De Nederlandse politie vraagt aan 15.000 burgers om hun informatie over beveiligingscamera’s bij te werken. Camera in Beeld is een database van privécamera’s van burgers die de politie gebruikt om beelden op te vragen in geval van een misdaad. Deelnemers moeten hun account nu koppelen via het DigiD.
Camera in Beeld koppelen met DigiD
Met het Camera in Beeld-initiatief wil de politie de misdaad beter bestrijden. Het heeft toegang tot meer dan 315.000 camera’s van burgers die door in totaal 65.000 vrijwillige deelnemers worden gedeeld. Als er een misdaad bij jou in de buurt is, kan de politie dus je beelden opvragen om te kijken of er sporen zijn van de dader.
Camera in Beeld is natuurlijk alleen effectief als de adresgegevens van deelnemers ook kloppen, en daarom stuurt de politie nu een mail naar 15.000 van zijn deelnemers. Zij zouden hun gegevens koppelen aan het DigiD, zodat de politie over de actuele adresgegevens van camera-eigenaars beschikt.
“Effectief middel”
“Camera in Beeld heeft zich al vaak bewezen als een effectief middel, waarmee burgers de politie kunnen helpen om verdachten op te sporen. Daarom vinden we het zo belangrijk dat zo veel mogelijke bestaande deelnemers zich opnieuw aanmelden met hun DigiD. Zo zien wij per straat welke beveiligingscamera’s beschikbaar zijn, wie de eigenaar is en hoe lang de beelden worden bewaard”, Dat zegt Karel van Engelenhoven, de projectleider van Camera in Beeld bij de politie in een persbericht. “Dat helpt de politie om vervolgens sneller en gerichter camerabeelden op te vragen na bijvoorbeeld een inbraak, (woning)overval of ander misdrijf. Zo houden we samen de wijk veilig.”
De privacykeerzijde
Toch heeft Camera in Beeld ook een meer omstreden kant, want het plaatst veiligheid lijnrecht tegenover het recht op privacy. Het is namelijk voor burgers verplicht om hun camera’s zo te richten dat juist zo weinig mogelijk in beeld is van de openbare weg. En dat om de privacy van buurtbewoners niet in het gedrang te brengen. Een initiatief als Camera in Beeld kan mensen op het idee brengen om die richtlijn in de wind te slaan, omdat ze zo de politie een handje kunnen helpen in het geval er een misdaad plaatsvindt.
De Autoriteit Persoonsgegevens uitte zich ook al kritisch over cameratoezicht via burgercamera’s. In de gemeente Almere werden bijvoorbeeld gratis videodeurbellen aan burgers uitgedeeld. “Als een gemeente cameratoezicht wil, dan moet de gemeente gewoon camera’s ophangen”, zei AP-bestuurslid Katja Mur toen tegen de NOS.
De politie kan overigens niet live meekijken op beelden van gebruikers en vraagt alleen toegang in het kader van een onderzoek. Wat vind jij over het initiatief Camera in Beeld? Is het een goede zaak dat de politie ook hulpmiddelen van burgers inschakelt, of is het in de eerste plaats belangrijk dat burgers de hun camera van de straat afwenden? Neem jij deel aan Camera in Beeld? Laat het ons weten in de reacties.
Heb je tips of ideeën?
Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan dat ook!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Hoe weet de politie waar die 15000 brieven naar toe moeten?
Even totaal off-topic, maar het valt me al vaker op dat nieuwsberichten vergeven zijn van de links naar zo’n beetje elk woord wat maar interessant is (of niet) in het kader van het artikel.
In dit geval 13(?) verschillende doorverwijzingen in één tekst. Je zoekt je dan ook de pleuris naar de link die uiteindelijk echt gaat over het onderwerp. ?
Dus waar klik ik nu op als ik wil weten hoe ik mee doe aan “Camera in Beeld”?
Via de link onder “in een persbericht” in de tekst kun je je aanmelden voor Camera in Beeld.
In plaats van dertien andere links in een bericht, is het misschien handig om het meest essentiële in dat bericht er duidelijk uit te laten komen.
Het is nu toch echt wel behoorlijk zoeken elke keer.