Microsoft Launcher Preview: sterke launcher met landschapsmodus

Microsoft Launcher Preview: sterke launcher met landschapsmodus

Microsoft Launcher versie 6

Telkens wanneer ik een telefoon heb getest en de review klaar is voor publicatie, grijp ik terug naar de populaire Nova Launcher. Het personaliseren van mijn startscherm is voor mij altijd een essentieel aspect geweest voor mijn smartphone-ervaring. Niet alleen steekt het uiterlijk van sommige standaard launchers van fabrikanten soms mijn ogen uit, maar personaliseren helpt me ook om productiever te werken en snel van telefoon te wisselen door mijn lay-out over te nemen via een Nova back-up.

Hoewel ik erg tevreden ben met Nova, vind ik het geweldig leuk om af en toe een andere launcher uit de Play Store te testen en dit keer is mijn oog gevallen op de nieuwe versie van Microsoft Launcher. Dat is een gratis launcher van de bekende maker van Surface-apparaten en het Windows 10-besturingssysteem, en de bedoeling is om een sterke Microsoft-ervaring te creëren, maar dan op je Android-telefoon.

Beelden van de launcher

Met de val van Microsofts Windows Phone-besturingssysteem, werd Microsoft Launcher plots belangrijker en momenteel werken de ontwikkelaars van het Amerikaanse bedrijf naarstig aan versie 6 van de launcher die nu als Preview-app apart in de Play Store wordt aangeboden. Microsoft spreekt over een alpha release, maar wij gingen toch alvast een kijkje nemen naar wat die te bieden heeft en - spoiler alert - we waren daarbij niet teleurgesteld.

Beelden van de launcher

De launcher voor het eerst instellen

Microsoft laat je eerst inloggen met je Microsoft-account zodat het in één keer gegevens zoals je agenda en documenten kan ophalen om ze in een feed weer te geven. Je kan ervoor kiezen om je eigen achtergrond over te nemen of over te schakelen naar de dagelijkse achtergronden die zoekmachine Bing aanbiedt.

Microsoft wil het ook gemakkelijk maken om met de launcher aan de slag te gaan, want je krijgt de mogelijkheid om de startscherm-lay-out van je huidige launcher over te nemen. Denk aan de plaatsing van je belangrijkste Apps , je mappenverdeling en het aantal icoontjes per rij en kolom. Jammer genoeg wist de launcher slecht de onderste Apps van mijn dock over te nemen.

Als je op het startscherm terecht komt, licht Microsoft je in over de nieuwe functies van versie 6, met name de donkere modus die werkt met Android 10 en de landschapsmodus. Een van de dingen die het meest in het oog springt in Microsofts alternatief voor Google Discover dat je meteen vindt als je volledig naar rechts veegt.

Snelle toegangmenu

Allereerst vind je een een overzicht van je agenda-afspraken, gevolgd door de 'Gezin'-functie waarmee je toezicht kan houden op het telefoongebruik van je kinderen, de bekende Plaknotities van Microsoft, je Takenlijst, Veelgebruikte apps, Documenten, Recente activiteiten en Schermtijd. Het lijkt me heel sterk als al deze kaarten uit het overzicht meteen voor alle gebruikers relevant zijn en daarom is het goed dat je minder nuttige kaarten kan verwijderen. Het zou alleen nog beter zijn als je meteen bij het eerste gebruik kan aanvinken welke opties je wil blijven gebruiken.

Verder is er ook nieuws dat je naar je eigen voorkeuren kan aanpassen afhankelijk van je interesses. Als laatste vind je ook een tijdlijn terug die al je activiteiten van al je Microsoft-apparaten samen bundelt. Ik was erg verrast door de rijke features die rechtstreeks in de launcher worden gebouwd en mits je de tijd neemt om alles naar je voorkeuren aan te passen, is dit een goed alternatief voor bijvoorbeeld Google Discover of de OnePlus Shelf.

