YouTube Music: wat kan je ermee?

YouTube Music: wat kan je ermee?

Laurence Arnold

door Laurence Arnold

Laatst geüpdatet

YouTube Music

YouTube Music maakt gebruik van het enorme muziekaanbod op YouTube. De voornaamste focus ligt op drie zaken. Heb je ook wel eens dat je naar een videoclip kijkt en deze op de achtergrond wil laten doorspelen? Wil je geen advertenties? Wil je muziek kunnen downloaden om offline te kunnen luisteren? Al deze drie zaken zijn aanwezig in YouTube Music. Daarnaast zijn ze niet mogelijk in de gewone versie van YouTube.

YouTube Music

Na het downloaden van YouTube Music is het handig om eerst naar beneden te scrollen. Hier is er een knop om je muziekvoorkeuren vast te stellen. Heb je een aantal artiesten uit gekozen, dan gaat YouTube Music voor je aan de slag om je aanbevelingen samen te stellen. Deze worden op de homepagina weergegeven.

Muziek afspelen in YouTube Music is zoals je gewend bent uit andere apps. Klik op een nummer en deze zal afspelen. Als je vervolgens je telefoon vergrendelt of de app verlaat zal de muziek automatisch doorspelen. Je kan zelf bepalen of je alleen audio wilt horen of ook de videoclip wilt zien. Via de toggle rechtsboven in beeld kan je dit instellen. Een optie om alleen audio af te spelen als je op je mobiele data zit is ook aanwezig.

Aanbod van muziek

Het aanbod van muziek beperkt zich niet alleen tot de talloze videoclips die op YouTube staan: ook complete albums van artiesten zijn te vinden. Deze artiesten kan je volgen zodat je meteen op de hoogte bent als ze een nieuwe single of album uitbrengen. Ook liveconcerten en remixes zijn aanwezig, muziek die soms alleen op YouTube staat.

Verder zien we heel veel afspeellijsten zoals de hits van vandaag, muziek voor in de ochtend, aanbevelingen gebaseerd op artiesten waar je vaak naar luistert, en nog veel meer. Aanbevolen muziekvideo’s ontbreken ook niet. Een artiestenradio waarbij je soortgelijke muziek van een bepaalde artiest hoort is er ook, een functie die we kennen van onder andere Spotify. Je kan dit aanzetten door naar een artiest te gaan en vervolgens op ‘radio aanzetten’ te klikken.

YouTube Music

Zelf afspeellijsten maken is natuurlijk ook mogelijk. Hiervoor moet je naar een nummer gaan om via de drie puntjes rechts het nummer aan een afspeellijst toe te voegen. Deze kan je openbaar zetten, privé, of een link maken die je vervolgens met andere mensen kan delen. Een nummer liken zorgt ervoor dat deze bij het kopje genaamd ‘leuke nummers’ verschijnt in het meest rechter-tabblad.

Personalisatie

Naarmate je meer muziek luistert zullen je aanbevelingen steeds beter worden. Er wordt hierbij rekening gehouden met je locatie, mocht je deze functie inschakelen. Als je bijvoorbeeld gaat sporten dan weet YouTube Music dat je bij de sportschool bent en zal hij je bijbehorende muziek aanbieden. Naast context-gerelateerde afspeellijsten kan je een offline afspeellijst laten maken met een zelf te bepalen aantal nummers. Deze staat standaard op je 20 meest leuke nummers en muziek die je het vaakst beluisterd.

Ook is het mogelijk om YouTube Music als standaard app in te stellen voor je Google Assistent. Dit kan via de Google Home-app > Muziek > YouTube Music. Als je nu je Assistent vraagt om muziek af te spelen zal dit via YouTube Music gaan.

Slimme zoekfunctie

Waar Google natuurlijk enorm goed in is, is het doorzoeken van items. Van heel veel items. Met muziek is dit niet anders. Google weet namelijk de context van een liedje. Zo kan je zoeken op delen van lyrics als je wilt weten van welk liedje dit onderdeel was. Google geeft als voorbeeld ‘drank van je vader’ waarna Zoutelande van Bløf verschijnt. Een beschrijving van het liedje werkt ook, zoals ‘hipsterliedje waarin wordt gefloten’ nadat Young Folks van Peter Bjorn en John als beste resultaat omhoog komt. Zulke functies kennen we al van de Google Assistent, waar je zelfs een liedje kan zingen / neuriën waarna het matchende nummer wordt afgespeeld.

YouTube Music

Ook kan je een scenario intikken waarvan je weet dat het liedje erin is verschenen. Denk aan ‘commercial Note 9’ waarin het nieuwste liedje van Sia werd afgespeeld. Hetzelfde werkt voor ‘theme song Skyfall’ waarbij je het bijbehorende liedje van Adele voor de James Bond-film krijgt. Beide zaken intypen in Spotify levert niet het gewenste resultaat op. Met deze slimme zoekfunctie heeft YouTube Music een sterke troef in handen.

Dat YouTube Music nog redelijk nieuw is en nog verder moet worden ontwikkeld blijkt uit een aantal zaken. Zo is er nog geen integratie met de Google Klok-app waarmee je afspeellijsten als wekker kan instellen. Ook staat muziek nog niet altijd perfect: zo is de nieuwste single van Sia technisch gezien van LSD en verschijnt hij dus niet op de artiestenpagina van Sia. Spotify heeft dit echter wel gedaan in het kader van vindbaarheid. Een complete vergelijking met andere muziekdiensten zal binnenkort ook op onze website verschijnen.

YouTube Music gebruiken

YouTube Music is een aparte app die je uit de Google Play Store kan downloaden. Dit kan via onderstaand linkje. Ook via desktop kan je bij je muziekaanbod: dit kan via music.youtube.com. YouTube Music is zowel als los abonnement als in combinatie met YouTube Premium (voor video) te verkrijgen. Los kost YouTube Music 9,99 per maand. Je kan YouTube Music vanaf nu voor 3 maanden eerst gratis proberen. Wil je ook video’s kunnen downloaden en afspelen op de achtergrond, dan heb je aan 11,99 euro per maand genoeg om zowel YouTube Premium als YouTube Music te hebben.

YouTube Music - stream muziek en bekijk videos

YouTube Music - stream muziek en bekijk videos

Met de YouTube Music-app kun je muziek zonder advertenties luisteren en clips bekijken, maar ook muziek  op de achtergrond afspelen. Verder kun je de muziek dow ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk