Het is weer dinsdag, dus is het weer tijd voor een spiksplinternieuwe AW Poll. Wij vragen ons af of jij het erg vindt als je maanfoto wordt gefaket? Stem nu!
Algoritme of oplichting?
Redacteur Jelle had het in aflevering vijf van onze AW Podcast over smartphone-fotografie al eerder over de Huawei P30 Pro (vanaf 13:47 in de video hieronder). In 2019 werd ontdekt dat Huawei een foto van de maan in de algoritmes van de camera-software op deze telefoon had verstopt. Zodra de eigenaar van de P30 Pro een foto van de maan maakt, dan herkende de software dit en werd die foto eroverheen geplakt.
Vanochtend werd bekend dat maanfoto’s die met Space Zoom op de Galaxy Ultra-telefoons worden gefotografeerd van hetzelfde trucje gebruik maken. Een Redditor laat aan de hand van foto’s namelijk zien dat de Space Zoom-functie details op de maanfoto plaatst die er in eerste instantie niet waren.
Smartphonefabrikanten noemen dit vaak slim gebruik maken van algoritmes. Zo maakt de nachtmodus meerdere frames met verschillende belichtingen om een foto scherper te maken. In het geval van Huawei en Samsung is dat niet zo. De camera-software voegt namelijk details toe die niet op de bronfoto aanwezig zijn. Algoritme of oplichting dus?
Benieuwd naar de toekomst van smartphone-fotografie en de rol van AI (kunstmatige intelligentie? Luister hierboven – of via andere podcastkanalen – naar onze podcast-aflevering!
AW Poll
Nu vragen we ons af of jij het erg vindt als je maanfoto wordt op deze manier wordt ‘verbeterd’. Geef je mening door te stemmen in onze poll en verduidelijk je stem in de reacties onderaan dit artikel. Oh, je kan trouwens dit soort maantrucjes achterwege laten door de optie ‘Scène optimalisatie’ in de camera-instellingen uit te schakelen.
Deze poll is gesloten
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Dat is wel vaag… beetje dubieus. Als je het uit kan zetten, oké, maar altijd als je een foto van de maan maakt er hetzelfde masker overheen is niet echt de bedoeling lijkt mij.
Ik vind het geen probleem als ik hem maar uit kan zetten. Net als alle anders filters.
ik vind het niet goed hoe ver ze er in gingen, maar als je zelf bewust de AI functie aan zet (dat kan ik met 1 druk aan en uit zetten op mijn realme’s camera app), vind ik wel dat AI wel iets mag doen, maar het compleet aanpassen of zelfs verzinnen van de foto. Een no-go!
In theorie maakt iedereen dezelfde foto van dezelfde maan. Dat slaat dus nergens op. Trek dan gewoon een mooie foto van Internet.
De moonshot neemt de foto zoals hij zou zijn in ideale omstandigheden met betere hardware (betere zoom).
ik zou dit eerder vergelijken met de real tone van pixel waar AI helpt om het “echte” weer te geven.
Compleet verschillend met bijvoorbeeld magic eraser waar je effectief het beeld aanpast omdat je er iets niet op wil.
Foto’s die nep zijn en niets met de werkelijkheid van plaats, tijd en emotie te maken hebben horen op een welke camera dan ook niet thuis.
Natuurlijk is dat erg, je krijgt niet wat je fotografeert maar wat zijn willen dat je ziet.
Straks maak ik een foto van een Alien op de maan en wordt hij gewist omdat het volgens AI een imperfectie is. ?#wegperfecteplaatje
Ja das dus het probleem hoor. Want dat ding draait ook rond dus de zoon komt echt overal. En aangezien niet enkel in Nederland die telefoons te koop zijn loop ik dus risico ontdekt te worden????
@cowboy, Loop dan iets verder en parkeer hem aan de achterzijde. Staat hij ook lekker in de schaduw. ?
Ja das toch mooi je mag mijn moederschip niet op de man zien staan hoor. Want dan word ik straks hier ook nog ontdekt.
Maar waar maken mensen zich nu druk om. Het is niet dat r ineens geld te verdienen is net een maan foto of heb ik wat gemist. Dan ga ik meteen vanavond foto’s maken????
?????
Daarom werd die filter ook gemaakt, er mogen geen bewijzen zijn van aliens op de maan ?
Als hij gefaked wordt wie bezit dan de copyright rechten…? Heel onduidelijk.
Boeie
Faken of niet, ik heb zaterdagmorgen een prachtige foto gemaakt van de maan.