Landschapsmodus

Een van de speerpunten van de nieuwe versie van Microsoft Launcher is de landschapsmodus, en hoewel dat in principe niets nieuws is, is het wel erg duidelijk waarom Microsoft nu plots die functie wil toevoegen. We weten namelijk dat het bedrijf dit jaar de Surface Duo gaat lanceren, dat is een telefoon met twee schermen die je vast en zeker wel in landschapsmodus wil gebruiken, vergelijkbaar met een tablet. Daarnaast ontdekten we ook dat Microsoft al volop werkt aan de software-ervaring van dat apparaat, dus het is niet verwonderlijk dat we nu alvast het resultaat zien in Microsoft Launcher.

Beelden van de app

De landschapsmodus werkt beter dan verwacht, want letterlijk elk gedeelte van je launcher ondersteunt de liggende stand, of je nu in de instellingen van je launcher, de appdrawer of het nieuwsoverzicht van het snelle toegangsmenu zit. Toch ziet het snelle toegangsmenu met de kaarten er in het bijzonder ietwat vreemd uit. Microsoft kan vast nog wat veranderen aan de indeling van het menu in landschapsoriëntatie.

Uitgebreide personalisatie

Als je een lege plaats op het startscherm lang ingedrukt houdt, dan kan je niet alleen widgets toevoegen, maar je kan ook de instellingen van je launcher aanpassen. Van hieruit installeer je de donkere modus, maar ik was ook verbaasd door de grote hoeveelheid personalisatiemogelijkheden wat betreft apps. Je kan de grootte en vorm van appicoontjes wijzigen of een icoonpakket toevoegen.

Beelden van de app

Daarnaast kan je ook de labels voor de namen van de apps aanpassen. De instellingen doen sterk denken aan de mogelijkheden van Nova, dus ik voelde me meteen thuis. Verder kan je zelfs de notificatiebadges aanpassen, dat zijn de kleine indicators die aantonen wanneer een app een melding heeft. Wie bang is dat hij door Microsoft Launcher steevast met Bing door het leven moet, hoeft zich ook geen zorgen te maken: je kan je standaard zoekmachine aanpassen.

De instellingen van Microsoft Launcher zijn nog altijd minder uitgebreid vergeleken met een launcher als Nova, maar de belangrijkste personalisatiemogelijkheden zijn wel degelijk aanwezig. In de instellingen van Nova dreig je soms door het bos de bomen niet meer te zien en dat is hier zeker niet het geval. Wat ik wel miste was de mogelijkheid om de kleuren van je launcher aan te passen en ook de maximale grootte van appicoontjes is te beperkt, want ze blijven eigenlijk in elk geval klein.

Conclusie

Microsoft Launcher is een verrassend goede app. Je hebt veel personalisatiemogelijkheden, bijna alle instellingen die ertoe doen zijn aanwezig en ook het snelle toegangmenu vormt echt een meerwaarde. Als je echt de tijd neemt om je kaarten aan te passen en je nieuws te personaliseren is het zeker geen gimmick. De launcher werkt ook echt vlot en ook dat was één van de meer onderliggende prioriteiten van deze Preview-versie 6.

Afbeeldingen van de telefoon

De systeembrede donkere modus is een belangrijke toevoeging en met de introductie van een landschapsmodus in de volledige interface, Microsoft zich klaar te stomen voor de aankomende Surface Duo-telefoon die dit najaar op de markt verschijnt. Als die telefoon standaard met Microsoft Launcher op de markt komt, mag je er zeker van zijn dat hij op het vlak van software een streepje voor heeft ten opzichte van sommige grotere fabrikanten van smartphones.

De functie die ik het meeste mis, is de mogelijkheid om je gegevens snel over te dragen naar Microsoft Launcher en andere toestellen. De huidige feature die de lay-out van je startscherm overneemt, lijkt nog niet te werken. Toch kijken we ernaar uit om de ontwikkeling van Microsoft Launcher te volgen.

