Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Chat is sms maar dan beter

Google lanceert de nieuwe sms-dienst Chat: dit moet je weten

· 20 april 2018

Google is op veel gebieden succesvol en op een aantal gebieden ook niet. Het is Google nog steeds niet gelukt een messenger te maken die kan concurreren met WhatsApp en Telegram. Het bedrijf gaat nu een nieuwe koers varen en introduceert Chat.

Chat

Google heeft veel pogingen gedaan om succesvol te zijn met een messenger-dienst. We kunnen wel stellen dat dat behoorlijk mislukt is. In plaats van zich te concentreren op een enkel product lanceerde het bedrijf de ene na de andere dienst. De laatste poging is Google Allo, een messenger-app die vanaf de grond opnieuw is opgebouwd. Ook al zag deze app er goed uit en kon je er veel mee er zijn slechts 50 miljoen gebruikers en dat is veel te weinig wanneer je dat tegenover de honderden miljoenen van de concurrenten zet. 

Google heeft zijn strategie goed tegen het licht gehouden en gooit het roer rigoureus om. De ontwikkeling van Google Allo wordt gepauzeerd (niet gestopt) en men gaat alle energie in een andere dienst stoppen. Deze dienst heet Chat en dat is de beste naam die je kunt hebben voor een platform waar gebruikers met elkaar praten. Let wel op, het is Chat en geen Google Chat want Google geeft het min of meer aan de providers die er hun eigen ding mee kunnen doen.

Providers die mee doen

Wat is Chat?

Ik ben een van de vele die gezegd heeft dat sms een ouderwetse dienst is die je alleen in uiterste nood gebruikt. En daar heb ik gelijk in want sms kost geld en het heeft geen extra mogelijkheden en het is vooral dodelijk saai. Vanaf nu zal ik waarschijnlijk mijn mening moeten herzien want Chat draait helemaal om...sms. Het huidige sms-systeem voldoet niet meer en daarom zien we de introductie van RCS en dat staat voor rich communication services. Deze techniek zorgt ervoor dat deze dienst dezelfde mogelijkheden krijgt als een doorsnee messenger. RCS zit al een tijdje in de Android Berichten-app en veel providers werken mee aan het integreren van dit communicatieprofiel.

Android messages Group Chat

Android Berichten is de app waarmee je de dienst Chat gaat gebruiken. Achter de schermen werkt Google heel hard om de providers, en dan hebben we het over alle providers, te overtuigen om mee te werken. De Android Berichten-app wordt al door veel smartphone-producenten als standaard sms-app gebruikt, daar ligt het probleem niet. Wanneer men wil kan men ook de eigen sms-app aanpassen zodat de Chat-berichten daar in binnenkomen. Een van de merken die dat zal gaan doen is Samsung.

Zoals je ziet is Google er niet op uit om een Google-dienst te pushen. Men wil graag dat Chat de nieuwe standaard zal gaan worden als het om het verzenden van berichten gaat. Daarbij ligt heel veel van de verantwoordelijkheden bij de provider zelf. De berichten van Chat worden namelijk via het provider-netwerk gestuurd en niet compleet via Google. Dat geeft de provider ook weer mogelijkheden om geld te verdienen want ze kunnen deals met bedrijven maken. Chat heeft namelijk de mogelijkheid om mooi opgemaakte berichten te sturen. Nu ontvang je een link naar je vliegticket maar met Chat voorzien van RCS krijg je een mooi opgemaakte boodschap met content die ook nog kan veranderen naar gelang daar de noodzaak toe is.

Wanneer komt Chat?

Er is geen moment waarop Google een schakelaar kan omhalen en dat Chat opeens werkt. Omdat de 'bal' bij de providers ligt zal daar veel vanaf hangen. Google moet met elke provider apart in gesprek om ze over te halen mee te werken. Wanneer een provider niet meewerkt zal de gebruiker van dat netwerk de berichten verzonden via Chat wel ontvangen via de standaard berichten-app.

Web interface voor Android Messages

Bij Google hoopt men dat voor het einde van het jaar er al een flink aantal providers de dienst gaan doorgeven. Midden volgend jaar moeten de meeste wel over zijn, maar nogmaals, veel hangt van de providers af. Google zelf gaat in een hoog tempo de mogelijkheden van de Google Berichten-app uitbreiden en een webinterface live zetten. Er is één grote 'maar' aan dit gebeuren en dat is beveiliging. Chat zal net zo veilig zijn als sms en deze berichten worden op de servers van de provider opgeslagen. Er is geen end-to-end encryptie en dat is wel een dingetje. Ook hier ligt de 'bal' weer bij de providers want hier zijn ze ook weer verantwoordelijk voor de uitvoering. 

Het hele bovenstaande verhaal klinkt erg ingewikkeld maar het resultaat is simpel. Chat is de nieuwe standaard gebaseerd op RCS. Het is geen dienst van Google zelf maar net als bij Android stellen ze het ter beschikking aan iedereen.

Bron: The Verge

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (22)
Bezig met laden van reacties...