IkPas: zet je alcoholgebruik op pauze

IkPas: zet je alcoholgebruik op pauze

IkPas - alcoholpauze

IkPas is is een initiatief van de stichting Positieve Leefstijl en wordt financieel mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het is een jaarlijks terugkerende actie in Nederland om het alcoholgebruik te pauzeren. Nederland is hierin niet alleen, zo is er Dry January in Engeland en OcSober in Australië. Allen hebben ze een zelfde insteek: gezamenlijk zetten we ons alcoholgebruik even op pauze.

Maar waarom zou je een alcoholpauze inlassen? IkPas legt uit waarom dit verstandig is: "Veel mensen hebben onbewust een patroon aangenomen waarbij het vanzelfsprekend is dat ze vrijwel dagelijks meerdere glazen alcohol drinken. IkPas maakt zich er hard voor om je bewuster te maken van de keuze om wel of niet te drinken. Door mee te doen aan IkPas doorbreek je vastgeroeste patronen en is alcohol niet meer vanzelfsprekend."

Begeleiding via de app

Als je je inschrijft voor IkPas krijg je de gehele periode op verschillende manieren begeleiding. Er is een dashboard (zowel op de site als in de app) waar je allerlei handige hulpmiddelen krijgt toegereikt.

IkPas screenshot

Zo is er een IkPas-coach die fungeert als persoonlijke vraagbaak maar ook als coach als je het even niet meer ziet zitten. Daarnaast kun je badges verdienen voor bepaalde overwinningen zoals cola drinken tijdens een etentje en het bier laten staan op een verjaardag. Je ontvangt per e-mail ook nieuwtjes en lekkere alcoholvrije recepten. De frequentie van deze berichten bepaal je zelf.

Inloggen in de app kan via een account dat je aanmaakt of via Facebook.

IkPas is er dus om je te ondersteunen tijdens je alcoholpauze. Alcohol laten staan, zul je natuurlijk helemaal zelf moeten doen.

Voordelen van niet drinken

IkPas wil ook dat je je bewust wordt van je alcoholgebruik en onderzoekt de effecten van niet drinken onder de deelnemers van IkPas in samenwerking met Tranzo, het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van de Universiteit Tilburg.

Uit dit onderzoek blijkt dat 58% van de deelnemers zich na IkPas meer bewust is van hun alcoholgebruik, dat zes maanden na IkPas men gemiddeld ruim 30% minder dronk dan voor de actie, dat 40% beter slaapt en dat 55% zich fitter voelt. Maar er zijn nog veel meer voordelen naar voren gekomen.

IkPas tips

Voorbeeld van alcoholvrij recept

IkPas inschrijven

Wil je de uitdaging met jezelf ook aangaan en je alcoholgebruik eens op pauze zetten? Je kan je hier inschrijven en hieronder de app downloaden. Je kunt je tot 6 januari aanmelden voor de januari-versie van IkPas. IkPas gaat er dan wel vanuit dat je vanaf 1 januari niets meer gedronken hebt. Vanaf 31 januari kun je je in je dashboard inschrijven voor de 40 dagen-versie.

IkPas
Veel mensen hebben onbewust een patroon aangenomen waarbij het vanzelfsprekend is dat ze vrijwel dagelijks meerdere glazen alcohol drinken. Wil je dit patroon doorbr ..

Meer info

Lees meer over:
Gezondheid en fitness

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties