Google Foto’s is erg slim

Lees verder na de advertentie.
Google Foto’s werd tijdens Google I/O 2015 aangekondigd en kan je eigenlijk niet zien als een galerij-app waarmee je foto’s kunt opslaan en bekijken. Google Foto’s zit boordevol met kunstmatige intelligentie waardoor de app suggesties kan geven over het bewerken van foto’s, automatisch filmpjes en collages voor je maakt en ga zo maar door.
Vooral de zoekfunctie van Google Foto’s is indrukwekkend en komt dan ook zeer van pas als op zoek bent naar dat ene plaatje tussen je duizenden foto’s. Zoek maar eens op specifieke termen als ‘backpacken’, ‘pizza’ of ‘kerktoren’. Je zult zien dat de app ‘begrijpt’ waarnaar je op zoek bent en de juiste foto’s bij jouw zoekterm vindt.
Naast objecten kan Google Foto’s ook mensen en huisdieren in foto’s herkennen en die functie werkt ook erg goed, zelfs als de persoon of kat erg wazig op een foto staat. Als je een naam hebt toegevoegd aan een gezicht zal deze tevoorschijn komen bij een zoekopdracht naar deze persoon. Helaas werkt deze functie officieel nog niet in Nederland en is alleen via een omweg in te schakelen, maar volgens Engadget wordt gezichtsherkenning nu ook in Europa uitgerold.
Ook handig is de optie Live albums in Google Foto’s waarmee je automatisch foto’s van mensen en huisdieren aan een album toe kan voegen wanneer je een foto maakt. Dit zijn overigens maar een paar voorbeelden van wat Google Foto’s allemaal kan.
Live albums in Google Foto’s
Tekstherkenning in Google Foto’s
Nu laat Google via Twitter weten dat de app nog een stukje slimmer wordt. Vanaf deze maand krijgt de app een update waarmee je kan zoeken op tekst in foto’s. Hiervoor wordt Google Lens ingezet. Deze tool bracht object- en plaatsherkenning naar Google Assistent en heeft nu een plekje in de camera-app van verschillende telefoons gekregen. Je kan de app ook downloaden in de Play Store. Ook voor het herkennen van tekst in foto’s maakt Google gebruik van kunstmatige intelligentie.
Tekst kopiëren in Google Foto’s
Niet alleen kun je straks zoeken op tekst in foto’s, je kan de tekst ook kopiëren en plakken in andere apps. Google noemt in de Twitter een ingewikkeld wifiwachtwoord als voorbeeld maar je kan het ook gebruiken om een foto te maken van een passage uit een boek.
Om tekst te selecteren in een foto, open je de foto die tekst bevat. Dan klik je op het Google Lens-icoontje en vervolgens selecteer je de tekst en kies je voor de optie ‘Tekst kopiëren’.
Wat vind jij van deze nieuwe mogelijkheden? Heb je het al in Google Foto’s gebruikt?
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Gezicht herkenning werkt al meer dan een jaar in Nederland, super handig. Ook leuk icm Google Hub, als visite komt selecteer je de namen van de mensen die komen en op het fotolijstje verschijnen alleen de foto’s waar 1 van deze mensen op staan.
De tekst herkenning werkt hier al een tijdje en is erg handig, even een stukje uit een brief selecteren en digitaliseren is een fluitje van een cent.
Wordt deze tekst ook door mensen geanalyseerd? Dat is waar het creepy wordt. Wat doet google allemaal met deze informatie? Waar wordt het naartoe gestuurd? Wat kun je verwachten? Mijn foto’s zijn van mezelf. Ik wil graag dat dat zo blijft. Daarom heb ik ook geen facebook.