Frank te Pas
Wie ben je, wat doe je, waar kom je vandaan?
Aangenaam! Mijn naam is Frank te Pas. Ik studeerde Technische Bedrijfskunde en Innovatie Management aan de TU Eindhoven en woon sinds drie jaar in San Francisco, het hart van Silicon Valley. Overdag werk ik voor een strategie-consulting-firma en adviseer ik Silicon Valley’s grootste techbedrijven.
‘s Avonds en in de weekenden richt ik me op mijn start-up, OutLoud. OutLoud is een sociale jukebox-app waarmee je tijdens een feest samen met je vrienden de muziek kunt besturen. Start een playlist en laat je vrienden er nummers aan toevoegen en op nummers stemmen. Het nummer met de meeste stemmen wordt als volgende afgespeeld. Zo speel je altijd muziek die de luisteraars op dat moment het beste bevalt!
Ik heb met name passie voor het uitdenken van productconcepten en de vertaling naar een geweldige gebruikerservaring. Matijs Eijkemans en Ruud Jansen, die ook in Eindhoven gestudeerd hebben, richten zich op de technische ontwikkeling van OutLoud op Android, iOS en het web. In San Francisco richt Victoria Yau zich op marketing.
Voor welk OS ontwikkel je apps en waarom?
De muziekervaring met OutLoud is optimaal als je samen met zoveel mogelijk vrienden de muziek bepaalt. Daarom richten we ons op het ontwikkelen van OutLoud op een breed aantal platformen. We hebben native apps voor Android en iOS. Hierdoor konden we de Spotify SDK effectief benutten. Spotify, samen met SoundCloud, zijn namelijke de belangrijkste muziekbronnen voor OutLoud.
Daarnaast hebben we een web-app ontwikkeld met volledige guest functionaliteit. Dit betekent dat je nummers kunt toevoegen en op nummers kunt stemmen zonder dat je op Spotify hoeft in te loggen. Als guest speel je namelijk zelf de muziek niet af, dat doet enkel de host. De web app is te bereiken via een weblink die uniek is voor elke playlist. Op die manier krijg je direct toegang tot de playlist wat deelname aan de ervaring enorm laagdrempelig maakt. Vervolgens kun je altijd nog beslissen om de gratis native app te downloaden voor een rijkere ervaring.
Om mensen die tijdens het feest OutLoud niet gebruiken ook in de ervaring te betrekken, hebben we een web-based TV-app ontwikkeld die je via Chromecast naar je TV kunt projecteren. De TV-app laat zien welke nummers als volgende spelen en wie de top DJ’s zijn.
Welk OS is het makkelijkst om voor te ontwikkelen?
iOS heeft traditioneel een zeer solide en geïntegreerde ontwikkelomgeving (Xcode), maar Android maakt momenteel met Android Studio grote vooruitgang. Op dat vlak scheelt het dus niet veel.
Traditioneel was het ontwikkelen voor iOS wat betreft schermafmetingen en verschillende soorten devices een stuk makkelijker, simpelweg omdat er slechts een beperkt aantal soorten waren. Ook op dit vlak ontwikkelt Android zich snel en heeft het steeds betere manieren om layouts te ontwikkelen die zich aanpassen aan de schermgrootte. Het is dus met name een kwestie van voorkeur en ervaring.
Zie je verschillen tussen gebruikers van verschillende platforms?
We zien met name verschillen op het vlak van muzieksmaak. Als voorbeeld selecteerden we de top 5 artiesten gebaseerd op toegevoegde nummers in de eerste 3 maanden van 2017. Naast consistente populariteit van artiesten zoals The Rolling Stones, AC/DC en Queen is met name Kidz Bop Kids een opvallend verschil tussen iOS en Android. Het duidt bij Android op populariteit onder jongere doelgroepen. iOS-gebruikers bleken de afgelopen tijd grote Michael Jackson-fans zijn.
Android top 5 artiesten:
1 The Rolling Stones
2 Kidz Bop Kids
3 AC/DC
4 Led Zeppelin
5 Queen
iOS top 5 artiesten:
1 Michael Jackson
2 AC/DC
3 Ed Sheeran
4 Queen
5 The Rolling Stones
Verder valt op dat het gebruik van Chromecast op iOS ongeveer gelijk is aan dat op Android. Chromecast blijkt dus ook populair te zijn onder iOS gebruikers.
Op welke app/game ben je het meest trots en waarom?
Wij zijn uiteraard enorm trots op OutLoud :). Het voelt erg goed als je een app hebt ontwikkeld dat daadwerkelijk impact op de gebruiker heeft en zijn/haar muziekervaring transformeert. We krijgen wekelijks e-mails van gebruikers die OutLoud op privéfeesten, in (studenten) bars, bij evenementen, op kantoren, op sportscholen en zelfs op bruiloften gebruiken en razend enthousiast zijn.
Gisteren bijvoorbeeld kregen we een berichtje van een gebruiker die door middel van een enorme speaker op zijn fiets met OutLoud zelfs onderweg een feestje bouwt!
Wat zijn je toekomstplannen, wat ga je in de toekomst ontwikkelen?
We richten ons op korte termijn met name op het verder verbeteren van de gebruikerservaring. Wij zijn van mening dat een app nooit simpel genoeg kan zijn. We kijken momenteel met name naar het toegankelijker maken van de ervaring. Het aantal taps en seconden die een gebruiker nodig heeft om de app-ervaring te starten kan niet laag genoeg zijn! We zijn ook bezig met een nieuw muziek concept waarmee we de app gaan uitbreiden. We hopen hier binnenkort meer over te kunnen delen!
Wat is je verdienmodel? Kun je ervan leven?
OutLoud is volledig gratis voor zowel hosts als guests en we zijn dit niet van plan te veranderen. We richten ons momenteel op gebruikersgroei. Dit bereiken we door ons volledig te richten op de ultieme gebruikerservaring. Het monetizen van die ervaring staat momenteel op de tweede plaats. Dit betekent voor nu dat we additioneel werk naast OutLoud hebben om voor brood op de plank te zorgen!
Zijn er nog zaken met betrekking tot ontwikkelen voor Android waar Google meer rekening mee moet gaan houden?
Verbeteringen in styling & theming zouden ons enorm helpen. Het is vaak onduidelijk welke elementen je kunt stylen in een view. Hier is ook onvoldoende documentatie voor. Met simpele views is de styling eenvoudig te achterhalen, maar als je bijvoorbeeld een NavigationDrawer hebt (het hamburgermenu), krijg je te maken met een tal aan onderliggende views waardoor styling een stuk complexer wordt.
Heb je nog een tip voor mensen die zelf een app willen ontwikkelen?
Het belangrijkste voor het ontwikkelen van een app is focus. Vanwege sterke concurrentie in de verschillende app stores is het kritisch dat je functionaliteit bouwt waarmee jij je kunt differentiëren. Dit zal enkel lukken als je je volledig richt op een beperkte scope aan functionaliteit.
Wanneer wij overwegen nieuwe features toe te voegen, stellen we onszelf altijd een aantal vragen, waaronder: Versterkt deze feature de fundamentele waarde propositie van de app? Leidt deze feature tot meer nieuwe / terugkerende gebruikers? Het ontwikkelen van deze feature kost X uur, weten we zeker dat die X uur het best besteed is aan deze feature?
Een risico van te weinig focus is verder dat je minder snel kunt innoveren. Stel je wilt een innovatieve feature Y bouwen, maar als je rekening moet houden met 12 legacy features in plaats van een klein aantal, is innovatie veel moeilijker. Door middel van analytics bekijken wij in welke mate features gebruikt worden. Op basis hiervan besluiten we soms zelfs om features te verwijderen omdat ze nauwelijks gebruikt worden. Minder features maakt de ervaring namelijk simpeler en, zoals eerder aangegeven, laat je sneller innoveren.
Welk toestel gebruik je als daily driver? Wat is je favoriete Androidsmartphone? Wat was je eerste Androidsmartphone?
Ik gebruik al een tijdje de Nexus 6. Het is een prima smartphone die het al meer dan 2 jaar volhoudt. Ik vind de stock-Android experience fijn en het was daarnaast handig dat ik mee kon doen met het Bèta-programma van Android. Verder bevalt het draadloos opladen erg goed. De verleiding is groot om naar de Pixel over te stappen. Naast sterke performance is Daydream VR een mooie feature!
Mijn eerste smartphone was de HTC Hero. Ik heb flink veel geëxperimenteerd met custom ROMs en heb er zelfs de ARM versie van Ubuntu op gedraaid (“omdat het kan”).
Wat is jouw favo app?
Naast Outloud 😉 schieten me er twee te binnen. Op het vlak van UX is de game Monument Valley, met levels geïnspireerd door M.C. Escher, werkelijk een grafisch meesterwerk. Qua concept vind ik de impact van een app als Uber op de fysieke wereld enorm intrigerend (1 app die op een willekeurig moment de bestemmingen van vele duizenden auto’s bepaalt).
Wat wil je nog kwijt aan Androidworldlezers?
Dank voor het lezen! Mocht je besluiten OutLoud uit te proberen horen we graag wat je ervan vindt zodat we de app ervaring verder kunnen verbeteren!
Zou je nog iets aan de gebruikers van je app willen meegeven?
Enorm veel dank voor jullie steun, feedback en user stories! Het is geweldige inspiratie voor het verder ontwikkelen van OutLoud. Hou contact!
Ben je ook Nederlandse of Belgische ontwikkelaar en lijkt het je leuk in de rubriek ‘AW interviewt’ te verschijnen, stuur dan een mailtje naar redactie at androidworld.nl.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Beroemd! \(^_^)/
Leuk interview. En erg interessant om te lezen. Hoop dat het groot zal worden.
Altijd leuk om te zien als er iets gelinkt is aan m’n geboorteplaats ook ??
Veel dank voor het leuke artikel, Claudia!
Leuke rubriek! En ook leuk artikel?Ga zo door 🙂