Een Redditor beweert dat de maanfoto’s die met de Space Zoom op de Galaxy Ultra-telefoons worden gefotografeerd, nep zijn. Hij laat in detail zien hoe hij tot dit standpunt is gekomen.
Wat is Space Zoom?
Samsung heeft de Galaxy S23 Ultra uitgerust met twee verschillende telelenzen van 10 megapixel. De eerste telelens beschikt over 3x optische zoom en de tweede heeft 10x optische zoom. Dit betekent dat je zonder kwaliteitsverlies heel erg ver kunt inzoomen. Die laatste heeft 100x Space Zoom. Volgens Samsung kan deze lens zo ver inzoomen, dat hij geschikt is voor Astrography. In deze modus maak je mooie foto’s van de de maan en ons sterrenstelsel, de Galaxy. Dit alles zonder scherpte te verliezen. Space Zoom is ook te vinden op de Galaxy 20 Ultra, S21 Ultra, S22 Ultra en S23 Ultra.
Redacteur Laura heeft deze Astrography-modus gebruikt voor een aantal kiekjes van onze maan en de resultaten zijn indrukwekkend.
Space Zoom faket maanfoto’s
Nu heeft een Redditor deze Space Zoom-functie eens onder de loep genomen en hij beweert dat Samsung details op de maanfoto plaatst die er in eerste instantie niet waren. Hij heeft daarvoor een flinke hoeveelheid bewijs op Reddit gepost.
De Redditor heeft allereerst deze hogeresolutiefoto van de maan van het internet gedownload. Vervolgens heeft hij die foto verkleind tot 170×170 pixels en een Gaussiaanse vervaging toegepast. Daardoor verdwenen alle details van de maan. Die details kunnen niet worden hersteld, want de informatie is er gewoonweg niet, het is digitaal vervaagd. Hieronder zie je het resultaat.
Daarna verduisterde hij de ruimte waar de vage maanfoto op zijn monitor te zien was en ging hij naar de andere eind van de ruimte. Hij zoomde met de S23 Ultra in op zijn monitor en maakte onderstaande foto van de vervaagde maanfoto.
Volgens Samsung wordt er bij dit soort foto’s gebruik gemaakt van algoritmes om de maan scherper op de foto te kunnen krijgen. In dit geval is dat niet zo. Space Zoom voegt namelijk details toe die er niet zijn. Huawei werd eerder ook al eens beschuldigd van het faken van maanfoto’s. Samsung heeft nog niet gereageerd op dit nieuws. Wil je dat je Galaxy Ultra dit soort foefjes achterwege laat bij maanfoto’s? Zet dan de optie ‘Scène optimalisatie’ uit in de camera-instellingen.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Samsung? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Niet alleen Samsung phones doen dat ?
Two negatives does not make a positive ?
Tja Samsung he
Het is zo overdreven, alle merken smartphone’s gebruiken AI en nou doen ze verbaasd. Het staat er ook bij en je kan het uitschakelen, is al jaren zo met selfies en laatst nog de tinten van de huid, als je gewoon foto’s neemt hoef je dat toch niet te corrigeren? Dus mensen die hier verbaasd over zijn of raar vinden, hebben onder een steen geleefd en/of geloven nog in sprookjes.
Lekker belangrijk. Hoe vaak maak ik een foto van de maan. Nooit inderdaad. Staat er wel eens bij op als licht rondje. En dat is goed genoeg.
In de interessante Podcasts van Android World over smartphone fotografie, werd in de jongste aflevering, het fenomeen van de manipulatie via AI helder uit de doeken gedaan.
De fabrikanten proberen elkaar nu de loef af te steken met techniekjes om zaken te manipuleren.
Het fotograferen van de maan in een gedetailleerdheid als in het voorbeeld van de S23 vind ik sowieso) regelrechte onzin. Niks wat er op de foto wordt vastgekegd is daadwerkelijk echt en bovendien dat soort foto’s die alleen door geavanceerde camera’s kunnen worden gemaakt, kun je het zo goed kant en klaar van Internet betrekken. Het (niet) geschoten plaatje heeft namelijk niks te maken met een lokatie, tijd, gevoel of emotie.
In het algemeen schieten alle camera’s tekort om de werkelijkheid op beeld vast te leggen. Mijn keuze voor de Pixel is gekegen in het feit dat er zonder flits onder moeilijke omstandigheden hele sfeervolle plaatjes geschoten kunnen worden. Dat acht ik, in vergelijking met wat Samsung met de maan foto etaleert, minder nep en nog aanvaardbaar.
Fotograferen is simpelweg niets meer dan het vastleggen van de werkelijkheid en zeker niet het verfraaien van de werkelijkheid op welke manier dan ook!
Maar dan is het toch nog steeds onderdeel van het algoritme/AI. Dat past verbeteringen toe op een foto, net zoals gras groener word gemaakt, licht blauwer.
De maan ziet er van alle kanten altijd het zelfde uit, hoe vreemd is het dan dat zij deze verbeteringen toevoegen?
Overigens is dit uit te zetten door scène optimalisatie uit te schakelen.
Hoe dan ook, ik heb toevallig afgelopen zaterdagmorgen een foto van de maan gemaakt (met tripod) en die is zonder twijfel prachtig. Dat er algoritmes gebruikt worden is niet vreemd meer tegenwoordig. Ik denk dat de Google Pixel 7 Pro daar het schoolvoorbeeld voor is, met middelmatige camera’s kan je foto’s maken die tot de beste van de smartphone industrie behoren.
Dan kun je net zo goed een Google image search doen en je de moeite besparen om met je tripodje buiten te gaan staan en lekker in bed te blijven want wat maakt het uit?
Wat is de volgende stap? Dat fabrikanten voor jou bepalen wat mooi is? Maak je een foto van je vriendin, heb je ineens een foto van een model, want tja, het algoritme, niks geks aan toch?
Idioot is het.