Microsoft Launcher Preview: sterke launcher met landschapsmodus
Microsoft Launcher Preview
Microsoft test momenteel nieuwe functies voor zijn Microsoft Launcher in de app Microsoft Launcher Preview. Deze app geeft tevens een inkijkje in de m ..

Meer info

Microsoft Launcher
Microsoft Launcher heeft een geheel eigen interface die niet te vergelijken is met stock Android of de meeste andere custom launchers. Onderaan vind je bijvoorbeeld ..

Meer info

Lees meer over:
Personalisatie

Plaats reactie

666

0 reacties

Meest gelezen

10 Weeks of Magic: 10 weken lang interessante Google-aanbiedingen

Google heeft '10 Weeks of Magic' aangekondigd. Tijdens deze 10 weken kun je achter 10 deuren, 10 magische momenten vinden. Go...

Google Assistent laat je nu plannen wanneer slimme lampen aangaan, zo werkt het

Je kan nu aan Google Assistent vragen om de slimme lampen in je huis op een specifiek tijdstip aan of uit te zetten. Daarnaas...

Black Friday 2020, dit zijn de beste deals!

Black Friday loopt dit jaar vol-le-dig uit de hand, het aantal deals is niet meer bij te houden. Wij gaan jullie helpen door...

'Samsung Galaxy S21, Z Folds 3 krijgen S Pen, Note verdwijnt'

Nieuwe geruchten spreken over S Pen-ondersteuning voor de aankomende Samsung Galaxy S21- en Z Fold 3-reeks. Tegelijk zou dat...

OnePlus 8 en 8 Pro: Android 11-update in Nederland beschikbaar

Vers vanuit de bètafase heeft OnePlus de eerste stabiele updates van Android 11 klaargezet om uitgerold te worden naar de One...

Koopgids: 5 beste midrange smartphones (november)

In de Androidworld koopgids kiezen we elke maand de beste Android-telefoons. Van goedkope tot dure telefoons, er is voor iede...

“5G-beleid in Nederland volgt advies van Gezondheidsraad”

Het kabinet reageert op het advies van de Gezondheidsraad over 5G, en de ministers stellen dat het Nederlandse beleid conform...

Black Friday bij Epine.nl, Reolink Argus 2 met 16 GB Micro SD-kaart van €125 voor €89,- (ADV)

Bij Epine.nl kun je echt alles vinden wat je nodig hebt op het gebied van beveiligingscamera's en alarmsystemen. Natuurlijk h...

Nostalgie! Met deze widget waan je je weer in het HTC-tijdperk

Wil je weer eens terug in de tijd? Om precies te zijn, het HTC-tijdperk? Dat kan met deze iconische klok bekend van HTC's Sen...

Dit zijn de beste Black Friday Deals van Motorola (ADV)

Hello Moto! Ook Motorola doet mee aan Black Friday en heeft een flink aantal telefoons van een flinke korting voorzien. Wees...

Lees meer

Net binnen

Nostalgie! Met deze widget waan je je weer in het HTC-tijdperk

Wil je weer eens terug in de tijd? Om precies te zijn, het HTC-tijdperk? Dat kan met deze iconische klok bekend van HTC's Sen...

Dit zijn de beste Black Friday Deals van Motorola (ADV)

Hello Moto! Ook Motorola doet mee aan Black Friday en heeft een flink aantal telefoons van een flinke korting voorzien. Wees...

OnePlus 8 en 8 Pro: Android 11-update in Nederland beschikbaar

Vers vanuit de bètafase heeft OnePlus de eerste stabiele updates van Android 11 klaargezet om uitgerold te worden naar de One...

Koopgids: 5 beste midrange smartphones (november)

In de Androidworld koopgids kiezen we elke maand de beste Android-telefoons. Van goedkope tot dure telefoons, er is voor iede...

Black Friday bij nowinsure.com, verzeker je apparatuur 1 maand gratis! (ADV)

Heb je wel eens opgeteld voor hoeveel geld jij aan apparatuur in huis hebt? Denk aan je smartphone, tablet et cetera. Dit loo...

Lees meer