Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Ik ben fan...

Waarom de zoekfunctie van Google Foto's werkelijk briljant is

· 31 oktober 2016

Google Foto's is een app die ik vanaf dag één ben gaan gebruiken en steeds meer ben gaan waarderen. Er is één functie die ik de laatste tijd steeds meer ben gaan waarderen...

Google Foto's: wat is het?

Google Foto's is een app van - zoals de naam doet vermoeden - Google die de centrale plaats moet zijn voor al jouw foto's. Dit doen ze onder andere door de app te gebruiken voor onbeperkte gratis opslag (gecomprimeerd) om al jouw smartphone-foto's op te slaan. Er zijn zelfs acties, zoals bij de Pixel en Pixel XL, om de foto's in originele kwaliteit volledig op te slaan, gratis. Deze onuitputtelijke bron opslag is voor gebruikers vaak al een reden om de app te gebruiken of in ieder geval om voor back-ups van foto's te gebruiken. 

De Google Foto's-app wordt ook door steeds meer fabrikanten meegeleverd. Er wordt niet meer altijd een losse galerij-app meegeleverd. Google Foto's doet namelijk niet alleen dienst als opslag, maar ook als galerij-app. 

Zoeken is briljant

Google is van oudsher natuurlijk een zoekmachine, maar doet tegenwoordig zoveel meer. De laatste tijd ben ik zelf veel meer gebruik gaan maken van de zoekfunctie. Hiermee kun je bijvoorbeeld zoeken naar een plaats waar foto's genomen zijn.

Zoeken op een plaats waar foto's genomen zijn is op zich niet zo spannend, maar Google analyseert jouw foto's en is hier bijzonder accuraat in. Laat ik beginnen met een voorbeeld. Recent heb ik de zolder opgeruimd en ik wilde wat spullen op Marktplaats zetten. Hier zaten ongeveer twee maanden tussen (je weet hoe dat gaat), maar had wel alvast wat foto's gemaakt. Zo had ik onder andere vier eetkamerstoelen te koop. In plaats van door foto's te scrollen, heb ik gewoon de zoekopdracht stoel gedaan in Google Foto's et voilà: alle foto's die ik had gemaakt van stoelen. Dit zijn er overigens best veel, maar deze zoekopdracht zorgde er wel voor dat ik de foto van de stoelen voor op Marktplaats snel had gevonden. Ditzelfde was van toepassing op de verkoop van bijvoorbeeld mijn scooter.

Naast het zoeken naar voorwerpen, herkent Google ook gezichten. Zo kun je een naam toevoegen aan een gezicht om vervolgens te zoeken op deze naam en een overzicht van alle foto's krijgen. Zo zijn dit natuurlijk de foto's waar deze persoon op de voorgrond staat, maar ook klein op de achtergrond is Google in staat mensen te herkennen. 

Hoe werkt het?

Met Google Zoeken worden jouw foto's doorzocht. Hiervoor worden machine learning en neural networks ingezet. Door gebruik te maken van deze methodes kunnen slimme systemen analyses maken van foto's om deze vervolgens te vertalen in 'mensentaal'. De database met sleutelwoorden kan dan worden doorzocht en zo vindt Google de juiste foto's bij jouw zoektermen.

Google gaat daar steeds verder in en kan afbeeldingen ook in context begrijpen. Dat wil zeggen dat ze op een foto waarbij er twee pizza's in de oven liggen, de software dit kan definiëren en in begrijpelijke taal kan communiceren.

Hieraan ten grondslag liggen grote databases met bijzonder veel data, waarbij mensen foto's handmatig gelabeld hebben en voorzien hebben van een uitgebreide omschrijving. Door onder andere te zoeken in deze database naar gelijkwaardige voorwerpen na het analyseren van de foto's, wordt er een mogelijke match gevonden. Uiteindelijk worden de algoritmes voor het classificeren en omschrijven van afbeeldingen slim genoeg om te herkennen welke eigenschappen een foto van een stoel bijvoorbeeld heeft.

Nog meer...

Regelmatig krijg ik de vraag van mensen om mij heen of ik hun smartphone kan 'opschonen', omdat er steeds de melding verschijnt dat er geen ruimte meer is. Het eerst wat ik tegenwoordig doe is naar Google Foto's en de optie 'ruimte vrijmaken' gebruiken. Hierbij zoekt Google foto's en video's waar al een back-up van is gemaakt, om vervolgens de mogelijkheid te geven deze van de lokale opslag te verwijderen. Op deze manier maak je vaak honderden MB's in één keer vrij, waarbij je gegarandeerd ook nog een back-up in de cloud hebt. Wanneer je geen gebruik maakt van opslaan in originele kwaliteit, worden je foto's wel verkleind opgeslagen. Dit is in een grootte van maximaal 16 megapixels, waarbij het kwaliteitsverschil van de foto dat optreedt door de compressie met het blote oog niet te zien is.

Beschikbaarheid

Wil je Google Foto's downloaden, dat kan via onderstaande link.

Zelf ben ik dus erg enthousiast over Google Foto's, ben benieuwd naar jouw ervaringen met deze foto-app.

De nieuwste artikelen over Google Foto's

Nieuwe Snapseed-achtige editor voor Google Foto's onderweg

Google Nest Hub en Chromecast tonen locatie en datum van foto's

Google Foto's laat je nu sneller foto's delen via albums, zo werkt het

Actie: Google Foto's Fotoboeken worden tijdelijk gratis verzonden

Google Foto's laat je nu onlangs toegevoegde foto's bekijken

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (20)
Bezig met laden van reacties...