De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

AW Poll: privacy of veiligheid? Wat vind jij belangrijker?

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
18 oktober 2022, 19:31
2 min leestijd
AW Poll: privacy of veiligheid? Wat vind jij belangrijker?

Lees verder na de advertentie.

Sinds de coronapandemie neemt de roep om meer veiligheid steeds grotere vormen aan. We hebben namelijk in deze crisis gezien dat het opofferen van een beetje privacy ons handvaten gaf om het coronavirus in te kunnen dammen. Ook wil Nederland hacken en aftappen zonder toestemming vooraf mogelijk maken om zo criminaliteit aan te pakken. Aan de ene kant speelt hier dus privacy een grote rol en aan de andere kant veiligheid. Wat vind jij belangrijker?

Privacy of veiligheid

Er zijn ook vele voordelen van dataverzameling. Zo kan de informatie uit je medisch dossier makkelijk gedeeld worden tussen je huisarts en een ziekenhuis, zodat jouw opname sneller verloopt. De politie hoopt daarnaast dat zoveel mogelijk Nederlanders de beelden van hun beveiligingscamera’s delen. Zij kunnen dan die beelden opvragen in geval van een misdaad. Mensen die zich hier al voor aangemeld hebben, wordt nu gevraagd om hun account te koppelen met DigiD. Hierdoor kan de politie per straat zien welke beveiligingscamera’s beschikbaar zijn, wie de eigenaar is en hoe lang de beelden worden bewaard. En als we het DNA van iedereen in een databank bijhouden, kan dat helpen om misdrijven sneller op te lossen. Al met al kan de overheid met al onze persoonlijke data zorgen voor meer veiligheid, criminele daders sneller opsporen en werken aan de volksgezondheid.

De Nederlandse politie maakt steeds vaker gebruik van big data om opsporing en handhaving te verbeteren. Deze gegevens zijn van groot belang om de criminaliteit aan te pakken, maar er zijn zorgen over de negatieve gevolgen ervan. Eén daarvan is de mogelijkheid dat deze data in handen komt van derden die ze voor een ander doel gebruiken. Ook een verzekeraar kan beslag leggen op medische informatie van personen. Op basis hiervan kan het dan mensen uitsluiten van verzekering of hen minder gunstige voorwaarden aanbieden. En dan hebben we het nog niet gehad over de toeslagenaffaire waarbij de Belastingdienst volgens Amnesty International algoritmes gebruikte die de mensenrechten schonden.

Er zijn veel voorstanders van meer veiligheid op straat en er zijn ook veel voorstanders van meer privacy. Voormalig minister Plasterk zei in een toespraak op de universiteit van Amsterdam dat het vinden van de juiste balans tussen veiligheid en privacy verreweg het moeilijkst is:  “Je zou kunnen zeggen dat er geen tegenstelling tussen die twee bestaat. Privacy is een mensenrecht, maar veiligheid is een basisvoorwaarde om daarvan te kunnen genieten.”

AW Poll

Wij zijn benieuwd wat jullie van dit dilemma vinden. Privacy of veiligheid? Wat vind jij belangrijker? Dat willen we aan jou vragen in deze AW Poll. Laat je stem achter en licht jouw antwoord verder toe in de reacties onderaan dit artikel.

Deze poll is gesloten

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

19 oktober 2022, 16:37

Privacy staat hier hoog in het vandaal. Ik draai op al mijn devices een VPN, private DNS & adblockers. Heb verder geen smart apparaten met camera’s & Mic’s in huis.

En nee ik draag geen aluminiumfolie hoedje. Het is online tegenwoordig net zo gevaarlijk als in real life dus wat voorzichtig zijn kan geen kwaad.

19 oktober 2022, 8:40

Dit is een vals dilemma. Het grootste gevaar voor je veiligheid is immers een overheid (die het geweldsmonopolie heeft) die je privacy afbreekt.

19 oktober 2022, 3:01

denk dat verregaande incompetentie over handhaven van normale veiligheid op straat en in de buurt de blauwe pet al te boven gaat, laat staan verantwoord omgaan met moeilijker zaken als privacy. Het zal heus niet de eerste en laatste keer zijn dat daar verzamelde data door derden ingezien is of zgn. “ontsnapt” is. En dat zouden dan de goeien moeten zijn, kan je na gaan hoe het bij criminelen, banken en verzekeraars, overheden als BD, meneer Mark Z. etc zal zijn. Die gaan over lijken

18 oktober 2022, 23:17

Zodra privacy op het niveau van “kleur van een onderbroek” aankomt, dan proberen we de verkeerde dingen geheim te houden. Het hangt er ook vanaf wie/wat/wanneer/waarom wil weten. Als het gaat over wie er langs mijn stoep loopt, dan vind ik dat niet echt een inbreuk op privacy. Als de overheid actief mee gaat lezen met mijn mails, omdat er een verdacht iemand bij mij om de hoek woont, wordt het wel een ander verhaal natuurlijk.

18 oktober 2022, 21:48

Zolang veiligheid bestaat uit het grote binnenharken van willekeurige data “omdat er misschien criminele activiteiten tussen zitten” komt de privacy zwaar in het geding.
In het verleden zijn ordinaire sms berichten over het hoofd gezien, maar wist men wel de kleur van het ondergoed van 3 hoog achter.

Veiligheid met toestemming, zoals nu gesuggereerd wordt met alle privé bewakingscamera’s, vindt ik dan wel een goed suggestie.

Sleutelwoord = toestemming!

18 oktober 2022, 21:38

Veiligheid natuurlijk…..lijkt me logisch, dat heb je veel minder in de hand dan privacy…..privacy bepaal je echt volledig zelf…..

18 oktober 2022, 21:36

Een gezond evenwicht zou ik zo zeggen. Wil je absolute privacy en veiligheid, dan moet je je van de wereld afsluiten, en dat lijkt me ook niet gezond.

18 oktober 2022, 21:35

Privacy kan je wel vergeten als je op social media gaat en veiligheid zorg ik zelf wel voor ?.