De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

10 populaire en handige Xposed Modules voor Android

Johan van Dijck
31 augustus 2014, 19:00
6 min leestijd
10 populaire en handige Xposed Modules voor Android

Lees verder na de advertentie.

Xposed Modules

Om gebruik te kunnen maken van deze modules moet je om te beginnen root toegang hebben én het Xposed Framework moet geïnstalleerd zijn. Eerder schreven we al een uitgebreid artikel over het Xposed framework inclusief een installatie-handleiding. Is dit allemaal nieuw, dan adviseer ik je deze zeker eerst door te lezen.

1. GravityBox

Dit is waarschijnlijk de meest gebruikte module in omloop en dat is niet voor niks. Deze module geeft je de mogelijkheid om jouw toestel op allerlei verschillende manieren aan te passen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan je statusbar, navigatiebar, vergrendelscherm, eigenlijk te veel om zo op te noemen maar kort samengevat, alles wat je voorheen in een custom rom zou verwachten. Dit is absoluut een must have “all-in-one” module! 

Het meerendeel is gratis te gebruiken, echter wil je UNC (Ultimate Notification Centre) gebruiken dan zal je de ontwikkelaar daarvoor een donatie moeten doen. Er zijn 2 GravityBox modules beschikbaar, 1 voor Jelly Bean (JB) en 1 voor KitKat (KK).

 

 

2. XBlast Tools

Ook XBlast Tools is een all-in-one module voor Xposed met enorm veel functies en mogelijkheden. Veel van de mogelijkheden zullen min of meer overeenkomen met GravityBox maar er zijn ook uitzonderingen die deze module weer uniek maken. Zo heb je in tegenstelling tot GravityBox een multi-tasking optie die snel switchen tussen apps mogelijk maakt d.m.v een Circle App Launcher, een Appbar of Gesture Anywhere. Ook heeft XBlast build.prop tweaks, hier zijn opties beschikbaar zoals “Disable Boot Animation” of een “Wifi scan interval” setting. Let er wel op dat hier dingen veranderen, grote gevolgen kan hebben. Er is na de “waarschuwing” bovenaan ook een “TAKE BACKUP” optie, maak hier dan ook gebruik van voor het geval er iets mis gaat. Xblast heeft nog veel meer te bieden natuurlijk, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. XBlast Tools is bruikbaar vanaf Android versie 4.0+ , hier heeft het dus een klein voordeeltje ten opzichte van GravityBox.

Gebruik deze 2 modules bij voorkeur niet samen want dit kan problemen veroorzaken vanwege de vele overeenkomende mogelijkheden. 

 

3. XuiMod

XuiMod is een handige module als je aanpassingen wil doen aan je animaties. Je kunt bijvoorbeeld de animatie in het scrollen van lijsten, systeem animaties , hoe een toast-melding tevoorschijn komt en/of verdwijnt allemaal naar wens aanpassen. Ook zijn er nog andere mogelijkheden zoals het aanpassen van klok, batterij en notificaties maar ook hier moet weer over nagedacht worden als je het gebruikt i.c.m GravityBox of Xblast Tools aangezien die met elkaar in conflict kunnen raken. XuiMod is geschikt vanaf Android versie 4.0+

4. App Settings

De naam App Settings zegt het eigenlijk al….. Met deze modules kan je app specifieke instellingen wijzigen. Enkele voorbeelden zijn de DPI per app aanpassen, instellen of een app al dan niet naar fullscreen moet gaan of de oriëntatie aanpassen zodat de app alleen in de “portrait”-stand functioneert. Vanwege de vele instellingen die deze module geeft kan het bij verkeerd gebruik er ook voor zorgen dat een app hierna niet meer (goed) werkt. Test de app dus als je wat aangepast hebt en zet bij problemen de instellingen weer terug of probeer het iets anders. Deze module is te gebruiken vanaf Android versie 4.0+

 

5. AppOpsXposed

De AppOpsXposed module plaatst eigenlijk de functionaliteit die verdween in Android 4.4.2 weer terug. Hiermee kan je bepaalde app permissies blokkeren zoals locatie , het lezen van contacten , camera etc etc. Erg handig aangezien er soms onnodige verzoeken gedaan worden die helemaal niet nodig zijn voor het goed functioneren van de app. Denk daarbij aan een spelletje dat jouw locatie wil weten of contacten wil lezen….. Deze module is te gebruiken vanaf Android versie 4.3+

 

6. BootManager

Bootmanager is een simpele module om aan te geven welke apps er uitgevoerd mogen worden bij een systeem-start. Je zal je verbazen hoeveel dit er wel niet zijn! Als voorbeeld geef ik Booking.com, deze app gebruik ik slechts 3 á 4 keer per jaar. Doordat deze app bij het opstarten mee uitgevoerd wordt draait de app eigenlijk altijd onnodig op de achtergrond. Dankzij deze module dus niet meer! Erg simpel, even de betreffende app aanklikken en hij zal niet meer mee opstarten. De module zou moeten werken voor toestellen die draaien op Gingerbread 2.3.X of vanaf Android versie 4.0.3

 

7. Instagram Downloader

Een veel duidelijkere omschrijving als Instagram Downloader kan je eigenlijk niet krijgen. Dit is dan ook het enige wat deze module doet, het downloaden van Instagram-foto’s. Er is geen instellingen app maar slechts de module die eenmaal geactiveerd er voor zorgt dat er in de Instagram app foto’s gedownload kunnen worden. Druk daarvoor op de 3 (puntjes) en je zal zien dat een optie bij is gekomen genaamd “download”. 

Let er wel op dat als Instagram een update krijgt de functionaliteit kan kan verdwijnen. Werkt het dus niet (meer) , kijk dan even of er (al) een update voor de module is. Instagram downloader werkt vanaf Android 4.0+

 

8. Rootcloak

Rootclock voorkomt dat apps root detecteren. Aangezien je Xposed gebruikt betekent dit automatisch dat je root-toegang hebt want anders zal deze niet werken. Een nadeel kan zijn dat sommige apps niet functioneren hierdoor (de Ziggo app b.v.) Deze module komt al met een lijst van apps die root niet accepteren maar het kan natuurlijk zo zijn dat de juiste er niet tussen staat. Dit is geen enkel probleem, je kan zelf heel makkelijk apps toevoegen en hiermee voorkomen dat bij de betreffende app root gedetecteerd word. Rootcloak werkt vanaf Android versie 4.0+

Vergeet niet een nieuw toegevoegde app te “killen” (force stop), want anders is de kans groot dat het niet werkt. 

9. WiFiKeyView

WiFiKeyView is een handige module om WiFi-wachtwoorden zichtbaar te maken voor vertrouwde WiFi netwerken. Het was altijd lastig om even snel een WiFi wachtwoord te delen, er waren namelijk slechts bolletjes zichtbaar als er eenmaal een wachtwoord was opgeslagen. Nu kun je door middel van lang indrukken op het betreffende netwerk kiezen voor “show password”, je krijgt dan het wachtwoord incl. een “share” en “copy” knop te zien…. Door gebruikers getest en het lijkt vanaf Android 4.1+ op de meeste toestellen te werken.

Ook deze module heeft geen eigen instelling app maar is enkel in en uit te schakelen door de module te activeren of deactiveren.

 

10. YouTube AdAway

Genoeg van reclames in de YouTube app? De YouTube AdAway module zal er voor zorgen dat je hier geen last meer van hebt. Eenmaal geactiveerd kan je in de bijbehorende app kiezen voor “Hide apps” of “Hide logo and suggestions”, net waar je zelf de voorkeur aan hebt. Zou moeten werken vanaf Android versie 4.0+

Let ook hier er op, dat als YouTube een update krijgt, er misschien ook een update van de module noodzakelijk is. 

