4 Pomodoro-apps waarmee je je veel beter kunt concentreren

4 Pomodoro-apps waarmee je je veel beter kunt concentreren

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Met Pomodoro kun je er voor zorgen dat je productiever wordt, of het nu om werk gaat of in zijn algemeen. In dit artikel leggen we uit hoe de Pomodorotechniek werkt en welke apps je hiervoor kunt gebruiken.

Pomodoro en pomodorotechniek

Ons brein heeft tijd nodig om op te starten. Voor sommige taken wel tot 15 minuten. Iedere keer als je wordt gestoord begint dit proces opnieuw. De Pomodorotechniek kan hierbij helpen door efficiënt je tijd in te delen met productieve periodes afgewisseld met korte pauzes.

Pomodoro is het Italiaanse woord voor tomaat, de Pomodorotechniek is een methode voor tijdmanagement ofwel Getting Things Done (GTD) en ontwikkeld aan het eind van de jaren tachtig door Francesco Cirillo. Bij deze techniek wordt een kookwekker gebruikt waarbij je je tijd verdeeld in blokken van 25 minuten (een ‘pomodoro’). In deze blokken kun je geconcentreerd werken aan een taak. Deze 25 minuten worden vervolgens opgevolgd door drie minuten pauze, waarna weer een nieuwe periode van 25 minuten kan worden gestart, na de vierde keer mag een langere pauze genomen worden.

De techniek bestaat uit vijf stappen: 1) besluit welke taak je gaat doen - 2) Stel de kookwekker in op 25 minuten - 3) Werk aan de gekozen taak tot de wekker gaat - 4) Neem een korte pauze - 5) Elke vierde “pomodoro” neem je een langere pauze (tussen de 15 en 30 minuten).

4. FocusList - Pomodoro technique

FocusList is de meest simpelen van de vier: Je voert je taken in en geeft aan hoeveel Pomodoro's je wilt instellen, waarbij één zo'n Pomodoro voor totaal 30 minuten staat. De taak komt vervolgens in een overzicht te staan met streepjes voor het aantal Pomodoro's. Je kan een volledige takenlijst maken en daarna de taak aanklikken waarmee je wilt beginnen. Als de timer begint gaan er 25 minuten in en na die periode worden de 5 minuten pauze automatisch ingesteld. Deze tijden kunnen aangepast worden.

3. Goodtime - Pomodoro Timer

Goodtime staat ingesteld op 25 minuten durende taken met pauzes van 5 minuten. Deze tijden kunnen bij de instellingen aangepast worden. Er is ook een optie om een lange pauze te nemen (15 minuten) en het aantal sessies tussen een lange pauze in te stellen. Goodtime heeft wat meer opties dan nummer 4: Via de notificatie in de statusbalk kan er makkelijk een pauze ingelast worden en tijdens het werken kun je wifi en notificaties uit laten uitschakelen zodat je ongestoord kunt werken.

2. Pomodoro Timer

Ook nummer 2, Pomodoro Timer, staat standaard ingesteld op 25 minuten durende taken met pauzes van 5 minuten. Deze tijden zijn aan te passen. Ook hier kun je langere pauzes en het aantal sessies apart instellen en wifi laten uitschakelen tijdens het werk. Pomodoro Timer bevat ook heads-up-notificaties vanaf Android 5.0 en een zogenaamde 'continuous mode' waarbij je meteen naar de volgende sessie gaat. Een verschil met de nummers 3 en 4 zijn de statistieken die weergeven hoeveel pomodoros je succesvol hebt afgerond. Verder is er een Pro-versie met een widget.

1. Fotrack - Pomodoro Timer

Nummer 1 in dit artikel is Fotrack. Ook wordt de Pomodorotechniek gehandhaafd met 25 minuten durende taken afgewisseld door pauzes van 5 minuten. De tijden zijn aanpasbaar. Ook hier kun je naar 4 van deze sessies een langere pauze inlassen. Fotrack bevat verschillende kleurenthema's en een overzicht inclusief grafiek met werk- en pauzetijden. Verder kun je inloggen via je Google-account en komt er na elke Pomodoro of pauze er een leuke quote in beeld.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk