Blendle en Android
Met Blendle kun je artikelen uit kranten en tijdschriften lezen. Deze artikelen betaal je uit een pre-paid-bundel, waarbij je bij het aanmelden voor Blendle een proeftegoed krijg van € 2,50. Naast losse artikelen, die je dan op het web of in de app kunt lezen, zijn ook volledige edities van kranten en tijdschriften aan te schaffen. Er is ook een koppeling voor abonnees van kranten, waardoor deze gratis de volledige edities kunnen lezen.
In de eerste bètaversie van Blendle voor Android ontbraken verschillende functies, maar vanaf vandaag zijn alle belangrijke functies van de app beschikbaar. We spraken met Blendle-baas Alexander Klöpping over de lancering van de app. Hij vertelde ons dat het een lastige, maar noodzakelijke keuze was om de Android-ontwikkeling pas later in te starten. De web-app die voorheen beschikbaar was, was een verre van ideale oplossing, maar volgens Klöpping zijn de middelen bij een klein bedrijf als Blendle beperkt.
De Android-app krijgt nu wel de aandacht die deze verdient en dat is niet zonder reden: Klöpping geeft aan dat de helft van het Blendle-team Android-gebruiker is. Nu staan Android-gebruikers, al dan niet terecht, bekend om het feit dat ze weinig geld uitgeven aan apps en andere content. Voor Blendle was het achterwege laten van een fatsoenlijke Android-app echter geen optie: niet alleen zou het helft van het team dan zonder mobiele Blendle-app staan, ook vermoed Klöpping dat onder andere kopers van high-end-Android-toestellen wel degelijk geld uit willen geven aan content.
Aangezien Blendle een nieuw concept is, is het natuurlijk erg interessant om te zien hoe de dienst gebruikt wordt. De losse artikelen blijken het populairst en volgens de Blendle-oprichter heeft dat ook te maken met het jonge publiek waarop de dienst zich richt. Klöpping geeft aan dat volgens hem de meeste jongeren niet gewend zijn om te betalen voor een krantenabonnement en niet vast willen zitten aan artikelen waar ze niet in geïnteresseerd zijn. Mensen die al wél een krantenabonnement hebben en de krant digitaal in Blendle lezen, zijn volgens hem actiever dan andere gebruikers en zijn eerder geneigd om een artikel uit bijvoorbeeld een andere krant aan te schaffen.
Om de lancering van de nieuwe Android-app te vieren, kunnen gebruikers van de app een maand lang gratis de uitgaven van Vrij Nederland lezen.
Kiosk en zoeken
Wanneer je gericht op zoek bent naar een tijdschrift of krant of wel enigszins een idee hebt van waar je naar op zoek bent, kun je bij de kiosk rondsnuffelen. Je ziet daar de voorpagina’s van alle publicaties die Blendle bevat. Net als in een echte kiosk kun je een tijdschrift inzien en de koppen van artikelen lezen. Je kunt ook oudere uitgaven van de tijdschriften en kranten doorbladeren.
Wanneer een artikel je interessant lijkt, druk je er op. Het nieuwsbericht of achtergrondstuk wordt dan meteen in de speciale artikel-weergave geopend en wordt de prijs van het artikel afgeboekt van je tegoed. Druk je per ongeluk op een artikel, dan is dat geen probleem: als je het artikel snel sluit, wordt het tegoed automatisch teruggeboekt.
Zelfs wanneer je het artikel volledig gelezen hebt en je denkt ‘was dit het nou?’, dan kun je het geld terugvragen. Dat gaat erg eenvoudig: je hoeft alleen maar aan te geven waarom het artikel niet bevalt.
De zoekfunctie in de app was de belangrijkste functie die nog ontbrak in de bètaversie, maar deze is nu wel in de officiële release te vinden. Wanneer je een zoekterm ingeeft, krijg je de artikelen te zien op (omgekeerd) chronologische volgorde, waarbij de zoekterm in de introductie van deze artikelen duidelijk wordt gemarkeerd.
Aanbevelingen en trending artikelen
Blendle heeft een eigen redactie die de hele dag door een selectie maakt van interessante artikelen en nieuwsberichten. Op de startpagina van de app zie je aanbevelingen die speciaal zijn samengesteld op basis van eerder door jou gelezen artikelen.
Daarnaast zijn er ook de trending artikelen. Het voordeel van een groeiende gebruikersschare, is dat artikelen door veel mensen gelezen en beoordeeld worden. Op het trending-tabblad vind je artikelen die veelgelezen en gedeeld zijn. Net als bij de aanbevelingen zie je bij deze artikelen naast de titel en intro ook een extra omschrijving van
Die extra omschrijving kan je net even een zetje geven om een artikel te lezen en vertelt je waaróm een artikel nu eigenlijk zo interessant is.
Soepele, echte Android-app
De Blendle-app zit erg goed in elkaar en is een échte Android-app zoals je die mag verwachten. Er is dan ook duidelijk veel moeite in gestoken om de Android-app niet zomaar een iPhone-app-kloon te laten zijn: iets wat we na de stroeve start op Android niet direct hadden verwacht.
De applicatie is overzichtelijk en snel en maakt het bladeren door de (achtergrond)artikelen erg eenvoudig en zelfs ook leuk. Uiteraard zijn er nog wel verbeterpunten: zo is het nog niet mogelijk om de app in landschapsmodus te gebruiken, wat bijvoorbeeld niet handig is voor gebruikers van grotere tablets. Ook zou het filteren van zoekresultaten een welkome uitbreiding zijn en het kunnen inzoomen bij het bladeren door bladen maakt het net even wat handiger.
Beschikbaarheid
Blendle is vanaf nu officieel beschikbaar op Android. Je kunt de app gratis downloaden door op de onderstaande knop te drukken. Wanneer je de app installeert, kun je de eerste maand gratis Vrij Nederland lezen. Ook krijg je, wanneer je voor het eerst een Blendle-account aanmaakt, € 2,50 aan leestegoed om te kijken hoe de app jou bevalt.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Verhouding prijs artikel vind ik alleen hoog, maar dat zal wel komen omdat ik een Nederlander ben.
Top app, al lees ik ook vaak gewoon op mobiele web. Principe betalen per artikel helemaal cool
Ik wil meer tijdschriften zien en buitenlandse kranten.
De app staat al meer dan een jaar op Google Play dus ik snap dit bericht niet echt.
De enige die er echt enthousiast over zijn, zijn de uitgevers. Niet omdat het zo’n goed idee is, maar omdat voor het eerst iets is dat in hun papieren brein past. Namelijk, hoe kunnen we old skool doorgaan met geld uit stukjes tekst halen.
Verder is m.i. het hele idee op de lange termijn volkomen kansloos.
Super app en een super concept! Leuke start-up die ik al geruime tijd volg.