Google wacht niet langer op providers en rolt sms-opvolger vast uit

Google wacht niet langer op providers en rolt sms-opvolger vast uit

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Google gaat eind juni van start met het beschikbaar maken van de sms-opvolger in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Deze opvolger is gebaseerd op RCS dat ervoor zorgt dat het de berichten extra mogelijkheden krijgen.

RCS is de opvolger van sms

RCS staat voor rich communication services is een universeel profiel dat is ontwikkeld door verschillende providers over de hele wereld. Een oude sms laat je tekst of een afbeelding (mms) versturen. Sms-berichten die worden verstuurd met RCS lijken veel meer op de berichten die worden verstuurd met berichtendiensten als WhatsApp. Je kan namelijk onder meer foto's sturen, groepsgesprekken houden en zien wanneer iemand typt.

Google heeft vorig jaar zijn Chat-dienst gelanceerd dat eigenlijk hetzelfde is als RCS alleen makkelijker uit te spreken. In eerste instantie wilde het bedrijf wachten op de providers om hun interpretatie van RCS uit te rollen, maar dat gebeurde in veel gevallen niet of nauwelijks. Daarom neemt Google nu zelf het initiatief om zelf RCS uit te rollen.

Voor- en nadelen RCS

Er is een groot voordeel met RCS, want de berichten worden naar een telefoonnummer gestuurd en niet naar een bepaalde app. Hierdoor is het niet nodig om een aparte app zoals WhatsApp, Allo of Messenger te installeren. Op deze manier kan Google een heel grote groep bereiken (Android draait op 75% van alle telefoons) en eindelijk zijn droom van een succesvol berichtenplatform realiseren. Met aparte apps als Google Allo is dat nooit gelukt.

RCS heeft ook een groot nadeel, want de berichten zijn nog niet compleet voorzien van end-to-end-encryptie waardoor providers de berichten kunnen inzien en overhandigen aan een overheid zodra deze dat van ze verlangt. Technisch gezien zou Google zelf de berichten kunnen versleutelen, maar dan moet het eerst goedkeuring krijgen van de GSMA. Dat is de organisatie die over de standaard waakt. Google zou ook veel tegenstand van overheden te verduren krijgen.

Related articles

De Google Berichten-app van Google ondersteunt RCS of Chat al geruime tijd en Google wil zo snel mogelijk dat iedereen met een Android-smartphone gebruik kunnen maken van RCS. Daarvoor is het bedrijf in 2017 een samenwerking gestart met tientallen verschillende Amerikaanse telecomproviders en vorig jaar werd bekend dat Huawei en Samsung hun toestellen standaard zouden uitrusten met de Berichten-app. Het is ook mogelijk voor fabrikanten om hun eigen sms-app geschikt te maken voor deze techniek.

RCS-berichten Bedrijven

Uitrol RCS

Google laat nu aan The Verge weten dat het vaart achter de uitrol gaat zetten, en de nieuwe manier van sms'en zal deze maand nog in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk beschikbaar komen. Gebruikers in deze landen zullen in de Google Berichten-app of een andere app die RCS ondersteunt, de vraag krijgen of ze RCS Chat willen gaan gebruiken (opt-in). Het staat dus niet standaard aan, Google geeft gebruikers de keuze. Het is nog niet bekend met wat voor tempo Google de functionaliteit ook voor andere landen zal beschikbaar maken.

Berichten

Berichten

Blijf in contact met vrienden en familie. Berichten van Google is een messenger-app waarmee je sms- en mms-berichten kunt verzenden naar en ontvangen van elke telefo ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk