Google Fit heeft ook ruzie met hartslagsensor Galaxy S6

Sander Tuit
Sander Tuit
28 maart 2015, 16:15
2 min leestijd
Google Fit heeft ook ruzie met hartslagsensor Galaxy S6

Lees verder na de advertentie.

Google Fit

Google Fit is het verzamelplatform voor gezondheidsinformatie van Google. Applicatie-ontwikkelaars kunnen gezondheidsdata, zoals sportactiviteiten, het gewicht van de gebruiker en meer doorgeven aan Google Fit. De activiteiten worden dan opgeslagen in Fit en kunnen ook worden uitgelezen door andere apps. 

Fit doet echter meer. Wanneer activiteitenherkenning van Fit is ingeschakeld, zal de app op de achtergrond bijhouden wat de gebruiker doet: of hij loopt, rent of fietst. Google is redelijk goed in het automatisch herkennen van deze activiteiten en voor mensen die iets bewuster willen leven, is het een handige manier om zonder extra moeite in de gaten te houden hoeveel er wordt bewogen. 

Hartslagsensor Samsung en Google Fit

De activiteitenherkenning blijkt echter een ongewenste bijwerking te hebben op Samsung-toestellen met een hartslagsensor en Android 5.0 Lollipop. Wanneer activiteitenherkenning is ingeschakeld, blijft de hartslagsensor namelijk continu op de achtergrond actief. Wanneer er dan een voorwerp of vinger in de buurt komt van de sensor, zal het lampje gaan branden. Dit kan een flinke aanslag zijn op de accu van een toestel en het is dan ook aan te raden Google Fit of in ieder geval automatische activiteitenherkenning uit te schakelen als het probleem zich voordoet. 

Google Fit kan meestal worden verwijderd of in ieder geval volledig worden uitgeschakeld bij ‘applicatiebeheer’. Het is ook mogelijk om alleen activiteitenherkenning uit te schakelen. Dit kan bij de instellingen in de Google Fit-app zelf onder het kopje ‘Google Fit-gegevens’. Na een herstart zal de hartslagsensor niet meer voortdurend ingeschakeld zijn. Helaas betekent het uitschakelen wel één van de nuttigste functie van Fit niet werkt. 

Wiens schuld?

Het probleem doet zich in ieder geval voor op de Samsung Galaxy S5 en Galaxy S6, maar vermoedelijk ook op de Galaxy Note 4. Daarnaast lijkt het probleem zich niet bij iedereen voor te doen.

De vraag is nu wiens schuld dit is en wie dit probleem op zal moeten lossen. Het probleem was er, bijvoorbeeld op de Samsung Galaxy S5, nog niet op Android 4.4 (KitKat), maar dat wil niet zoveel zeggen. Google gebruikt bij het automatisch herkennen van activiteiten in ieder geval externe sensoren. Wanneer er bijvoorbeeld draadloze hartslagsensor verbonden zou zijn met het toestel, zou deze steeds kunnen worden gebruikt door Google Fit om inspanningsinformatie te detecteren. Het lijkt er op dat Fit de ingebouwde sensor verwart met een externe sensor die bewust gekoppeld is aan het toestel, bijvoorbeeld voor het sporten.

Vooralsnog is ons advies Google Fit op Samsung-toestellen met Lollipop uit te schakelen, of flink te beperken door activiteitenherkenning uit te schakelen.

Via: Android Central

Google Fit: Activiteittracking

Google LLC

6,8
Gratis
Via Google Play

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

2 april 2015, 9:31

Zelfde probleem op de Galaxy Note 4 (octa core), ook hier blijft de sensor dan in combinatie met Google Fit op Lollipop

29 maart 2015, 13:31

Ik heb dit probleem wel met een S5 met lollipop en dacht dat het een hardware fout was. Bedankt voor deze info!

28 maart 2015, 19:48

Ik heb een s5 en Android5 en kijk regelmatig op google fit. Ik heb aantal dagen continue rood ledje aan achterkant gehad en daardoor liep batterij sneller leeg. Probleem is sinds 2 weken vanzelf verdwenen. Misschien update van Android of Google fit. Beide zijn recent geüpdate.

28 maart 2015, 18:03

ik heb op mijn S5 ook de google fit, in combinatie met de smartwatch Motorola 360, en nergens geen problemen mee.

28 maart 2015, 17:55

Heb geen problemen hiermee met de s5

28 maart 2015, 17:43

Ik had niks anders verwacht.

28 maart 2015, 17:35

Uitgetest op de Note 4 en geen enkel probleem. Conclussie dus iets te voorbarig.