Android 13 op pc's: deze interface heeft Google gebouwd

Android 13 op pc's: deze interface heeft Google gebouwd

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google heeft Android 13 een aangepaste interface gegeven voor wanneer de software op pc's draait. Naast een taakbalk met apps zijn er knoppen waarmee je snel naar je meldingen of instellingen kan navigeren. Apps openen ook in een venster, maar er zijn ook beperkingen.

Android 13 voor pc's

Android is op dit moment geen populair besturingssysteem voor pc's en laptops. Je kan wel Android-apps gebruiken op Chromebooks en de interface van Chrome OS is wel volledig op desktop afgestemd. Desalniettemin heeft Google met Android 13 zijn besturingssystemen voor mobiele apparaten beter geschikt gemaakt voor pc's.

De verbeteringen zijn opgemerkt door Esper en maken deel uit van de tweede developer preview van Android 13. Op desktop krijgt Android 13 voortaan een taakbalk waar je belangrijkste apps verschijnen. Er is ook een appdrawer waarmee je in een klapt kan kijken naar al je apps. Die laatste toevoeging zal overigens ook op Android-tablets werken.

Apps in vensters

Verder komt Google ook met knoppen op de taakbalk waarmee je in een klap de instellingen of je meldingen kan open. Deze verbeteringen hebben we niet eerder gezien in Android 13 op Android 12L voor tablets. Wanneer je op pc een app opent, gebeurt dat ook automatisch in een venster. Alleen is het nog niet mogelijk om meerdere apps in multi-screen naast elkaar te openen op het scherm. Dat kan alleen via een instelling uit de ontwikkelaarsinstellingen.

Het is verder opvallend dat de statusbalk bovenaan met meldingenicoontjes en de klok ook op pc's behouden blijft. Onderstaande screenshot van de desktopinterface is genomen op een Pixel-telefoon. Het enige apparaat waar Android 13 voorlopig op werkt.

Screenshot van Android 13 op pc's

Screenshot van Android 13 op pc's

Desktopmodus?

Nu de interface van Android 13 voor pc's is gelekt, blijven we met een aantal vragen zitten. Allereerst of Google eindelijk een volwaardige desktopmodus voor Android zal voorstellen, een alternatief voor software zoals Samsung DeX of Ready For van Motorola. We weten dat Google al langer werkt aan zo'n functie, maar we zouden ze graag zien verschijnen met de interfaceverbeteringen in Android 13. En ten slotte is het nog de vraag of de knoppen op de taakbalk straks ook op tablets beschikbaar zijn.

Wat denk jij van de Android 13-interface voor desktops? Denk je dat Android straks echt als pc zal worden gebruikt in de plaats van Chrome OS? Hoop je dat er eindelijk een desktopmodus voor Android komt? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk