WhatsApp-kettingbrief belooft nieuwe emoji maar is oplichting

WhatsApp-kettingbrief belooft nieuwe emoji maar is oplichting

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

WhatsApp-kettingbrief

Je kent ze wel, die moderne kettingbrieven via WhatsApp. Kopieer een tekst, of deel een afbeelding om deze vervolgens te delen met een bepaald aantal contacten. Deze nieuwe oplichting werkt ongeveer op dezelfde manier, zo meldt Radar. Deze keer geen compleet verhaal, maar een link die nieuwe emoji belooft. Na het klikken op de link, zul je naar een pagina geleid worden, die aangeeft dat het bericht 13 keer gedeeld moet worden waarna je automatisch nieuwe emoji zult ontvangen.

Elke keer als de link geopend wordt, loopt de teller terug (ook al heb je niet gedeeld). Maar mensen die hierin trappen hebben dus 13 mensen in hun contactenlijst een link gestuurd, waar er in ieder geval geen nieuwe emoji geleverd zullen worden. Opvallend is dat de link alleen op mobiel deze pagina laat zien, op de desktop is dit een vage Facebook-pagina.

Op de mobiele site worden allereerst de emoji beloofd en als je verder omlaag scrollt, komen er allerlei lyrische reacties over deze nieuwe emoji. Nu zul je het al raden: deze afbeeldingen zijn van internet geplukt, waarna er nieuwe namen aan zijn gekoppeld. Dit is dus, zoals te verwachten, een Photoshop.

Oplichters verdienen flink

Nadat een gebruiker 13 keer de link heeft geopend (of heeft gedeeld), dan zal er een nieuw scherm verschijnen met een downloadlink. Deze gaat niet zoals eerder toegezegd naar een emoji-download, maar naar een game. Nu is dat op zich niet zo spannend, maar hier wordt wel direct het verdienmodel van de makers van deze valse link duidelijk. Het betreft een zogenaamde affiliate-link, waarbij de makers betaald krijgen per succesvolle installatie van deze game. De vergoedingen hiervoor kunnen oplopen tot enkele euro's per download.

Officiële nieuwe emoji installeren

Radar heeft onderzoek laten doen naar de link en download, waarbij er geen spy- of malware is aangetroffen. Het is dus een trucje om geld te verdienen, over de rug van onwetende WhatsApp-gebruikers. Dit is zeker niet de eerste keer dat WhatsApp gebruikt wordt door oplichters of scammers. WhatsApp heeft recent zelf ook nieuwe emoji toegevoegd aan de populaire messenger, hier lees je over deze update. Wil je dus nieuwe emoji, zorg dan dat je altijd de laatste updates hebt geïnstalleerd, indien beschikbaar, zullen ze via deze weg beschikbaar gemaakt worden.

Om dit te voorkomen is het belangrijk dat dergelijke kettingbrieven gestopt worden, waarschuw dus mensen door dit bericht te delen of mensen hierover te vertellen.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk