Nog een nieuw schandaal
Op de valreep van 2018 duikt Facebook wederom op in het schandalencircuit. Privacy-organisatie Privacy International heeft onderzoek gedaan naar Android-apps die gegevens delen met Facebook zonder dat de gebruiker daar expliciet toestemming voor heeft gegeven. Op basis van dit onderzoek stelt de privacy-organisatie dat het sociale netwerk van CEO Mark Zuckerberg tenminste 20 van de 34 onderzochte Android-apps de toegang heeft verschaft tot gegevens van zijn gebruikers zonder dat die daar toestemming voor hebben verleend. The Financial Times meldt dat het onder andere gaat om Spotify, Duolingo, Kayak, MyFitnessPal, Skyscanner en TripAdvisor.
Deze apps hebben data als je unieke Android ID gedeeld met Facebook. De reisapp Kayak heeft daarnaast ook zoekopdrachten en reis- en bestemmingsdata en andere persoonlijke gegevens doorgestuurd naar Facebook. Gebruikers zouden via een omweg herkenbaar zijn. Dit alles is mogelijk omdat de apps gebruik hebben gemaakt van een verouderde sdk (software development kit) die het niet mogelijk maakte om toestemming te vragen aan gebruikers.
In strijd met Europese privacywet
Privacy International geeft aan dat deze manier van gegevens delen mogelijk in strijd is met de nieuwe privacy-wetgeving die op 25 mei in Europa inging. Zo verplicht de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) overheden, bedrijfsleven en verenigingen voor bepaalde gegevensverwerkingen eerst uitdrukkelijk toestemming vragen aan de betrokkene.
Skyscanner heeft aangegeven dat het niet op de hoogte was van deze situatie. Facebook heeft in een reactie aangegeven dat gebruikers op de hoogte moeten zijn van het delen van hun persoonlijke informatie met andere partijen. Het sociale netwerk geeft ook aan dat ontwikkelaars het verzamelen van gebruikersdata kunnen uitschakelen. Hiervoor kunnen zij een nieuwe versie van de sdk gebruiken.
MyFitnessPal: CalorieënTeller
MyFitnessPal, Inc.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Het beste is gewoon geen internet of telefoon te gebruiken. Nieuws via de papieren krant als alternatief. Klaar is Kees.
Gewoon geen Facebook LinkedIn Twitter Instagram gebruiken
@Herman, het gaat hier niet over kosten maar over het stiekem en ongevraagd je gegevens doorsluizen, zonder toestemming van de gebruiker. Als een ontwikkelaar besluit om iets “gratis” te maken, dan snapt iedereen best wel dat er iets tegenover staat, maar laat dat dan wel aan je gebruikers weten, zodat de gebruiker er wel of niet akkoord mee kan gaan. Dat er gegevens worden verzameld is inderdaad geen nieuws, maar wel als het weer eens zonder toestemming gebeurd, en zeker als die gegevens dan ook nog eens naar partijen gaan waar een gebruiker helemaal niks van wil weten.
Alles mag niks (of nagenoeg niks) kosten, en maar klagen en miepen als bedrijven hun diensten toch winstgevend proberen te maken. Ik ben zéér verbaasd dat dit telkens weer “nieuws” lijkt te zijn…
Als er een link naar Facebook op een webpagina staat, is dat al voldoende. Niet alleen Facebook maakt zich hier schuldig aan maar ook blijken veel ontwikkelaars hier aan mee te werken en het mogelijk te maken. Er is dus gewoon niemand betrouwbaar op dat gebied en het blijkt steeds meer dat je gegevens op allerlei manieren worden misbruikt via Android, ondanks dat Google zijn best doet om je een vals gevoel van veiligheid te geven met maandelijkse updates. Er zal nog wel veel meer zijn wat we nog niet weten.
Als ik het verhaal op Tweakers lees hoef je geen Facebook te hebben, als er een mogelijkheid is om in te loggen bij Facebook gaat de info daar naar toe. 🙁
Zal in 2019 wel niet ophouden. 🙁
Flink dat jullie de links van deze drie Anti Privacy apps meteen nog eens meegeven…