Samsung Galaxy S24: nu met hoge korting én Galaxy Watch7 cadeau!

Android 12: eerste developer preview gelanceerd, dit is nieuw

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
18 februari 2021, 19:00
4 min leestijd
Android 12: eerste developer preview gelanceerd, dit is nieuw

Lees verder na de advertentie.

Google heeft de eerste developer preview van Android 12 gelanceerd. Daarmee start het bedrijf de testperiode voor de nieuwe Androidversie. De eerste details in deze developer preview zijn daarmee ook bekend. We nemen ze met je door in dit artikel.

Android 12 developer preview

Google heeft de eerste ontwikkelaarsversie van Android 12 gelanceerd. Dat is een eerste testversie die exclusief bedoeld is voor app-ontwikkelaars en dus niet voor het grote publiek of nieuwsgierige testers. Dat mag de pret niet drukken want we leren wel alvast wat nieuwe functies van Android 12.

Nieuwe functies in Android 12

1. Nog betere notificaties 

Een van de belangrijkste kenmerken van Android 11 was toch wel de vernieuwde afhandeling van meldingen. Deze omvatten die geheel nieuwe chatbubbels, samen met de mogelijkheid om die vervelende stille meldingspictogrammen in je statusbalk te verwijderen, en meer. Maar met Android 12 lijkt het erop dat Google meer aandacht gaat besteden aan hoe snel die apps kunnen worden geopend vanuit de meldingen. Ontwikkelaars krijgen nu nieuwe tools om meldingen niet alleen sneller te maken, maar ook van een opgefrist uiterlijk te voorzien met snellere animaties en vloeiendere overgangen.

2. Verbeterde haptische feedback

De haptische feedback wordt door de trilmotor op een telefoon gegenereerd. Deze feedback geeft een kleine trilling om aan te geven dat je een actie hebt gestart. Helaas verschilt de haptische feedback per telefoon en daar wil Google nu vanaf. Android 12 brengt een nieuwe uniforme API waarmee ontwikkelaars gebruik kunnen maken van de ingebouwde haptische feedback voor zaken als audiofeedback of ruimtelijke audio. Stel je voor dat je telefoon op een bepaalde manier trilt wanneer je wordt gebeld, en weer een andere trilling geeft als je een e-mailmelding ontvangt. De feedback kan ook voor games gebruikt worden om bepaalde effecten in de game te simuleren met trillingen. Het is nu aan de ontwikkelaars om deze functies te implementeren, en aan de telefoonfabrikanten om uniforme haptische feedback aan te bieden in hun aankomende smartphones.

3. Snellere updates!

Misschien heb je de afgelopen maanden enkele nieuwe updates in de Play Store zien verschijnen in plaats van te worden bijgewerkt via het traditionele ‘Systeemupdates’ in de Instellingen. Google breidt dit in Android 12 uit met behulp van  Project Mainline. Dat dat is een vorm waarin beveiligingsupdates via de Play Store worden uitgerold.

Dankzij deze integraties kunnen specifieke delen van het besturingssysteem worden bijgewerkt via de Play Store. Hierdoor hoeven bepaalde features of bugfixes niet meer verzameld te worden in één grotere systeemupdate. Google is hierdoor in staat om een ​​meer consistente update-tijdlijn te bieden voor alle Android-apparaten, zonder te wachten tot de smartphonemakers hun zaken op orde hebben.

4. Meer kleinere verbeteringen

Android 12 brengt nieuwe compatibiliteitsfuncties om apps voor verschillende schermformaten te optimaliseren. Dit omvat opvouwbare smartphones, tablets en zelfs Android TV.

Er komen nog enkele andere nieuwe functies aan, die speciaal zijn ontworpen voor ontwikkelaars, waaronder de volgende:

  • Automatische mediatranscodering
  • Verbeterde navigatie door gebaren op volledig scherm
  • Privacy- en beveiligingsfuncties
  • Schakel individuele wijzigingen in of uit om app-compatibiliteit te testen

Android 12-tijdlijn

Een nieuwe Androidversie wordt altijd meerdere maanden getest aan de hand van developer previews en bètaversies. Die laatste versies kunnen ook door consumenten worden getest. Dat zijn altijd Google Pixel-eigenaren en eigenaren van andere telefoons. Vorig jaar waren dat telefoons van OPPO, Xiaomi, Poco, OnePlus en Realme. Deze fabrikanten brengen dan hun eigen bèta’s uit en dat zal ergens in de zomer zijn. De stabiele versie van Android 12 wordt in augustus of september gelanceerd.

Google heeft dit jaar drie developer previews, vier bèta’s, een release candidate en de uiteindelijke versie op de planning staan.

  1. Februari: eerste developer preview
  2. Maart: tweede developer preview
  3. April: derde developer preview
  4. Mei: eerste bètaversie
  5. Juni/juli: tweede en derde bètaversie
  6. Augustus: vierde bètaversie + release candidate + stabiele versie

Aan de slag met Android 12

Ben je app-ontwikkelaar of durf je het aan om met deze developer preview op je Pixel aan de slag te gaan? Je kan dan aan de slag met de benodigde downloads en de instructies voor het flashen van de ROM op deze pagina. De Android 12 Developer Preview werkt alleen op de Pixel 5, Pixel 4a, Pixel 4a (5G), Pixel 4, Pixel 4 XL, Pixel 3a, Pixel 3a XL, Pixel 3, en de Pixel 3 XL. Feedback kun je achterlaten in de Android Beta Feedback-app die met de preview meekomt.

Meer informatie over Android 12

Voor meer informatie over Android 12 kun je altijd op onze speciale Android 12-pagina terecht. We passen deze pagina regelmatig aan met nieuwe geruchten, nieuws, video’s, tips, beschikbaarheid en meer dus is het handig om de pagina aan je favorieten toe te voegen. Zo heb je het laatste Android 12-nieuws altijd bij de hand.   

Wat denk jij van de eerste Android 12-functies die Google heeft aangekondigd in de developer preview? Welke nieuwe functies zou jij erg graag in de stabiele versie van Android 12 willen zien? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

3

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

19 februari 2021, 16:03

Nu begint het op Windows 7 verhaal te lijken, Win 7 OS was een heerlijke OS stabiel en mooi maar MS vond het nodig om win 8 uit te rollen $. Android 12 lijkt me nu niet nodig als je maar 11 blijft updaten zodra een bug…

19 februari 2021, 10:40

Ieder jaar een nieuwe android versie is overdreven. Alles voor geld.

18 februari 2021, 21:36

ik mis wel de tijden van Android 2.3 etc toen keek ik erg uit naar updates. Nu lees ik het zo door en denk ik tja “boeie”