Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Xiaomi Mi 10 Pro

 • Huawei P40 Pro

 • Realme X2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Webversie op komst

Googles sms-app gaat steeds meer op een echte messenger lijken

· 09 februari 2018

Volgens aanwijzingen in de code van de Android Berichten-app is er een webversie op komst. Ook zal de app uitgebreid worden met meer mogelijkheden waaronder het doen van betalingen. Het lijkt erop dat Google de app meer in lijn wil brengen met de huidige messengers.

De geschiedenis van Android Berichten

Android Berichten is één van de apps van Google waarmee gecommuniceerd kan worden met anderen. Daarnaast is er ook nog de chat-app Allo, de instant messenger Hangouts waar je ook mee kunt (video)bellen, de zakelijke variant Hangouts Meet, en de videobel-app Duo. Al met al lijkt het erop dat Google van alles aan het proberen is, maar geen enkele lijkt echt goed van de grond te komen. Misschien gaat Android Berichten hier verandering in brengen?

Stap 1: iedereen aan de Android Berichten

Android Berichten is in 2014 in de Play Store beschikbaar gemaakt als app waarmee je sms'jes en mms-berichten kunt versturen. Uiteraard wordt deze app op Pixel- en Nexustoestellen standaard meegeleverd, maar ook Huawei-gebruikers kunnen de app binnenkort gebruiken als standaard sms-app. Google en Huawei hebben namelijk de handen ineen geslagen om de app naar miljoenen Huawei-gebruikers te brengen. Stap 1 om zoveel mogelijk mensen gebruik te laten maken van de app is hiermee in gang gezet.

In de code van Android Berichten zijn ook aanwijzingen opgedoken over de komst van een webversie van de app. Net als de desktopvariant van Allo kunnen we straks dus ook berichten versturen vanaf de pc of laptop. Net als bij WhatsApp en Allo zul je dan een QR-code moeten scannen om verbinding te maken met de webversie van de app.

Stap 2: RCS

Stap 2 is het verbeteren van de app want het versturen van tekstberichten verliest terrein aan de vele messengers zoals Telegram, Signal en WhatsApp, maar ook Instagram en Snapchat. Google moet er dus voor zorgen dat de app dezelfde mogelijkheden krijgt als deze messenger. Hier komt het communicatie-profiel RCS om de hoek kijken. RCS oftewel rich communication services is al een tijdje in de app geïntegreerd en dient als standaard voor verschillende telecomproviders die aan dit communicatie-profiel meewerken. 

RCS maakt het mogelijk om foto's te sturen, groepsgesprekken te houden en te zien wanneer iemand typt. Allemaal functies die reeds te gebruiken zijn in messenger-apps, maar nog niet bij sms-apps. Met Android Berichten gaat dit, zodra providers RCS overnemen en de app op hun toestellen meeleveren, ook mogelijk worden. Pas dan kan een app als Android Berichten echt de concurrentie aangaan met de wildgroei aan messengers in de Play Store.

Tot nu hebben we nog niet veel gezien van dit communicatieprofiel. Google maakte vorig jaar nog wel bekend dat naast het Amerikaanse Sprint andere providers dit profiel snel zouden gaan overnemen en de Android Berichten-app op hun Androidtoestellen mee zouden gaan leveren.

Ondersteuning voor RCS in Google Messenger

Gelukkig lijkt de stap nu wel een stuk dichterbij te komen, want de code verhult de zinnen "New! Text over Wi-Fi and data" en  "chat features are powered by Google." Dit betekent dat berichten dan via internet verstuurd kunnen worden en verrijkt zijn met de eerder genoemde functies.

Android Berichten

Stap 3: betalingen doen 

Het doen van betalingen via messengers is al heel gewoon in het Aziatische deel van deze planeet. WeChat en Line kunnen dit al en vorig jaar doken er ook geruchten op dat WhatsApp het doen van transacties in India zou gaan introduceren. De Amerikaanse gebruikers van Facebook Messenger kunnen onderling ook al transacties doen.

Het is dus niet vreemd dat Google dit ook wil gaan doen met Android Berichten. De code geeft al wat indicaties dat het er aan zit te komen. De termen 'checkout' en 'order summary' komen er onder andere in voor. Het lijkt er dus op dat betalingen voor bestellingen met de app doen binnenkort mogelijk wordt.

Beschikbaarheid

Of en wanneer al deze mogelijkheden uitgerold worden, is niet bekend. Tot nu toe zijn het aanwijzingen in de code en die bieden geen garantie voor de toekomst. Wil je Android Berichten ook eens proberen? De app is gratis te downloaden in de Play Store door op onderstaande button te klikken.

Via: Android Police

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (10)
Bezig met laden van reacties...