De camera is misschien wel het aspect van smartphones dat de meeste vooruitgang heeft geboekt de voorgaande jaren. In welke mate vervangt jouw telefoon al een compactcamera, DSLR of systeemcamera. Neem je al je foto’s met je smartphone of pak jij nog regelmatig een andere camera erbij?
Smartphone-fotografie
Fotograferen met een smartphone is bijzonder populair. Het is niet voor niets dat elk nieuw vlaggenschip zo sterk de nadruk legt op cameraprestaties. Iedereen wil het liefste belangrijke momenten in zijn leven vastleggen op foto en vaak heb je een telefoon dan als eerste bij de hand.
En toch zijn er ook heel wat dingen die je kan doen om je foto’s naar een hoger niveau te brengen. Androidworld zoomt in op het topic met zijn nieuwe AW Podcast smartphone-fotografie. We hebben daar smartphone-fotografe Linda Smit als gast die met ons haar beste tips deelt. Op Instagram bereikt zij met haar prachtige foto’s een groot publiek en zij geeft ook les in het fotograferen je telefoon.
Recent kon je ook in de review ontdekken waar de nieuwe 200 megapixel camera van de Samsung Galaxy S23 Ultra toe in staat is. Redacteur Laura ging hem ook al uitgebreid testen in San Fransisco. “(…) een telefoon die je helpt om fantastische foto’s en video’s te maken”, aldus Laura, maar tegelijk is hij wel “Een beetje gewoontjes” en “niet spannend” als je hem in zijn geheel bekijkt.
AW Poll
Wij willen dit keer weten hoe jij het meeste je foto’s maakt. Is je smartphone voor jou de belangrijkste camera. Misschien neem je nog wel vakantiefoto’s met je DSLR of ben jij iemand die zelden zijn telefoon gebruikt om te fotograferen? Breng je stem uit in deze AW Poll en vertel verder over jouw fotogewoonten in de reacties.
Deze poll is gesloten
Wil je op de hoogte blijven over de laatste polls van Androidworld? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ooit als test eens op vakantie gegaan met alleen de smartphone. En daarna vrijwel nooit meer een andere camera aangeraakt. Oké, in 2018 naar Amerika had ik nog het een en ander bij me, omdat ik daar in grote stadions moest fotograferen, en met die mega-stadions was een aardige telelens toch wel nodig.
Ik maak altijd foto’s met mijn telefoon, daarom heb ik ook een Samsung S22.
Ik maak wel eens foto’s maar ik gebruik hem meer als een scanner, QR code lezer en google lens.
Ik geef toe dat deze reactie off-topic is, maar ik zou weleens willen weten hoe ik als totaal blind persoon iets goed in focus kan nemen zonder dat ik hulp krijg van de software die me aangeeft of ik ietsje naar boven, links of rechts moet. Ooit slaagde een leraar fysica erin om me de wetten van lichtbreking uit te leggen met reliëftekeningen en een simpele test: ik was de lichtstraal die vanaf m’n zitplaats =vertrekpunt moest gaan staan waar ik zou belanden als ik volgens wet x of y brak. Je moest dus concreet kunnen maken wat de tekening je uitlegde. Maar hoe werkt dat bij fotografie =lenzen? Hoe moet ik een object in beeld nemen? Moet het licht op m’n rug schijnen of mag het ook van links of rechts komen om goed belichte foto’s te krijgen? Mijn grootste probleem is het goed kadreren van foto’s die ik al nam. Ik voel altijd eerst waar het te fotograferen object staat of ligt, dan beweeg ik de smartphone achteruit (hopelijk in een rechte lijn) en probeer dan een foto te nemen. Meestal gebruik ik “smart camera” van crowdsource. Dank voor de tips.
Foto dat maak ik maar af en toe vind dat niet zo belangrijk. Je moet ook nog alles bewaren er zit ook veel niet zo belangrijke foto bij die eigenlijk onzin zijn zo als selfies. De rest gaat naar mijn ssd ze altijd nog bekijken op laptop. Er zijn miljarden foto zo in omloop op internet van kijk is wat ik allemaal doet. Vaak ook onzin foto om maar te laten zien hoe goed je het heeft. En wat je allemaal bezit.
Er zijn zoveel herinneringen die in de loop van de tijd vervagen, dan is het erg leuk om daar de foto’s van bij te pakken. Ik fotografeer niet voor een ander, maar voor mezelf.
De laatste 10 jaar gebruik ik alleen mijn foon. Daarvoor wel diverse digitale camera’s gehad en vroeger (jaren 90) had ik altijd zo wegwerp camera’s op houseparty’s en festivals ? daarvoor zelf wegwerp camera’s met losse wegwerp Flits blokjes die je los er op moest doen ???
Af en toe met mijn mobiel maar meestal met mijn dslr camera. Want het moment kiezen terwijl je door de camera mijt en dan op de knop drukt om de foto te maken is gewoon niet te vervangen met een mobiel of compactcamera vind ik. Want als je foto dan lukt is het mooi en anders weer wachten op dat moment
Elke podcast, reviews en unpack gaan alleen maar over camera’s de smartphone is niet meer leuk, geen enkele innovaties
Misschien moet je hipster worden dan kan je met een Nokia 3310 rondlopen ?
Ik maak geen bruiloft foto’s meer. Verjaardagen en vakantie. Dan is de analoge spiegelreflex niet meer nodig.
Volgens mij gebruiken bruiloft fotografen ook gewoon een digitale spiegelreflex camera.
Ik maakte voor de mobiel ook geen foto’s en ook nu is het niet mijn hobby. ?
Ja lekker met mijn telefoon. Ik heb nog nooit een camera gehad, behalve wegwerp camera’s. Ik maak alleen foto’s als het echt moet. Maar foto’s maken van bijvoorbeeld je uitzicht als je op vakantie bent, zo saai. En ik zelf heb een hekel aan om op foto’s te staan. Als iemand onverwacht een foto van mij maakt, dan sta ik standaard met een sigaret? in m’n hand. En ik heb een hekel om met mijn bril op de foto te staan. ?.
De telefoon maakt goede plaatjes maar gebruik ik vaak voor de hapsnap. Voor foto’s gebruik ik vaak mijn analoge spiegelreflex camera waar ik echt selectief moet zijn vanwege de 36 plaatjes die ik kan schieten. Gelukkig raakt het weer een beetje ‘in’?
Ik schiet soms nog foto’s met mijn telefoon, mijn spiegelreflexcamera gebruik ik nauwelijks nog. Over het algemeen maak ik amper 20 foto’s per jaar.
Alleen met mijn pixel 7
M’n pixel 7 pro schiet prima plaatjes dus geen andere camera nodig!
Nope, nog steeds de ‘ouderwetse’ manier van fotos maken, spiegelreflex is voor mij altijd beter ?