Clubhouse is momenteel de nieuwste rage op sociale media-gebied en verovert langzamerhand de wereld. Androidworld vertelt je wat Clubhouse is, wat de app doet en of je er al mee aan de slag kan.
Wat is Clubhouse?
Clubhouse is een sociaal netwerk net als Facebook en Twitter en bestaat sinds maart 2020. Er is wel een groot verschil tussen Clubhouse en de andere twee grootmachten. In plaats van tweets op Twitter en berichten op Facebook, draait dit sociaal netwerk om audio. Je kan er audiogesprekken met anderen beluisteren en voeren. Clubhouse is eigenlijk een experiment dat het beste van podcasts en sociale netwerken zoals Twitter samenbrengt in één sociaal netwerk.
Als je de app voor het eerst opent, kun je kiezen uit verschillende onderwerpen als tech, life, wellness, places of sport. Kies je bijvoorbeeld voor tech, dan ontvang je suggesties voor gesprekken over dit onderwerp. De gesprekken vinden plaats in een virtuele chatroom en je kan daar aan deelnemen of de alleen luisteren naar de deelnemers. Dat laatste lijkt misschien een beetje op afluisteren maar in dit geval is dat niet illegaal. De mensen die zo’n gesprek voeren, kiezen ervoor om dat openbaar te doen.
Een audiogesprek in een chatroom kan ook privé zijn, dan is de kamer gesloten en kun je alleen meedoen als je uitgenodigd bent. Daarnaast kan je voor jou interessante chatrooms maar ook Clubhouse-gebruikers volgen en een melding krijgen zodra er weer een nieuw gesprek gaande is.
Clubhouse is eigenlijk dus een soort virtuele kroeg waar je ‘echte’ gesprekken voert, niet via tekst. In tijden van corona is een platform als Clubhouse voor velen dan ook een uitkomst.
Waarom is Clubhouse zo populair?
De populariteit van Clubhouse begon in Silicon Valley. Daarna volgden een aantal bekende Amerikanen zoals Tesla-oprichter Elon Musk. Net als Signal kreeg Clubhouse een grote schare fans erbij, dankzij een tweet van deze man. Ook Oprah Winfrey, Kevin Hart, Drake en Chis Rock hebben deze audiochat-app in gebruik. In Nederland doen onder andere Daan Boom en Kasper Demollin mee. In februari had Clubhouse meer dan zes miljoen gebruikers terwijl in januari de teller nog op twee miljoen stond. In mei vorig jaar waren er overigens nog maar 1500 mensen die de app gebruikten.
Inmiddels zien andere sociale netwerken Clubhouse als een bedreiging en zouden aan een eigen variant van de audiogesprekken werken, waaronder Facebook en Twitter.
Hoe kan ik Clubhouse gebruiken?
Je hebt een uitnodiging nodig om mee te kunnen doen met Clubhouse. Je zal dus eerst door een andere gebruiker moeten worden uitgenodigd. Clubhouse-leden hebben hiervoor in eerste instantie twee invites om uit te delen. Dat worden er meer naar mate hij of zij de app vaker gebruikt. Je kan Clubhouse dus zien als een exclusieve club waar je alleen op uitnodiging naar binnen kunt. De meesten zullen nog in de wachtrij staan om deel te kunnen nemen aan de audiogesprekken. Het wordt nog exclusiever want Clubhouse is iOS-only. Je kan de app dus alleen op een iPhone installeren. Het platform heeft dit expres gedaan omdat ze langzaam willen opschalen. De Android-app komt er wel, zo meldde het bedrijf i januari op zijn blog, maar deze moet nog gemaakt worden.
Het is niet ongebruikelijk dat sociale netwerken zoals Clubhouse pas later een Android-versie uitbrengen. In feite is er een lange geschiedenis hiervan, van Instagram tot Snapchat tot Path. De redenen daarvoor kunnen variëren. Blijkbaar hebben bedrijven besloten dat de demografische gegevens van iOS logischer zijn om sociale media-apps van de grond te krijgen, maar er zijn ook meer tastbare redenen. Snapchat was een jaar lang exclusief voor iOS omdat die telefoons op cameragebied minder gefragmenteerd zijn, waardoor de gebruikerservaring in het begin beter te monitoren was. Clubhouse zal ook met hardwarebeperkingen te maken krijgen, namelijk de grote verschillen in microfoonkwaliteit. iPhone-bezitter gebruiken vaak ook AirPods en dat zorgt voor een consistentie in de audiokwaliteit van de gesprekken. Dit zal waarschijnlijk een grotere uitdaging zijn op Android, aangezien er zoveel verschillende Androidtelefoons en accessoires zijn.
Screenshot van Clubhouse voor iOS
Worden de gesprekken opgenomen?
Clubhouse beweert dat de gesprekken niet worden opgenomen door de app en dat ze verdwijnen zodra het gesprek wordt beëindigt. Je kan hier helaas niet zo maar op vertrouwen want er zijn natuurlijk talloze apps die gesprekken voor je kunnen opnemen.
Op welke servers draait Clubhouse?
Clubhouse is onlangs in opspraak geraakt dankzij een analyse van Stanford Internet Observatory (SIO). Dat meldt NU.nl. Uit deze analyse blijkt dat de software van de audiochat-app deels op het Chinese Agora draait en dat betekent dat gegevens op Chinese servers terecht zouden kunnen komen. Agora zou ook toegang hebben tot de audio-bestanden van Clubhouse. Daarnaast zouden er gegevens van gebruikersnamen en chatgroepen onbeveiligd worden verzonden.
In China is Clubhouse overigens sinds vorige week geblokkeerd. Net als bij vele andere sociale netwerken heeft de Chinese overheid de blokkade hoogstwaarschijnlijk ingesteld omdat er gesprekken over politiek kunnen worden gevoerd zonder censuur.
Volgens SIO bestaat er dus een mogelijkheid dat de Chinese inlichtingendiensten de audiogesprekken in Clubhouse kunnen afluisteren. Naar aanleiding van dit onderzoek gaat Clubhouse de databescherming op een aantal punten verbeteren. Het platform gaat tevens extra versleuteling toevoegen en een extern beveiligingsbureau inzetten om zijn systemen door te spitten. Clubhouse gebruikt hoogstwaarschijnlijk geen end-to-end encryptie voor de audiogesprekken.
Wat vind jij van Clubhouse tot nu toe? Ga je het gebruiken zodra het voor Android beschikbaar komt en je een invite hebt? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.
Bedankt voor de screenshots @Miss Appril!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Zal welke elke dag naar mijn vrouw luisteren.
ik heb voor Clubhouse speciaal een refurbished iPhone gekocht. wellicht vloeken in de Android-kerk maar dan zij dan maar zo:-)
mocht het nog een beetje ontdekken maar veel vakgenoten zitten erop en ik blijf graag op de hoogte van alles wat er speelt.
Ben sowieso niet de doelgroep voor dit soort apps. Maar privacy wise is het een drama
https://www.linkedin.com/pulse/clubhouse-next-privacy-nightmare-youve-never-heard-alexander-hanff/
Ik ben bang dat ik niet echt het geduld heb om te luisteren! Of ik moet langer in de auto zitten.
Ik ben ten prooi gevallen aan het TL;DR virus ben ik bang 😐
Als privacy belangrijk is zal, zoals vermeld in het artikel, je deze niet gebruiken.
de android app is er al als je in de play store zoekt naar clubhouse