Google lanceert de nieuwe sms-dienst Chat: dit moet je weten

Google lanceert de nieuwe sms-dienst Chat: dit moet je weten

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

Chat

Google heeft veel pogingen gedaan om succesvol te zijn met een messenger-dienst. We kunnen wel stellen dat dat behoorlijk mislukt is. In plaats van zich te concentreren op een enkel product lanceerde het bedrijf de ene na de andere dienst. De laatste poging is Google Allo, een messenger-app die vanaf de grond opnieuw is opgebouwd. Ook al zag deze app er goed uit en kon je er veel mee er zijn slechts 50 miljoen gebruikers en dat is veel te weinig wanneer je dat tegenover de honderden miljoenen van de concurrenten zet.

Google heeft zijn strategie goed tegen het licht gehouden en gooit het roer rigoureus om. De ontwikkeling van Google Allo wordt gepauzeerd (niet gestopt) en men gaat alle energie in een andere dienst stoppen. Deze dienst heet Chat en dat is de beste naam die je kunt hebben voor een platform waar gebruikers met elkaar praten. Let wel op, het is Chat en geen Google Chat want Google geeft het min of meer aan de providers die er hun eigen ding mee kunnen doen.

Wat is Chat?

Ik ben een van de vele die gezegd heeft dat sms een ouderwetse dienst is die je alleen in uiterste nood gebruikt. En daar heb ik gelijk in want sms kost geld en het heeft geen extra mogelijkheden en het is vooral dodelijk saai. Vanaf nu zal ik waarschijnlijk mijn mening moeten herzien want Chat draait helemaal om...sms. Het huidige sms-systeem voldoet niet meer en daarom zien we de introductie van RCS en dat staat voor rich communication services. Deze techniek zorgt ervoor dat deze dienst dezelfde mogelijkheden krijgt als een doorsnee messenger. RCS zit al een tijdje in de Android Berichten-app en veel providers werken mee aan het integreren van dit communicatieprofiel.

Android Berichten is de app waarmee je de dienst Chat gaat gebruiken. Achter de schermen werkt Google heel hard om de providers, en dan hebben we het over alle providers, te overtuigen om mee te werken. De Android Berichten-app wordt al door veel smartphone-producenten als standaard sms-app gebruikt, daar ligt het probleem niet. Wanneer men wil kan men ook de eigen sms-app aanpassen zodat de Chat-berichten daar in binnenkomen. Een van de merken die dat zal gaan doen is Samsung.

Zoals je ziet is Google er niet op uit om een Google-dienst te pushen. Men wil graag dat Chat de nieuwe standaard zal gaan worden als het om het verzenden van berichten gaat. Daarbij ligt heel veel van de verantwoordelijkheden bij de provider zelf. De berichten van Chat worden namelijk via het provider-netwerk gestuurd en niet compleet via Google. Dat geeft de provider ook weer mogelijkheden om geld te verdienen want ze kunnen deals met bedrijven maken. Chat heeft namelijk de mogelijkheid om mooi opgemaakte berichten te sturen. Nu ontvang je een link naar je vliegticket maar met Chat voorzien van RCS krijg je een mooi opgemaakte boodschap met content die ook nog kan veranderen naar gelang daar de noodzaak toe is.

Wanneer komt Chat?

Er is geen moment waarop Google een schakelaar kan omhalen en dat Chat opeens werkt. Omdat de 'bal' bij de providers ligt zal daar veel vanaf hangen. Google moet met elke provider apart in gesprek om ze over te halen mee te werken. Wanneer een provider niet meewerkt zal de gebruiker van dat netwerk de berichten verzonden via Chat wel ontvangen via de standaard berichten-app.

Bij Google hoopt men dat voor het einde van het jaar er al een flink aantal providers de dienst gaan doorgeven. Midden volgend jaar moeten de meeste wel over zijn, maar nogmaals, veel hangt van de providers af. Google zelf gaat in een hoog tempo de mogelijkheden van de Google Berichten-app uitbreiden en een webinterface live zetten. Er is één grote 'maar' aan dit gebeuren en dat is beveiliging. Chat zal net zo veilig zijn als sms en deze berichten worden op de servers van de provider opgeslagen. Er is geen end-to-end encryptie en dat is wel een dingetje. Ook hier ligt de 'bal' weer bij de providers want hier zijn ze ook weer verantwoordelijk voor de uitvoering.

Het hele bovenstaande verhaal klinkt erg ingewikkeld maar het resultaat is simpel. Chat is de nieuwe standaard gebaseerd op RCS. Het is geen dienst van Google zelf maar net als bij Android stellen ze het ter beschikking aan iedereen.

Bron: The Verge

Google Allo

Google Allo

Google Allo is een messenger-app met uitgebreide mogelijkheden. Uiteraard kan er gechat worden, net als in elke andere messenger, maar er zijn ook veel extra opties ..
Berichten

Berichten

Blijf in contact met vrienden en familie. Berichten van Google is een messenger-app waarmee je sms- en mms-berichten kunt verzenden naar en ontvangen van elke telefo ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk