Het onderwerp komt bijna dagelijks langs in het nieuws: AI, ook wel kunstmatige intelligentie. Razendsnel neemt het een plek in op de werkvloer, de gesprekken en op apparaten. Op de Androidworld-redactie zijn we nu nieuwsgierig: wat vinden onze lezers er eigenlijk van?
AI is overal
We schreven de afgelopen tijd al geregeld over Gemini van Google, waar continu nieuwe mogelijkheden en verbeteringen aan worden toegevoegd. Ook alle AI-functies op de Samsung-smartphones kwamen langs. En wat dacht je van alle geruchten dat er meer fabrikanten op hun apparaten AI willen toevoegen?
Rondom kunstmatige intelligentie zijn ook de nodige discussies. Onder andere auteursrecht, maar ook de mogelijkheid om AI wel of niet op bijvoorbeeld je smartphone te kunnen zetten. En waar de een er al veel gebruik van maakt op het werk, is het bij de ander nog een ver-van-zijn-bed-verhaal.
Dat AI voorlopig nog een onderwerp blijft, is duidelijk aan de hoeveelheid merken, bedrijven en app-ontwikkelaars die het toepassen. Apps als Slack en hebben een manier gevonden om AI te implementeren en plannen om meer te doen. Met de nieuwe EU-wetgeving rondom AI wordt gehoopt dat er wat meer kaders en regels aan het gebruik ervan ontstaan.
AW Poll
Kunstmatige intelligentie is dus een onderwerp waar veel over te zeggen valt. Met alle ontwikkelingen en nieuwtjes over AI de afgelopen tijd, zijn we daarom benieuwd wat onze lezers ervan vinden.
Ben je nieuwsgierig naar de laatste ontwikkelingen rondom AI, of heb je er juist helemaal niks mee? Juich je toe dat AI steeds meer voorkomt, of blijf je er liever zoveel mogelijk van weg? Stem in de AW Poll van deze week wat het meeste met jouw mening overeenkomt en licht zeker je keuze toe in de reacties hieronder.
Deze poll is gesloten
Aankomende zondag plaatsen we uiteraard weer de uitslag van de poll, met de meest opvallende reacties. Alvast bedankt voor het meedoen en het delen van jouw mening!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik ben nog niet echt onder de indruk van ai als ik b.v. gemini of google assistent om iets vraag. Soms lijken hallucinaties zo verdomd echt dat je hoopt Google info ontfutseld te hebben over wat de toekomst voor een welbepaalde app brengt. Later blijk je dan een mooie droom voorgeschoteld gekregen te hebben. Maar wat “be my ai” van “be my eyes” kan, is wel ietsje indrukwekkender. Ik hoop dus dat ai vooral gebruikt zal worden om de toegankelijkheid van apps te verbeteren: afbeeldingsbeschrijvingen beter maken, helpen bij het focussen van een camera, … of om iets goeds voor de wereld en de samenleving te creëren. Maar als het enkel gebruikt wordt om anderen te schaden, … dan pas ik ervoor. Maar ai is als iedere andere technologie: je kan er goede dingen mee doen of er mensen mee schaden. Een mes b.v. kan je ook gebruiken om iemand te doden =wapen, maar je kan het ook gebruiken om ermee te koken, iets te schillen of te versnijden, te maaien, … en dat is dan weer iets goeds. Zolang de goede toepassingen in de meerderheid zijn, ben ik voorstander.
Ik heb vorige week een paar nummers ‘gecomponeerd’ (lees: een regeltje tekst ingetypt). Dat is wel vrij bizar al, wat daar uit kan komen. Ik doe volgend jaar ook mee aan het Songfestival denk ik. ?
Sommige modellen worden wel slim. Laatst gelezen over een Duits model, waaraan de volgende vraag werd gesteld : “Jan woont al heel zijn leven in de Shire. Nu gaat hij in de NBA basket gaan spelen. Hoe groot zou Jan zijn?”. Antwoord was :” In de Shire wonen enkel hobbits, die zijn gemiddeld 90 cm groot. De kans is dus vrij klein dat hij effectief in de NBA zal kunnen spelen”.
Daar zit toch al veel redeneervermogen achter, en als belangrijkste ook het besef dat er niet altijd een antwoord is voor een vraag.
Zeker interessant, mits dat het op de juiste manier gebruikt blijft worden. Al zijn er helaas al voldoende voorbeelden dat dat niet gebeurt.
Ben benieuwd wat het “ons” nog verder gaat brengen de komende jaren, ziet er wel veelbelovende uit in ieder geval.
Helaas wordt de term AI wel veel te makkelijk gebruikt als. Vaak is het “slechts” machine learning of deep learning.
Er wordt nu gedaan alsof AI iets recentelijk is van ChatGPT, Google, e.a. Maar AI zit eigenlijk al verschillende jaren ingebakken in tal van systemen en apps. Dus eigenlijk gebruikt iedereen het al onbewust elke dag. Er valt (jammer genoeg?) geen ontkomen aan. We zijn de pineut en we zullen het geweten hebben.
Super interessant en zeer toepasbaar in allerlei technieken maar tegelijkertijd ook gevaarlijk omdat werkelijkheid en schijn moeiteloos in elkaar over gaan en uiteindelijk een bedreiging kunnen vormen voor onze samenleving.
AI heeft zeker potentie, als je kijkt op gebied van medische research, of wetenschappelijke dan voegt AI veel toe. Ook qua tool om assets te genereren voor games en films is veel belovend. Kijk je naar music, illustratie/kunst, nieuws dan wordt het een ander verhaal. De grens tussen werkelijkheid en gefabriceerde werkelijkheid wordt dan heel moeilijk te herkennen. En zoals alles wat nieuw is zal er een crimineel element zijn. Want zo is de mensheid dan ook weer.
Ik ben wel benieuwd met het huidig niveau van AI, hoe je dat kan merken binnen een spel zelf. Worden de vijanden slimmer of zijn NPCs minder scripted etc. Open werelden kunnen dan stuk interessanter worden qua dingen die je tegenkomt.
Ik gebruik het met zoeken, wel handig maar nog lang niet goed genoeg.