Het gebruiken en installeren van Xposed is niet voor beginners door het simpele feit dat er root-toegang vereist is. Mocht je niet weten wat dit is, is dat direct een signaal om er niet mee van start te gaan, het toestel kan onherstelbaar beschadigd raken…

 

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

1 september 2014, 18:31

Ik mis toch wel een paar leuke en vooral handige modules:
Unicon: zorgt ervoor dat iconpacks sytem wide geintegreerd worden en niet alleen launcher
MinMinGuard die reclames blokkeert in apps en games
Disable Location Consent zodat je niet elke keer goedkeuring moet geven als je locatie voorziening aanzet
Tinted Status Bar zodat elke app bijpassend gekleurd stat/nav bar heeft a la kit kat
HidenoPasswords zodat je wachtwoord zichtbaar is die je intikt (ipv die bolletjes)

1 september 2014, 16:31

Heb zelf Paranoid Android en de devs blijven erop hameren dat men weg moet blijven van Xposed doordat het je systeem zo lek als een mandje kan maken

1 september 2014, 13:12

Ik weet niets van Xposed, maar waarom is dit niet gewoon in de Play Store te downloaden? Ik heb trouwens zelf een Sony Xperia Z1 met Android KitKat van Vodafone. Verder niks aangepast of zo. Heb ik er dan iets aan om dit te downloaden?

1 september 2014, 3:31

Ik vind zelf Keepchat een geweldige app voor snapchat gebruikers. Je kunt hiermee zonder dat ze ander het merkt snapchats opslaan!

1 september 2014, 0:43

Leuk overzicht!

Zelf ben ik an sich vrij tevreden met de stock Sony UI, maar voor de mensen die dingen willen aanpassen is het zeker leuk.

Ik vraag me overigens dan wel weer af over toevallig ook een Xposed mod is die ervoor kan zorgen dat op mijn Xperia Z1 Compact de rode LED bij het opladen en de behoorlijk felle groene LED als hij bijna is opgeladen niet meer gebruikt worden.

Overigens dan nog wel even een kleine ‘party pooper’ opmerking: Ik snap dat het heerlijk lijkt om bv. te zorgen dat er in Youtube geen ads meer weergegeven worden. Aan de andere kant: De ads zijn wel de dingen die een site of app vaak helpen gratis te houden. Zo neem ik aan dat de redactie van Androidworld het ook niet leuk zal vinden als iedereen maar de ads op AW blokkeert….. ?

1 september 2014, 0:22

Is het nou XuiMod of XiuMod, want het staat alle twee in het artikel!

31 augustus 2014, 23:36

ActivityForceNewTask is, naar mijn mening, ook aardig 🙂

31 augustus 2014, 23:14

Aoo Settings is geweldig om je telefoon in het Nederlands te hebben maar Google Now in EN-US, om spraakcommando’s te kunnen geven 🙂 Er zijn nog apps die dat kunnen maar die veranderen tijdelijk de taal van je toestel en werken niet met de widget. Deze wel, en werkt zonder vertraging.

31 augustus 2014, 23:07

Audio cast voor BubbleUpnp! Kan je o.a. Spotify streamen naar een dlna receiver. Leuk artikel verder!

31 augustus 2014, 22:01

Jammer dat er geen handige download links bij staan

31 augustus 2014, 21:55

YouTube adaway is super! Vooral als je een playlist wil afspelen. Xprivacy heb ik geprobeerd. Vond het erg complex. Met een donatie zou je bepaalde aanbevolen instellingen per app meteen kunnen importeren wat veel uitzoekwerk zal schelen.
Misschien kan AW daar een apart artikel aan kunnen wijden?

Wanam xposed lijkt denk ik, op gravity box met veel handige instellingen.

31 augustus 2014, 21:41

Leuke post. Ik heb er helemaal niets aan maar het is leuk weer eens een post te zien die net iets buiten de lijnen van de standaard artikelen gaat.

31 augustus 2014, 21:20

In CyanogenMod zitten vele van die modules am ingebouwd, zelf gebruik ik dan ook enkel instagram dowloader! Leuke gids! 🙂

31 augustus 2014, 21:10

Van deze modules gebruik ik YouTube Adaway en Gravitybox naar zeer veel tevredenheid!

Daarnaast gebruik ik CustomShare en Advanced power menu. Verder niks. Stock android + deze modules maakt mijn M7 precies zoals ik wil.