Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Z Flip

 • Samsung Galaxy Note 10 Lite

 • Realme X2 Pro

 • Samsung Galaxy S20 Ultra

 • Moto G8 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Google-only

9 Google-apps met erg handige app-snelkoppelingen

· 17 maart 2017

We hebben het de laatste tijd vaak over app-snelkoppelingen, een wat ons betreft erg handige functie in Android 7.1. Ook zien we dat ontwikkelaars steeds vaker deze functie toevoegen aan hun apps, maar Google heeft hierin natuurlijke een voorbeeldfunctie Een aantal van de Google-apps hebben we voor je op een rij gezet, vanwege de erg handige snelkoppelingen.

App-snelkoppelingen

Ontwikkelaars kunnen meerdere snelkoppelingen aan het icoontje van hun app vastmaken waarmee de gebruiker snel naar bepaald onderdeel van de app kan navigeren zonder de app zelf eerst te openen. Dit scheelt tijd en je kunt zo veel productiever en sneller werken. Daarnaast zijn deze app-snelkoppelingen afzonderlijk als aparte snelkoppeling toe te voegen op je homescreen via het =-teken.

Deze app-snelkoppelingen zijn dus alleen geschikt voor apps die zijn geïnstalleerd op een toestel met Android 7.1. Launchers kunnen deze app-snelkoppelingen ook geschikt maken voor Android-toestellen die niet op Nougat draaien. Voorbeelden van zulke launchers zijn Nova Launcher en Action Launcher 3.

Uiteraard heeft Google zelf hun apps voorzien van deze snelkoppelingen. Een aantal van deze apps met handige snelkoppelingen hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

Let op: niet alle Androidtoestellen hebben toegang tot onderstaande apps. Google heeft ze in enkele gevallen geschikt gemaakt voor een beperkt aantal toestellen.

Google Keep

De notitie-app Google Keep heeft maar liefst 4 app-snelkoppelingen. Als je Keep gebruikt voor het maken van notities, dan zijn alle snelkoppelingen handig. Voor al de 'Nieuwe lijst' valt op. Met deze snelkoppeling maak je een nieuwe notitie aan met lijstitems. Met de snelkoppeling voor nieuwe audionotitie kun je snel een gesprek opnemen of iets inspreken.

Screenshot van Google Keep

Camera

Als jij dagelijks selfies post op Instagram, raden we je aan om met Camera de onderste app-snelkoppeling op je homescreen te plaatsen. 'Een selfie maken' heet het en activeert je frontcamera in een seconde. Zo kun je met een klik een selfie maken.

Screenshot van Camera

Telefoon

Telefoon is de officiële bel-applicatie van Google. De app-snelkoppelingen in deze app zijn tweeledig. Je kunt klikken op een van de contactpersoon in de snelkoppelingen om hem of haar te bellen. Het =-teken ernaast laat je een snelkoppeling op het homescreen plaatsen van die contactpersoon. Dan is er nog snelkoppeling, en wel om een nieuwe contactpersoon aan te maken.

Screenshot van Telefoon

Google Foto's

Foto's, de uitgebreide galerij-app van Google, heeft snelkoppelingen naar 'Ik doe een gok' en 'Ruimte vrijmaken'. De eerste snelkoppeling stuurt je naar een overzicht met foto's en video's via een willekeurige zoekterm. Niet functioneel, maar wel grappig. De tweede is zeker functioneel. Met deze optie kun je snel ruimte vrijmaken door naar items te zoeken waar al een back-up van gemaakt is. Vervolgens kun je de app toestemming geven deze te verwijderen.

Screenshot van Google Foto's

Google Drive

Google Drive is de verzamelplek voor al je documenten, foto's, bestanden die je in de cloud hebt staan. Twee app-snelkoppelingen zijn vanzelfsprekend, zoeken en uploaden. De derde app-snelkoppeling is spannender, 'Scannen'. Hiermee maak je snel even een foto van iets om het vervolgens als pdf te uploaden naar Drive. Het is mogelijk om van te voren nog wat aanpassingen aan de foto te doen.

Screenshot van Google Drive

Instellingen

Instellingen is een systeem-app en laat je een aantal netwerkinstellingen snel openen zoals je datagebruik en de WiFi-instellingen. Daarnaast kun je snel de status van je accu controleren zonder eerst de app te hoeven openen.

Screenshot van Instellingen

Play Store

De Play Store bevat maar een app-snelkoppeling maar is voor ons ook meteen een van de meeste gebruikte. Met deze snelkoppeling navigeer je namelijk meteen naar het overzicht van je geïnstalleerde apps. Nog handiger hier is het om deze app-snelkoppeling als aparte snelkoppeling toe te voegen op je homescreen via het =-teken. Zie ben je direct op de goede plek om apps te updaten.

Screenshot van Play Store

Google Agenda

Google Agenda heeft er twee en die spreken voor zich, maar ze zijn wel erg handig. Moet je snel even een herinnering aanmaken voor het doen van huiswerk morgenmiddag? Dan kan via de bovenste app-snelkoppeling, zo vanaf je homescreen of appdrawer.

Screenshot van Google Agenda

Play Kiosk

Dan is er nog de Play Kiosk-app die heel recent door Google voorzien werd van verschillende app-snelkoppelingen. Het zijn er 4 in totaal en verwijzen naar de onderdelen in de navigatiebalk onder in de app zelf: 'Voor jou', 'Samenvatting', 'Tijdschriften' en 'Later lezen'. Zo kun je vanaf het homescreen of de app drawer snel navigeren naar een onderdeel in Play Kiosk.

Screenshot van Play Kiosk

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (12)
Bezig met laden van reacties...