1Password en lokale opslag
Tot de zomer van 2016 had 1Password alleen de mogelijkheid om jouw ‘kluis’ (en dus inloggegevens) lokaal op te slaan. Dat betekent dat jouw persoonlijke inloggegevens alleen op een bepaald apparaat stonden. Dit betekent weer, dat het alleen mogelijk is om deze te gebruiken als je daadwerkelijk, fysiek toegang hebt tot het apparaat. Er waren wel mogelijkheden om jouw wachtwoorden-bestand te synchroniseren met clouddiensten als Dropbox, maar uiteraard alleen als je dit zelf graag wilde doen.
Qua veiligheid waren veel mensen te spreken over deze methode, er moest fysieke toegang zijn tot het apparaat om het bestand te kunnen gebruiken. In de zomer van 2016 werden de abonnementen geïntroduceerd waarbij je voor een maandelijkse betaling van een kleine 3 euro cloudsync kreeg. Er zou – zei 1Password toentertijd – niets veranderen aan de lokale opslag.
De lokale opslagversie werd via een eenmalige aankoop aangeschaft om deze vervolgens lifetime te gebruiken, althans zolang er ondersteuning is. Voor veel consumenten is het qua gebruiksgemak eenvoudiger om een cloudsync te gebruiken dan via lokale opslag, maar er zijn genoeg mensen die dit liever in eigen hand hebben.
Juist deze mensen komen van een koude kermis thuis. Het lijkt erop dat 1Password deze optie langzaam gaat uitfaseren en dat gebruikers verplicht worden over te stappen naar de maandelijks betaalde cloudservice. Er wordt geen korting gegeven aan bestaande (lokale) gebruikers, dat wil zeggen dat de aanschaf eigenlijk een soort van donatie was aan 1Password.
Afraden
Dit zorgt ervoor dat beveiligingsexperts het gebruiken van 1Password afraden. Dat wil niet zeggen dat ze andere diensten per se aanraden, maar diensten als LastPass zijn immens populair en bieden dezelfde functionaliteit voor een fractie van de prijs. Een abonnement bij LastPass kost bijvoorbeeld slechts 1 euro per maand, maar ook de gratis versie biedt veel mogelijkheden.
Welke wachtwoordmanager jij actief gebruikt is natuurlijk een eigen keuze, maar steun je op de lokale versie van 1Password, dan is het wel verstandig te bedenken wat je er in de toekomst mee gaat doen.
Zelf gebruik ik LastPass (na jaren 1Password gebruikt te hebben) en ben nog steeds erg enthousiast. Welke gebruik jij?
App niet meer beschikbaar
com.agilebits.onepassword
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
LastPass .
In het verleden hebben veel programmamakers dollartekens in de ogen gekregen en van een gratis app een betaalde gemaakt.
(Ik weet nog jaren terug, een bezoekersteller, iet smet Basic of zo)
Zolang er gratis alternatieven zijn switch ik gewoon of ik probeer zelf iets te programmeren.
(foto opslag, adressenboek, parking app)
SafeInCloud, op Androids en Windows pc. Sync met Dropbox. Bevalt prima.
Ik gebruik al een paar jaar 1Password (privé en zakelijk) naar volle tevredenheid. Ik heb destijds meerdere licenties gekocht, dus zou me wel een beetje bedonderd voelen als ik ook nog eens maandelijks zou moeten betalen.
Wat veiligheid betreft heb ik wel vertrouwen in deze jongens. Voor wie de puf heeft, hier de link naar hun whitepaper waarin ze haarfijn uitleggen hoe ze jouw wachtwoorden beveiligd hebben.
https://1password.com/files/1Password%20for%20Teams%20White%20Paper.pdf
Mijn voorkeur zou zijn dat je een keuze blijft houden, lokaal of cloud.
Zelf gebruik ik al tijden mSecure, die is na de laatste update naar versie 5 overgestapt op cloudsync, tot nu toe zonder maandabonnement. Op het forum zijn al diverse discussies losgebarsten over de stap naar cloudsync en de (on)betrouwbaarheid van deze optie en dat er geen andere sync opties meer zijn.
Ik gebruik al jaren Keepass
Safe in cloud, op pc en Android, sync met nas
Gebruik al jaren mSecure.
Keepass. Bestand veilig te benaderen op nas met unlock bestand op al mijn apparaten (die dus niet op nas)
Keepass
Enpass gebruik ik al een aantal jaren mede omdat deze op vrijwel alle platforms kan worden gebruikt en ik ben er gewoon tevreden over. Hij staat op 2 PC’s, een Tablet en mijn Galaxy S8+. Maakt niet uit waar ik iets verander, de andere apparaten nemen elke wijziging automatisch over.
Ik gebruik KeePass, bestand gewoon lokaal opgeslagen en geen gezeur met maandelijkse betalingen of twijfels over veiligheid in de cloud.
Werkt prima !
Keepass is een van de weinige tools die niet gecompromiteerd zullen worden aan financieel gewin. Voor de leek wat ‘lastiger’ om in te stappen en het principe achter synchroniseren zelf in de hand te nemen, maar wel garantie tot belangeloze veiligheid.
Ik gebruik tot volle tevredenheid Enpass.
Hier ook al jaren LastPass. Kan niet zonder.
Gebruik al jaren 1password, maar voor een abonnement ga ik niet betalen. Neem aan dat de huidige versie gewoon blijft werken, dus even opletten met updates.
Browserplugins zullen wel als eerste omgesmurft worden, maar die gebruik ik toch niet.
Ik gebruik Logincode (alleen voor PC) http://www.logincode.com
eWallet
KeePass. Syncen in dropbox, en een Android app op de telefoon om deze in te kunnen lezen onderweg.
Ik gebruik SafeinCloud….