Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

Android 15 biedt betere ondersteuning voor gehoorapparaten

Marloes Urff
Marloes Urff
2 juni 2024, 9:32
3 min leestijd

Toegankelijkheid wordt langzaamaan steeds meer een prioriteit voor techbedrijven. Of het nou gaat om een beter leesbare tekst of ondersteuning voor hulpmiddelen: stukje bij beetje wordt technologie makkelijker te gebruiken voor iedereen. Google wil met Android 15 nog meer bieden, waaronder een betere ondersteuning voor gehoorapparaten.

Lees verder na de advertentie.

Android 15 kan beter omgaan met gehoorapparaatjes

Er is al een aantal functies inbegrepen in Android die mensen met gedeeltelijk of volledig gehoorverlies kan helpen. Belangrijk, want volgens de World Health Organization zullen tegen 2050 bijna 2,5 miljard mensen te maken hebben gehad met een vorm van gehoorschade of doofheid. De organisatie schat verder in dat 700 miljoen mensen extra ondersteuning nodig hebben.

Een van de functies die Android biedt is ‘Live ondertiteling’. Je zet dit op je smartphone of tablet aan door een keer op een volumeknop te drukken en onderaan het balkje op het rechthoekige icoontje te tikken. Je kan de ondertiteling ontvangen voor video’s, telefoongesprekken, podcasts, videogesprekken en audioberichten.

Er is sinds Android 10 al ondersteuning aanwezig in het besturingssysteem voor gehoorapparaten. In de jaren die volgden, werd dit door Google steeds verbeterd en verfijnd. Android 15 gaat mogelijk een behoorlijk stap maken in de ondersteuning en het gebruiksgemak van gehoorapparaten.

Protocollen en batterijduur

Er is een grote kanttekening bij het ondersteunen van gehoorapparaten met een smartphone: de batterijduur. Met een reguliere bluetooth-verbinding is het soms een uitdaging om een gehoorapparaat de gehele dag te gebruiken. 

Inmiddels bestaat er een alternatief genaamd Bluetooth Low Energy (Bluetooth LE) waardoor het streamen tussen een gehoorapparaat en een gadget minder energie verbruikt. Helaas was de mogelijkheid om audio via Bluetooth LE te streamen nog erg beperkt.

Zowel Google als Apple moesten daarom zelf een eigen gehoorapparaat-protocol voor Bluetooth LE ontwikkelen. Zo heeft Google het ASHA-protocol, ook wel Audio Streaming for Hearing Aids. Dit zat bij de release van Android 10 in 2019. De meeste gehoorapparaten die tegenwoordig beschikbaar zijn, hebben ondersteuning voor ASHA. Doordat gehoorapparaten echter alleen Apple’s MFi en Google’s ASHA ondersteunen, zijn gebruikers gebonden aan een ecosysteem waar ze niet zomaar uit kunnen.

Gelukkig is er een nieuwe standaard voor audio-streaming via Bluetooth LE: Bluetooth LE Audio. Niet alleen ondersteunt LE Audio de ontwikkeling van standaard gehoorapparaten die op meerdere platformen en besturingssystemen werken: ook functies zoals Auracast zitten inbegrepen. 

Google I/O

Tijdens Google I/O eerder in mei kondigde Google meer aan over ondersteuning voor gehoorapparaten in Android 15. De techgigant zegt dat de nieuwe versie gehoorapparaten ondersteunt die Bluetooth LE Audio gebruiken, maar ook met het eigen ASHA-protocol. Ook komt er een nieuw Quick Settings-menu zodat je sneller je gehoorapparaat kan verbinden.

Niet alleen het verbinden en loskoppelen van je gehoorapparaat is straks in Quick Settings terug te vinden. Andere functies, zoals Live ondertiteling, Live transcriptie en Geluid Notificaties, zijn straks eveneens daar snel in- of uit te schakelen. Ook kan je hier de preset van je gehoorapparaat aanpassen. Welke presets je kan selecteren is afhankelijk van wat het gehoorapparaat met Android deelt.

Het voorbeeld dat Google tijdens de presentatie laat zien, zijn presets zoals “Restaurant”, “Muziek”, “TV”, “Buiten” en “All-Round”. Een andere handige nieuwe functie is dat je straks op je smartphone het batterijpercentage van je gehoorapparaat kan zien. De accuduur is zowel via de Quick Settings als in je telefooninstellingen te checken.

De verbeterde ondersteuning voor gehoorapparaten is niet het enige aan toegankelijkheidsfuncties dat in Android 15 zit. Live ondertiteling wordt met de volgende Android-generatie verbeterd en er zijn verschillende updates voor bestaande toegankelijkheidsinstellingen. Zo krijgt bijvoorbeeld Lookout, een app met computervisie die je vertelt wat er in je omgeving en op je telefoonscherm is, een update.

Ook Look to Speak, de app die je helpt praten door je ogen te bewegen, krijgt een opfrisser. Tot slot wordt ook Project Relate vernieuwd. Dit is een hulpmiddel dat mensen kan helpen met een spraakbeperking door een serie aan audio-prompts op te nemen en zo makkelijker te kunnen communiceren.

Maak jij gebruik van een gehoorapparaat met je smartphone? Vertel het ons in de reacties hieronder!

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

2

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

2 juli 2024, 22:32

Redmi note heeft ondersteuning maar vind het gehoorapparaat niet terwijl deze wel in de Blue Tooth lijst staat

3 juni 2024, 3:05

Geen ondersteuning bij Samsung.