om deze te stoppen.
Niet storen!
Android L bevat een niet-storen-modus (Do not disturb) die er voor zorgt dat je niet gestoord wordt tijdens een belangrijke bespreking of tijdens het slapen ’s nachts. Je hoeft echter niet bang te zijn dat je een belangrijk telefoontje mist, aangezien je in kunt stellen dat bepaalde contactpersonen je nog wel kunnen bereiken.
Lees meer: Android L in detail: Do not disturb-mode
Beter sorteren
Google gaat notificaties ook beter sorteren op belangrijkheid. Ontwikkelaars kunnen notificaties daarvoor meer informatie meegeven. Deze informatie is niet zichtbaar voor de gebruiker, maar wordt gebruikt om te bepalen hoe belangrijk de notificaties zijn. Dit is noodzakelijk omdat er op het ontgrendelscherm slechts beperkte ruimte is om notificaties weer te geven.
Ontwikkelaars kunnen de prioriteit van een notificatie handmatig instellen. Wanneer deze een hoge (of maximale) prioriteit meekrijgt en de notificatie is voorzien van een geluidje of dat deze trilt, zal de notificatie als zwevende notificatie, bovenaan het scherm, worden weergegeven. Het is ook mogelijk voor ontwikkelaars om een notificatie een categorie mee te geven. Dit wordt gebruikt om te bekijken of de notificatie wel of niet moet worden weergegeven in Do not disturb-modus.
De laatste nieuwe mogelijkheid voor ontwikkelaars is het koppelen van een persoon aan een notificatie. Op basis van deze persoon kan het systeem bepalen of er bijvoorbeeld in de Do not disturb-modus toch een geluidje moet worden afgespeeld, aangezien het mogelijk is om bepaalde contactpersonen je wel te laten storen. Daarnaast zullen notificaties met belangrijke contactpersonen als belangrijker worden aangemerkt en kunnen notificaties die over dezelfde persoon gaan worden gegroepeerd.
Android Wear
Google kondigde in maart Android Wear aan, een project dat opgezet werd met een aantal fabrikanten om een gezamenlijk platform te ontwikkelen voor smartwatches. Van de grote Androidfabrikanten waren in eerste instantie LG, HTC, Motorola en ASUS vertegenwoordigd en ook Samsung sloot zich snel aan.
Eén van de voornaamste doelen van Android Wear is het beperken van de interactie met de smartphone, vooral in het openbaar. Google geeft aan dat mensen dagelijks 125 keer hun smartphone pakken en ontgrendelen en Android Wear moet dat aantal flink verminderen. Dat doet het systeem door notificaties te tonen. Notificaties die binnengekomen zijn op de smartphone en door het toestel doorgegeven zijn aan de smartwatch.
Nu draait Android Wear officieel op een iets aangepaste versie van Android 4.4 (KitKat), namelijk Android 4.4W, waar de W staat voor (je raadt het al) Wear, maar toch nemen we de notificaties van Android Wear mee in dit Android L-artikel. Android Wear heeft twee nieuwe soorten notificaties. De eerste is de ‘stapel’-notificatie. Een voorbeeld daarvan zie je hieronder. Wanneer je meerdere notificaties krijgt van nieuwe e-mailberichten, dan krijg je een soort van stapel met berichten waar je doorheen kunt scrollen.
Het tweede nieuwe notficatietype is het ‘pagina-notificatie’-type. Daarmee kunnen langere teksten op een enkele notificatie gezet worden. Met dit soort notificaties zou je bijvoorbeeld een volledig Androidworld-artikel, minus de afbeeldingen, kunnen lezen op je smartwatch.
Beschikbaarheid
Een beperkte preview-release van Android L is beschikbaar sinds 26 juni. Deze versie is alleen beschikbaar voor de Nexus 5 en Nexus 7 (2013). In de herfst zal Android L officieel uitkomen en zal dan op korte termijn uitkomen voor verschillende Androidtoestellen.
Android Wear is inmiddels verkrijgbaar op de LG G Watch en Samsung Gear Live. Wanneer deze apparaten in Nederland en België verkrijgbaar zijn, is nog niet bekend.
Meer weten: check dan onze Android L hands-on.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Android L komt voor de N4 ook nog lijkt mij? Ik draai op dit moment CyanogenMod 11 incl. de Heads Up (zwevende) notificaties. Werkt erg fijn, behalve Google Now! Die blijft notificaties sturen.. Moeten ze nog even naar kijken. Ook het nieuwe toetsenbord heb ik al in gebruik en daar heb ik ook weinig te klagen over. Typt heerlijk! 🙂
De N10 staat niet in het rijtje hij is immers oud en gemaakt door Samsung.
Word de app dan automatisch geopend als je de notificatie naar links of rechts swiped? Zoals bij iOS.
Goed artikel!
Als ik de preview versie van Android L wil installeren, moet ik dan mijn Nexus 5 toestel rooten?